Tour de Ski

Marit Björgen is nyert végre egy szakaszt

  • VNA

A norvég Marit Björgen nyerte meg a Tour de Ski negyedik szakaszát a hölgyeknél.

A sífutók Tour de Ski sorozatán a hölgyeknél is egy síatlon versenyt rendeztek vasárnap, ahol Oberstdorfban 5+5 km megtétele várt a mezőnyre. A klasszikus stílusú rész során elég hamar különváltak az összetett verseny esélyesei, akik viszont a léccserére már csak öten maradtak. Az összetettben vezető Justyna Kowalczyk mellett a finn Aino Kaisa Saarinen, valamint három norvég sífutó, Kristin Steira, Therese Johaug és Marit Björgen. A szabadstílusú részben aztán Saarinen elég hamar visszaesett és a második körre pedig már Steira is lemaradt, így a három fő favorit egymás között dönthetett a szakaszgyőzelemről.

A Tour de Ski negyedik szakaszát Marit Björgen nyerte meg

A befutó előtti utolsó emelkedőn ugyan Johaug támadott, de a meredek szakasz végére már Kowalczyk ért fel elsőként, aki a hajrában győztesnek is tűnt. A stadionba jövet azonban Björgen léce gyorsabb volt a többiekénél és végül a lengyel előtt megnyerte a szakaszt. Kowalczyk eddig háromból három etapot nyert meg, most kapott ki tehát először az idei Touron. A szakasz során két helyen is lehetett időjóváírást szerezni és mivel ezekben a Tour-címvédő lengyel jobban szerepelt, így mostani veresége ellenére is növelte valamelyest előnyét Björgennel szemben az összetett versenyben.

Hétfőn a nők számára is az első pihenőnap következik a Touron, majd kedden az olaszországi Toblachban egy 3 km-es klasszikus stílusú, egyenkénti indításos futam jön a mezőny számára.

Tour de Ski 2011/12 - Oberstdorf (GER)
4. szakasz - női síatlon 5+5 km
1. Marit Björgen (norvég) 27:16,0
2. Justyna Kowalczyk (lengyel) +1,6 mp
3. Therese Johaug (norvég) +1,8 mp
4. Kristin Steira (norvég) +35,3 mp
5. Riikka Sarasoja-Lilja (finn) +45,3 mp
6. Charlotte Kalla (svéd) +45,6 mp
Tour de Ski 2011/12 - Oberstdorf (GER)
összetett állása - a negyedik szakasz után
1. Justyna Kowalczyk (lengyel) 1:00:19,8
2. Marit Björgen (norvég) +26,6 mp
3. Therese Johaug (norvég) +1:06,6 mp
4. Kikkan Randall (amerikai) +3:02,1 mp
5. Aino Kaisa Saarinen (finn) +3:04,9 mp
6. Charlotte Kalla (svéd) +3:10,7 mp