Tour de Ski

Morilov nyerte a toblachi sprintet, Colognán maradt a piros trikó

  • VNA

A Tour de Ski idei második sprint szakasza is orosz sikert hozott, csütörtökön azonban továbbra is Dario Cologna viselheti a piros trikót.

A Tour de Ski hatodik szakaszán a férfiak számára egy 1300 méteres sprint verseny szerepelt a programban szerdán, ahol a selejtezőben Dario Cologna érte el a legjobb időeredményt. Az összetettben vezető svájci sífutó aztán a negyeddöntőben és az elődöntőben is nagyon könnyedén versenyezve jutott túl, a fináléban viszont embereire akadt. Ott ugyanis a célegyenesbe már csak harmadikként fordult be, a győzelemért pedig az orosz Nyikolaj Morilov és a norvég Petter Northug harcoltak. Végül előbbi ért be hamarabb, így a négy évvel ezelőtt megnyert prágai sprint után karrierje második szakaszát nyerte meg a Tour de Skin.

Újra orosz siker született a Tour de Ski férfi sprint versenyében

A második helyen célba érő Northug az időjóváírásnak köszönhetően ugyan faragott valamit összetettbeli hátrányából, de mivel éppen fő riválisa, Cologna végzett mögötte a harmadik helyen, így továbbra is a kétszeres Tour de Ski győztes svájci vezeti az összetett versenyt. A finálé remek hangulatban zajlott, ami annak is volt köszönhető, hogy olasz sífutó is akadt a mezőnyben, igaz David Hofer végül a döntő negyedik helyén zárt csak, így végül lemaradt a dobogóról. Érdekesség, hogy a tavalyi győztes kanadai Devin Kershaw már a negyeddöntőben kiesett, igaz világbajnok csapattársa, Alex Harvey (6. hely), így is bejutott a döntőbe.

A bónuszmásodperceknek köszönhetően a sprinterek külön versenyében Northug átvette a vezetést Colognától, igaz összetettben még 13,5 másodperccel így is mögötte marad. Csütörtökön egy érdekes szakasz jön a Tour de Skin, a hetedik etap során ugyanis a mezőny Cortina és Tobach között 32 km-t tesz majd meg, így a most nagyobb időhátránnyal állóknak is lesz esélye felzárkózni a Cologna-Northug párosra. Érdekesség, hogy a mai győztes Morilov - sok más sprint-specialistához hasonlóan - nem folytatja a Tour de Skit, de elmondása szerint így is Olaszországban marad és a vaxok tesztelésével segíti a csapattársak versenyzését.

Tour de Ski 2011/12
Toblach (ITA) - férfi sprint
1. Nyikolaj Morilov (orosz)
2. Petter Northug (norvég)
3. Dario Cologna (svájci)
4. David Hofer (olasz)
5. Alexej Petyukov (orosz)
6. Alex Harvey (kanadai)
Tour de Ski 2011/12
az összetett verseny állása a 6. szakasz után
1. Dario Cologna (svájci) 1:53:15,4
2. Petter Northug (norvég) +13,5 mp
3. Alexander Legkov (orosz) +1:28,2 mp
4. Devon Kershaw (kanadai) +2:06,6 mp
5. Maxim Vegzsanyin (orosz) +2:15,8 mp
6. Maurice Manificat (francia) +2:35,3 mp