Heti 6:3

NFL-rekord, Futács-dupla, magához térő Ferencváros

Ismét eltelt egy hét, így újra jelentkezünk a Heti 6:3 című rovatunkkal, amiben hat örömteli és érdekes sportesemény mellett három kevésbé vidám, de annál inkább elgondolkodtató történést elevenítünk fel az elmúlt napokból.

Heti Hatos

Drew Brees NFL-rekordja

Karácsony második napján két csoportrivális, a New Orleans és az Atlanta találkozott a Saints otthonában, hogy eldöntsék, ki érdemli meg a csoportbajnoki címet. Természetesen a Falconsnak nem lett volna elég csupán egy Saints felett aratott győzelem, azonban csakúgy, mint Atlantában, a Falcons ezúttal sem tudott mit kezdeni Drew Breesszel, aki Dan Marino 1984-ben felállított csúcsát döntötte meg az alapszakaszban összepasszolt yardokat illetően. A Miami Dolphins legendás irányítója abban az évben 5084 yardot dobott össze, azóta sem volt képes senki sem felülmúlni ezt a rekordot - egészen mostanáig. Brees az alapszakasz utolsó fordulójában tovább javította a csúcsot, és összességében 5476 yarddal abszolválta a szezont. Dan Marinót ráadásul az elmúlt hétvégén a harmadik helyre taszította a vonatkozó rangsorban Tom Brady, a New England Patriots irányítója, aki szintén átlépte az ötezres álomhatárt. 

Drew Brees (9) beírta magát a sportág törnélemkönyvébe
Rendeződnek a viszonyok a Ferencvárosnál (?)

December 28-án a Ferencvárosi Torna Club visszavásárolta az FTC Labdarúgó Zrt. részvényeinek 99 százalékát az angol tulajdonostól, Kevin McAbe-től. A klub március óta rendelkezett a futballt irányító Zrt. menedzsment jogaival, de a részvényesi jogokat mint tulajdonos csak ezután gyakorolhatja - 2008 után - ismét. A részvényvásárlással lezárult az a folyamat, amelynek eredményeképpen a labdarúgás teljes mértékben visszakerült az FTC égisze alá. Emellett a Ferencváros visszaszerezte az elmúlt időszakban a Fotex érdekeltségébe tartozó marketingjogait is, vagyis a zöld-fehérek ezentúl kizárólag maguk kezelhetik a honlapjukat, logóikat, valamint a mezek és relikviáik eladásából is ők profitálnak majd.


Elítélték a pályára rohanó amszterdami huligánt

Hat hónapos börtönbüntetést kapott az a szurkoló, aki december 21-én az Ajax Amsterdam-AZ Alkmaar holland kupamérkőzésen rátámadt a vendégek kapusára. Az ügyész tíz hónapos szabadságvesztést kért a 19 éves elkövetőre, akinek a szabadulását követően majd másfél évig minden Ajax-, Alkmaar- illetve holland válogatott találkozó alatt jelentkeznie kell a rendőrségen. Wesley van W.-nek ugyanakkor a féléves börtönbüntetéséből csak négy hónapot kell letöltenie, mert két hónapot felfüggesztett a bíróság. A találkozó az incidens miatt félbeszakadt, ugyanis a 36. percben - 1-0-s Ajax-vezetésnél - a megtámadott Esteban Alvarado megvédte magát, földre terítette a drukkert, majd többször bele is rúgott, amiért a játékvezető kiállította őt. Válaszul Gertjan Verbeek, a vendégek vezetőedzője lehívta csapatát a pályáról. A holland szövetség úgy döntött, újrajátsszák a találkozót, mert "ésszerűtlen" lenne a meccs folytatása, mivel ebben az esetben emberhátrányban kellene játszania az Alkmaarnak.

Futács Márkó - két nap, két meccs, két gól

A magyar támadó remek napokat tudhat a magáénak, hiszen rövid időn belül két ízben is csapata legjobbja volt. A Championshipben szereplő Portsmouth magyar csatára december 31-án először volt kezdő, és ha már így alakult a 20. percben vezetést is szerzett csapatának, amely végül 1-1-es döntetlent ért el a Leicester otthonában. A magyar csatárt a klub hivatalos honlapjának tudósítója a találkozó legjobbjaként nevezte meg, ami után január 2-án a Watford ellen a 73. percben is betalált, ezúttal is csapata legjobbja volt a 2-0-ra megnyert mérkőzésen. Csak remélni lehet, hogy a jó forma most véglegessé válik a nagy ígéretnek tartott labdarúgónál, mert egy gólerős csatárra mindenkor szüksége van a világversenyre vágyó magyar válogatottnak.

Futács a kettes szám bűvkörében
Van, akinek tényleg ugródeszka az NB I

Komoly bevételre számíthat az OTP Bank Liga utolsó helyén álló Zalaegerszeg együttese. A zalaiak markát akkor ütheti komoly summa, ha a Lech Poznan eladja Artjoms Rudnevst. A lett csatár a 2009/2010-es idényben erősítette a Zetét, majd egy igen sikeres szezon után tovább állt. Rudnevs jó teljesítményét a lengyel csapatnál is folytatta, aminek köszönhetően immáron olasz, német és angol klubok szerződtetnék a lettek sztárját. 

