Tour de Ski

Northug nyerte az újévi szakaszt - összetettben is ő vezet

  • VNA

A norvég Petter Northug nyerte meg a Tour de Ski sorozat negyedik szakaszát, így vezet az összetettben is.

Újév első napján a németországi Oberstdorfban rendezték meg a sífutók Tour de Ski sorozatának negyedik szakaszát. A 10+10 km-es síatlonban (ahol előbb klasszikus, majd szabad stílusban futott a mezőny) a norvég Petter Northug volt a legjobb, aki ezzel megőrizte vezetését az összetett versenyben is. Mögötte a svájci Dario Cologna ért be a második helyen, míg a hajrában sokáig vezető orosz Maxim Vegzsanyin zárta a harmadik helyen a futamot.

Petter Northug újra szakaszt nyert a Tour de Skin

A vasárnapi szakaszt alaposan megkavarták a részhajrák is, amelynek során a legjobb tíz versenyző időjóváírást kapott. Az első után még az orosz Dimitrij Zsaparov is vezette az összetett versenyt virtuálisan, majd a svájci Dario Cologna is "állt az élen", a befutó után azonban Northug - ha hajszállal is, de - visszavette a vezetést legfőbb riválisától. A norvég klasszis azonban összességében nem érezte jól magát a szakaszon, amit a verseny utáni sajtótájékoztatón is elmondott: "Nem voltam túl jól és ha Kristian Tettli Rennemo és Niklas Dyrhaug nem segít nekem a táv során, akkor biztosan nem nyerhettem volna meg a szakaszt" - nyilatkozta a 25 esztendős olimpiai bajnok norvég.

A bónuszmásodpercek gyűjtésében is Dario Cologna (49) valamint Petter Northug járt az élen (45), de nem sokkal maradt el mögöttük a szakasz során az orosz Alekszander Legkov (41, az összetett verseny hetedik helyén álló svéd Marcus Hellner (37) valamint a korábbi kétszeres Tour de Ski győztes cseh Lukas Bauer (34) sem. Hétfőn az első szünnap vár a Tour de Ski mezőnyére, majd kedden már az olaszországi Toblachban jön a folytatás, ahol 5 km-es klasszikus stílusú, egyenkénti indításos futam következik a férfiaknak.

Tour de Ski 2011/12 - Oberstdorf (GER)
4. szakasz - 10+10 km férfi síatlon
1. Petter Northug (norvég) 50:27,3
2. Dario Cologna (svájci) +0,3 mp
3. Maxim Vegzsanyin (orosz) +0,6 mp
4. Marcus Hellner (svéd) +1,5 mp
5. Kristian Tettli Rennemo (norvég) +1,7 mp
6. Devon Kershaw (kanadai) +2,6 mp

 

 

 

 

 

 

 

Tour de Ski 2011/12 - Oberstdorf (GER)
összetett verseny - a 4. szakasz után
1. Petter Northug (norvég) 1:37:24,3
2. Dario Cologna (svájci) +1,1 mp
3. Alexander Legkov (orosz) +52,3 mp
4. Maxim Vegzsanyin (orosz) +59,8 mp
5. Devon Kershaw (kanadai) +1:03,3 mp
6. Marcus Hellner (svéd) +1:06,5 mp