Válogatás

A legnagyobb királyok a szurkolók között 2011-ben - fotók

A világ uralkodóinak és más előkelőségeinek egy része szereti a sportot, mások nem annyira, de kötelességből mindannyiuknak meg kell jelenniük egy-egy eseményen. A 2011-ben róluk készült legjobb fotókból válogattunk.

V. Harald, Norvégia királya - nem meglepő módon - a téli sportok rajongója, és a tavaly februári, Oslo mellett rendezett északi sí világbajnokságon lelkesen szurkolt az öviért. Marit Björgen három egyéni és egy váltóban szerzett aranyérmét látva még a sapkáját is megemelte.

V. Harald norvég király az északisí-világbajnokságon Oslóban 2011 februárjában

Erzsébet királynő, Nagy-Britannia és a Brit Nemzetközösség uralkodónője ritkán szokott Harald királyhoz hasonló lelkesedést mutatni a sporteseményeken. Az Epsom Derbyn is visszafogott volt - legkisebb fiával, Edward herceggel együtt.

II. Erzsébet királynő és fia, Edward herceg néznek egy lóversenyt 2011-ben

Amilyen mértéktartó és fegyelmezett általában a királynő, olyan leleményesek az alattvalói, akik a rögbi-világbajnokságon őt és férjét, Fülöp herceget is az új-zélandi válogatott híres fekete mezébe "öltöztették".

II. Erzsébet királynőt és férjét, Fülöp herceget ábrázoló kartonfigurák az új-zélandi rögbiválogatott mezébe öltöztetve

Talán a fenti képen nem volt elég életszerű a királyi pár, de a rajongók mindent megtesznek, hogy kedvenc sportolóik érezzék az uralkodó támogatását. Néha meg is személyesítik őt és családját.

II. Erzsébet királynő, Vilmos herceg és Katalin hercegnő fényképeit viselő szurkolók a Sevens Ruby World Series egyik elődöntőjén

Azért nem mindenki olyan merev a brit királyi családban, mint egy kartonfigura, Harry herceg például kifejezetten szereti őszintén kimutatni az érzelmeit. Lehet, hogy nagyanyja csak néhány székkel ült odébb az Epsom Derbyn, de ő - unokatestvéreivel egyetemben - nem zavartatta magát, szurkolt, ahogy kellett.

Harry herceg és unokatestvérei szurkolnak az Epsomi Derbyn 2011 júniusában

Természetesen a néhai Diana hercegnő kisebbik fia is tudja - vagy legalábbis már megtanulta -, hogy néha illik jól viselkedni, így a Forma-1-es Brit Nagydíjon Damon Hill egyszeres és Sir Jackie Stewart háromszoros világbajnok pilóták társaságában kifejezetten illemtudó és érdeklődő volt.

Damon Hill, Jackie Stewart és Harry herceg sétálnak a boxutcában a 2011-es Forma-1-es Brit Nagydíjon Silverstone-ban

Harry herceg bátyja, Vilmos szintén el tudja engedni magát egy-egy sporteseményen, így Wimbledonban egy jó kis mexikói hullámzás is belefért neki és feleségének, Katalin hercegnőnek - aki egyébként egymaga jelentősen megemelte a család szépségindexét.

Katalin hercegnő és Vilmos herceg szurkolnak a Wimbledoni tenisztornán 2011-ben

Nagy-Britanniától kicsit délebbre, Spanyolországban egy őszinte sportrajongót találunk János Károly király személyében, akinek ráadásul az utóbbi években kifejezetten jó dolga van, hiszen spanyol sportolók tömkelegének gratulálhatott a különböző világversenyeken elért nagy győzelmeikhez. Legutóbb Rafael Nadalékkal ünnepelhetett együtt a Davis Kupa döntője után Sevillában.

János Károly spanyol király gratulál Rafael Nadalnak, David Ferrernek és a spanyol teniszválogatott többi tagjának a Davis Kupa döntőjében elért győzelmükhöz Sevillában 2011 decemberében

A Monacói Nagyhercegség feje, Albert herceg nemcsak rajongó, maga is lelkes sportoló. Az 53 éves uralkodó korábban kipróbálta magát sífutásban, atlétikában, kézilabdában, judóban, úszásban, teniszben, evezésben, vitorlázásban, fallabdázásban és vívásban is, 1988 és 2002 között pedig összesen öt téli olimpián vett részt bobversenyzőként. Manapság is rendszeresen feltűnik a különböző sporteseményeken, így hazája Forma-1-es futamán is, ami előtt 2011-ben egy futballcsapat  - stílusosan az Albert herceg barátai nevű együttes - edzői posztját is elvállalta a Forma-1-es válogatott elleni mérkőzésen.

Albert herceg, Monaco uralkodója egy jótékonysági futballmérkőzésen 2011-ben

És ha már Monacóban járunk, érdemes egy pillantást vetnünk Albert herceg unokahúgára, Caroline hercegnő lányára, Charlotte Casiraghira, aki nagybátyjához hasonlóan aktívan sportol, ő a díjugratást kedveli.

Charlotte Casiraghi, Caroline monacói hercegnő lánya egy díjugrató versenyen 2011-ben

Na, jó! Rá még egy pillantást vethetünk!

Charlotte Casiraghi, Caroline monacói hercegnő lánya 2011-ben

Bár koronát soha nem visel, az Egyesül Államok mindenkori elnökét a világ legbefolyásosabb embereként szokták emlegetni, így meg kell említenünk a sorban Barack Obamát is. A politikus híresen nagy sportrajongó, az amerikai foci a kedvence, így természetesen a hagyományos Hadsereg-Haditengerészet mérkőzésen is ott volt, méghozzá utóbbiak szurkolótáborában. Jó helyre ült, ugyanis sorozatban tizedszer a tengerészek nyertek.

Barack Obama, az Amerikai Egyesült Államok elnöke nézi a hagyományos Hadsereg-Haditengerészet amerikai futball mérkőzést 2011-ben

Michelle Obama, az elnök felesége szintén nem veti meg a sportokat, és férjével együtt a chicagói együttesekért szorít. A First Lady az egyik baseballcsapat, a Cubs MLB-meccsén kifejezetten belelkesült.

Michelle Obama, Barack Obama amerikai elnök felesége szurkol a Chicago Cubs baseballmérkőzésén az MLB-ben 2011-ben

Kelet-Európában a királyok kora már lejárt, de azért találhatunk errefelé is egy-két különleges figurát. Például Andrzej Bobowskit, a "Szurkolók királyát", aki a lengyel labdarúgó-válogatottnak több mint 220 meccsét látta már élőben - nem is beszélve az 1000 feletti Legia Varsó-találkozóról -, így érthetően lelkesen várja a 2012-es Európa-bajnokságot, amin hazája csapata rendezőként vehet majd részt júniusban.

Andrzej Bobowski, lengyel futballszurkoló Adam Malysz síugró búcsúversenyén 2011-ben