A Zalaegerszeg és a Poznan megállapodása értelmében több száz milliós - akár félmilliárdos -  bevételre tehet szert a magyar csapat, ami jelenlegi helyzetét ismerve nem éppen elhanyagolható tényező. Ha azt nézzük, hogy az NB I-es klubok többségének éves költségvetése nem haladja meg ezt az összeget, akkor kijelenthetjük, hogy Nagy Ferenc és tulajdonostársai értik a dolgukat, ráadásul a Zeténél nem először "szakítanak" nagyot egy játékos felfuttatásából...

Magyarok a Dakaron 

Három magyar egység is részt vesz a január 1. és 15. között megrendezett Dakar ralin, amelyet  Argentínában, Chilében illetve új helyszínként Peruban rendeznek meg. Szalay Balázs Bunkoczi Lászlóval az oldalán vág neki az embert próbáló kalandnak. "Ha minden a terveink szerint alakul, akár a legjobb tíz közé is bekerülhetünk - idézi Szalay szavait a közlemény, amelyet csapata juttatott el.
Nos, három nap után Szalayék egyelőre a 64. helyen állnak az összetettben, de mivel a verseny még csak most kezdődik, minden esélye meglehet nekik a jó szereplésre. Szalayék mellett egy másik magyar kettős, a Sebestyén Sándor, Bogdán József duó is megpróbál eljutni az Atlanti-óceántól a Csendes-óceánig, ők ebben a pillanatban a 115. helyen állnak összetettben, míg Darázsi Zsolt és csapata a kamionosok versenyében a 28. helyen áll. A Dakar-ralit 2009 óta bonyolítják le Argentínában és Chilében annak következményeként, hogy terrorfenyegetettség miatt 2008-ban törölni kellett a versenyt az eredeti helyszínen, Afrikában.

Heti hármas

Tragédia a Dakar első napján

Jorge Andrés Martínez Boero, a Mar del Plata és Santa Rosa közötti útvonalon, a mért szakasz 55. kilométerénél szenvedett balesetet, majd szívroham következtében halt meg. Az orvosok öt perccel a tragikus bukás után érkeztek a helyszínre helikopterrel, megpróbálták újjáéleszteni, de a beavatkozás nem sikerült. Boero a kórházba szállítás közben hunyt el. Az argentin motoros tavaly is indult a viadalon, akkor a hatodik szakaszon adta fel a versenyt - bukás miatt. Boero vasárnapi tragikus balesetével 58-ra emelkedett a halálos áldozatok száma a Dakar-rali 1979 óta íródó történetében.

Tovább gyűrűzik az olasz bundabotrány

Az olasz bajnoki mérkőzések és klubok egyre nagyobb körére terjed ki a nyomozás az olaszországi bundabotrány kapcsán. A fogadási csalások letartóztatott szereplőinek vallomásai alapján már 20 elsőosztályú találkozót vizsgálnak a hatóságok, és egyre több Serie A-s csapat, köztük a Lazio és a Napoli is bajba kerülhet. A fogadási csalások szervezőinek állítólag az olasz szövetségben is voltak embereik, és nyolc játékosügynök valamint legalább tíz Serie A-ban játszó labdarúgó szerepét is vizsgálják. A kezdetben elszigetelt jelenségnek tűnő csalássorozat tehát egyre nagyobb méretűnek tűnik, és Roberto Di Martino, a nyomozást vezető ügyész szerint lehetetlen, hogy minden bűnöst elkapjanak."A valódi vezetők, akik a pénzmozgást irányították, Szingapúrban élvezik az életet" - mondta Di Martino.

A Lazio is érintett lehet az egyre nagyobb botránnyá duzzadó olasz fogadási ügyben
Egy újabb magyar tehetség, aki az is marad?

Török sajtóhírek szerint a Samsunspor együttese hamarosan kölcsönadja Lázár Pált, a magyar válogatott hátvédjét. Lázár csapata 17 forduló után mindössze a 17. helyen található, hátránya a bentmaradást jelentő 15. helytől négy pont. A rossz szereplés miatt több változás is várható a samsuni csapatnál, melynek egyik érintettje lehet a magyar fiú is. Válogatottunk hátvédje nem nyűgözte le teljesítményével a szakmai stábot, ezért várhatóan hamarosan kölcsönadhatja őt klubja. A 23 éves Lázár hét mérkőzésen jutott eddig szóhoz, de szeptember óta nem játszott végig egyetlen török bajnokit sem - vagyis nem áll túl jól a szénája.

A Videoton együttesével magyar bajnoki címet szerző Lázár esete korántsem lenne egyedüli: a fiatal magyar tehetség nagy reményekkel külföldre igazol, majd az események szerencsétlen alakulásának köszönhetően karrierje megfeneklik. Persze korai lenne még pálcát törni a debreceni születésű védő felett, remélhetően hamarosan pozitív hírek érkeznek majd róla...