Sportfogadás

A Portland Phoenixben gyűjtheti be hatodik győzelmét

  • Barcsai Róbert

Szombat hajnalban ismét komoly akcióra számíthatnak a sportfogadók, hiszen 12 mérkőzéssel folytatódik az NBA. A játékosok számára a legérdekesebb összecsapás a Phoenix Suns-Portland Trail Blazers lehet, hiszen a mélyen alulértékelt vendégek számára kitűnő ellenfél lehet a Suns. Lássuk mit várhatunk a radar alatt szálló oregoniaktól!

A Portland hatodik győzelmére készül

Előzmények A Phoenix Suns együttese rendkívül gyengén kezdte a szezont, jelen pillanatban 2-4-es mérleggel állnak Steve Nash-ék, egyetlen értékelhető győzelmüket a New Orleans ellen érték el idegenben, Gordonékon kívül a harmatosan játszó Golden State-et tudták két vállra fektetni a napocskák. Ezzel szemben minden komolyabb játékerőt képviselő ellenféltől kikapott a csapat, legutoljára Dallasban veszített a Suns 98-89-re. A Phoenix játéka talán kezd összeállni, legutoljára Marcin Gortat például dupla-duplát ért el, azonban a védelem továbbra is gyenge, valamint az öregek már nem képesek a gyors tempójú, rohanós játékra, amely meg is mutatkozik az eredményeken.

A Portland eddigi egyetlen vereségét idegenben a Los Angeles Clippers ellen szenvedte el, ellenben Aldridge-ék már legyőzték a Philadelphiát, a Denvert, az Oklahomát, legutoljára pedig tegnap a Lakers ellen hagyhatták el győztesen a pályát. A Blazerst jelen pillanatban LaMarcus Aldridge és Gerald Wallace repíti, előbbi 23.2, utóbbi pedig 17.2 pontot átlagol. A keret egyébként nagyon mély, hiszen olyan emberek ülnek a kispadon, mint Jamal Crawford, vagy Nicolas Batum, akik szintén komoly teljesítménnyel tudnak hozzájárulni együttesük sikeréhez.

Trendek
-    A POR utolsó 10 pénteki mérkőzésén az overek aránya 7-3.
-    A PHO utolsó 12 pénteki mérkőzésén 9-3-as ATS arányt ért el.
-    A PHO utolsó 33 pénteki mérkőzésén az underek aránya 24-9.
-    A PHO utolsó 13 észak-nyugati csoport csapatai elleni mérkőzésén az overek aránya 9-4.
-    A két csapat egymás elleni utolsó 8 mérkőzésén az underek aránya 6-2.

Megjegyzés: Az ATS nem más, mint egy amerikai sportoknál használt rövidítés. Jelentése At The Spread, azaz a hendikeppel szemben. A Phoenix 9-3-as ATS mutatója azt jelenti, hogy a 12 alkalomból 9-szer tudott hendikeppel nyerni, vagy a csapat ellen adott hendikep határán belül maradni az együttes, ezzel szemben három alkalommal nem sikerült hendikeppel nyerni, vagy hendikepen belül maradni.

Egymás elleni mérleg A tavalyi szezonban négy alkalommal találkozott a két együttes, három Portland siker mellett csupán egyszer tudott nyerni a Suns. Ennek a statisztikának azért van komoly súlya, mert a Phoenix tavaly sokkal erősebb játékot mutatott, míg a Portland a tavalyi évhez képest sokat erősödött.

Egymás ellen
2010/2011-es szezon
2011.01.14 Phoenix-Portland 115-111
2010.12.10 Phoenix-Portland 94-101
2011.12.17 Portland-Phoenix 106-99
2010.10.26 Portland-Phoenix 106-92


Sérülések: Egyik együttesnél sincs új hiányzó, a hazaiaknál a legújabb szerzemény, Michael Redd nem léphet pályára, de ő még egy mérkőzést sem játszott a szezonban, így ez nem befolyásolja majd a Suns teljesítményét. A vendégeknél továbbra is csak Greg Oden sérült, aki szintén nem léphetett még pályára a szezonban.


Hathárom tipp: Portland Trail Blazers -2.5



AnalízisA Suns játéka eddig rendkívül gyengének mondható, ennek oka a már korábban említett idősödő kulcsjátékosok, akik számára igen megterhelő a csonka szezon által diktált tempó. A másik ok, amiért visszaesett a napocskák teljesítménye az lényegében nem más, mint a keret többi része. Az előző Sunshoz kapcsolódó írásomban már említettem, hogy a Nash-Hill duón kívül, talán Gortattól eltekintve nincs olyan játékos az együttesben, aki más csapatnál is stabil kezdő lehetne. A Dudley-Frye páros néha napján elkapja a fonalat, olyankor általában sok triplát bevarrnak, de ez csupán az esetek elenyésző része. A kispadról beállva talán egyedül Hakim Warrick az, akinek a szemében látni lehet az akarást. Shannon Brown eddig nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, Josh Childress továbbra is a használhatatlan kategóriába tartozik, az újonc Markieff Morrisnak pedig még bőven van hova fejlődnie, de az ő esetében meg kell említeni, hogy benne megvan a kellő potenciál ahhoz, hogy később komolyabb szerephez juthasson a Sunsnál.

A Portland ezzel szemben teljesen más kategóriát képvisel, őket igazi nyugati élcsapatnak lehet tekinteni. A keret nagyon mély, egyedül talán centerposzton vannak problémák Greg Oden hiányában. Az oregoni alakulat hihetetlenül alulértékeltnek tűnik, idén 5-1-es ATS mutatóval rendelkezik az együttes, ráadásul olyan csapatok ellen, mint például az Oklahoma, a Philadelphia, a Denver, vagy éppen a Los Angeles Lakers.

A mérkőzéstől mindenképpen azt várom, hogy a Portland komoly tempóját nem fogja bírni a Suns. A legfontosabb tényező vélhetően LaMarcus Aldridge játéka lesz, akit minden bizonnyal a rendkívül gyenge védekezéséről híres Channing Frye próbál majd meg feltartóztatni. Amennyiben valaki fel tud lépni Aldridge mellé, amire minden esély megvan, akkor simán benne van egy 10 pont körüli győzelem is.

Az egyetlen dolog, ami a tipp ellen szól, az a Portland tegnapi szereplése, ugyanis a csapat tegnap a Lakerst verte, ma pedig már Phoenixben kell pályára lépniük. Ebből a szempontból fontos lehet, hogy a szezon során egy back-to-backje (két egymást követő napon pályára lép a csapat) már volt a Blazersnek, akkor a Philadelphia után 22 ponttal verték a Sacramentót.

Mindent egybevetve úgy gondolom, hogy a Portlandnek nem okozhat problémát a 2.5 pontos hendikep, azt javaslom Mindenkinek, hogy addig fogadjunk a Portlandre, amíg ennyire alul vannak értékelve.