Gyász

Meghalt a Darth Vadert alakító vívó olimpikon

  • VNA

Elhunyt a legendás Darth Vadert a kardozós jelenetekben megformázó brit vívó, Bob Anderson.

A brit vívószövetség hétfői tájékoztatása szerint 89 esztendős korában elhunyt Bob Anderson. A korábbi olimpikon több filmben is alakított olyan hősöket, akiknek vívniuk kellett bizonyos jelenetekben, így a Jedi visszatér, a Birodalom visszavág vagy éppen a Gyűrűk ura című filmekben is szerephez jutott. Az egykori vívó szilveszter napjának délelőttjén egy angliai kórházban hunyt el. Anderson a Csillagok háborúja trilógia két részében húzta magára Darth Vader legendás sisakját. A karaktert amúgy David Prowse „alakította”, amelynek James Earl Jones hangját adták a rendezők, akik Anderson vívó alakítását és szerepvállalását eredetileg fel sem fedték.

Bob Anderson alakította bizonyos jelenetekben a legendás Darth Vadert
A titokra csak egy 1983-as interjúban derült fény, amikor a Luke Skywalkert alakító Mark Hamill árulta el, hogy „Bob Anderson volt az, aki a Darth Vader-es kardozós jelenetekben szerepelt.” Utóbb Hamill elárulta, hogy nem érezte korrektnek, hogy Anderson szerepét elhallgatták a jelenetekben, ezért árulta el azt a nyilvánosság előtt is. „Bob olyan keményen dolgozott, hogy szüksége volt egy kis elismerésre a munkájáért. Nevetséges lenne azt a mítoszt tovább fenntartani, hogy a teljes szerepet egy ember csinálta végig” - indokolta akkori döntését a színész.

A Robert James Gilbert Anderson néven született vívó Dél-Angliában, Hampshire-ben látta meg a napvilágot 1922-ben. A tengerészetnél teljesített szolgálatot a második világháborúban, majd hazáját az 1952-es olimpián, valamint az 1950-es és 1953-as vívó világbajnokságon is képviselte. Bár vívóként nem ért el jelentős sikereket, később több filmrendező is előszeretettel hívta őt „kardozós-jelenetek” forgatásához. Felesége, Pearl és három gyermeke gyászolja.