Vívás

A 100 éve született háromszoros olimpiai bajnokra emlékeztek

  • MTI

Száz éve, 1912. január 3-án született Berczelly Tibor háromszoros olimpiai bajnok, a magyar kardvívás egyik kiemelkedő egyénisége. A Magyar Olimpiai Bizottság Hagyományőrző Bizottsága és az Olimpiai Akadémia ebből az alkalomból koszorúzási megemlékezést szervezett a sportember síremlékénél a Farkasréti temetőben.

György Béla, a bizottság vezetője méltatta sikeres életútját, majd Nébald György ötkarikás aranyérmes kardvívó a bajnoktársak nevében  személyes emlékeit elevenítette fel.

Elhangzott, hogy a hazai bajnoki csúcstartó, aki 28 címe közül rekorderként nyolcat nyert a kardvívók egyéni versenyében, igazi csapatember volt. Londonban, 1948-ban mind a négy csörtéjét megnyerte az olaszok elleni döntőben, négy évvel később, Helsinkiben pedig a nagy vetélytárs 7-5-ös vezetésénél, szenzációs vívással 5-0-ra győzött az ellenfél legjobbja, Nostini ellen és ezzel visszaadta a győzelem reményét.

Sokoldalúságát bizonyítva tőrben és párbajtőrben is a legjobbak közé tartozott, valamint tagja volt a sportlövő válogatottnak is.

A baráti körben "Suta" néven szólított balkezes vívó később edzőként oktatta, nevelte a jövő nemzedékét.

Berczelly Tibor 78 éves korában, 1990 októberében távozott az élők sorából.