NBA

Rajon Rondo idei első tripla-duplájával nyert a Boston

Az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokságban (NBA) a 8. játéknapig kellett várni a szezon első tripla-duplára, amelyet Rajon Rondo, a Boston Celtics irányítója ért el. Rondo kiváló teljesítményével győzelemre vezette csapatát a Washington Wizards ellen.

Győzelemmel kezdte a 2012-es esztendőt az Orlando Magic, izgalmas meccsen verte a Torontót. Howardék végig hátrányban játszottak, azonban egy negyedik negyedbeli 24-7-es rohammal bebiztosították győzelmet. A Toronto legjobbja ezúttal is az olasz Andrea Bargnani volt 18 ponttal. A Magic-nél ismét kiemelkedően játszott Ryan Anderson, aki 30 perc alatt 24 pontot szerzett.

A bevezetőben említett Boston a Washingtont verte 94-86-ra. A Wizards a félidei 17 pontos hátrányt még le tudta faragni 7-re, azonban a negyed végén ismét a Celtics akarata érvényesült, 13 ponttal fordultak a csapatok. A meccs legjobbja Rajon Rondo volt, aki tripla-duplával zárt, 18 ponttal, 14 assziszttal és 11 lepattanóval járult hozzá a Celtics sikerhez. Az idén (is) gyengén rajtoló Washington kezdőjébe visszakerült Nick Young, aki 18 ponttal hálálta meg Flip Saunders bizalmát. A két csapat hajnalban ismét játszik egymással, ezúttal fordított felállásban.

Rajon Rondo idei első tripla-duplájával nyert a Boston

A Miami Heat csapata kivégezte a Charlotte Bobcatset. Az eddig láthatóan erőn felül teljesítő Bobcats 39 pontos vereséget szenvedett Wade-éktől, a kialakult különbség pedig csupán egy ponttal maradt el a Heat történelmének legnagyobb arányú győzelmétől. A mérkőzés legjobbja a 24 pontot gyűjtő Chris Bosh volt, a Charlotte újonca, Kemba Walker figyelemre méltó teljesítménnyel 17 egységig jutott.

A New Jersey Nets zsinórban negyedik mérkőzését bukta el, ezúttal a Cleveland Cavaliers otthonában kaptak ki Deron Williamsék. Mehmet Okur, a Nets legújjabb szerzeménye így kommentálta a vereséget: „Nehéz második félidőnk volt. Nem tudtuk kihasználni a helyzeteinket, ellentétben velük (Cleveland). Védekezésben sem segítettük egymást, sokszor hagytuk üresen az ellenfelet, ezekkel a lehetőségekkel pedig élni tudtak.” A már említett Deron Williams 16 pontot szerzett, a Cleveland legjobbja pedig a 23 pontig jutó Antawn Jamison volt.

A Mavs drukkerek számára bizakodásra adhatott okot a csapat elmúlt néhány meccsen látott teljesítménye, sokan talán úgy is gondolták, hogy a gyenge kezdés után minden rendben van a címvédőnél, azonban hajnalban ismét nagy pofonba szaladtak Nowitzkiék, akik 99-82-re kaptak ki Minnesotában. Érdekes adat a Timberwolvesszal kapcsolatban, hogy 295 nap telt el a csapat legutóbbi győzelme óta. Kevin Love ismét hatalmasat játszott, 25 pont mellett 17 lepattanóig jutott, a hazaiak fiatal tehetsége, Ricky Rubio újra figyelemre méltó teljesítményt nyújtott: a kispadról beállva 14 pont mellett 7 gólpasszt is adott.

A nap legnagyobb verését nem a Charlotte szenvedte el, ugyanis a Memphis őket is „felülmúlta” ebből a szempontból, ők 104-64-re kaptak ki Chicagoban. Sajnálatos hír, hogy a Memphis erőcsatára, Zach Randolph megsérült a mérkőzésen, neki el kellett hagynia a pályát, nem is tért vissza. Sérülés a másik oldalon is történt: a Bulls csereirányítójának, CJ Watsonnak is korán ért véget a meccs. A Bulls csere dobóhátvédje, Ronnie Brewer így nyilatkozott: „Tisztában voltunk vele, hogy ez az első hazai meccsünk. Örömet akartunk okozni a szurkolóknak.”

Két napon belül kétszer találkozott a Denver és a Lakers, ezúttal Denver győzelemmel zárult az összecsapás. Kobe Bryant 28 kísérletéből csupán 6 alkalommal talált be, ezzel 16 pontig jutott. A denveriek legjobbja ezúttal az olasz Danilo Gallinari volt, ő 20 egységgel segítette csapatát.

A Sacramento Kings kezdő centere, DeMarcus Cousins hiánya ellenére is le tudta győzni a New Orleans Hornetset. A Kings hátvádpárja, Tyreke Evans és Marcus Thornton 52 pontot termelt. A Sacramento újonca, Jimmer Fredett beszélt Cousins sérüléséről: „Mindannyian 100%-ig DeMarcus mögött állunk. Reméljük minél korábban visszatérhet, de ma nem csak erre kellett figyelnünk. Ismét pályára kellett lépnünk, keményen kellett játszanunk, hogy megszerezhessük a győzelmet, de megtettük.”

A nap utolsó, egyben legjobban várt mérkőzése a Portland Los Angeles Clippers elleni vendégjátéka volt, amely során a Blazers elszenvedte idei első vereségét, a Clippers 93-88-ra tudott nyerni. Blake Griffin az összecsapás után így dicsérte a 17 pontot szerző Chris Pault: „Ő ezt tudja, meccseket nyer nekünk."

A vasárnapi játéknap tíz legszebb jelenete

NBA, alapszakasz, 8. játéknap:
Cleveland Cavaliers-New Jersey Nets 98-82
Miami Heat-Charlotte Bobcats 129-90
Orlando Magic-Toronto Raptors 102-96
Washington Wizards-Boston Celtics 86-94
Minnesota Timberwolves-Dallas Mavericks 99-82
Chicago Bulls-Memphis Grizzlies 104-64
Denver Nuggets-Los Angeles Lakers 99-90
Sacramento Kings-New Orleans Hornets 96-80
Los Angeles Clippers-Portland TrailBlazers 93-88