Dakar rali

Ismét elrajtol a sivatagi kaland

  • VNA/MTI

Immáron negyedik alkalommal lesz Dél-Amerikai a házigazdája a legendás Dakar-ralinak.

Vasárnap egy 856 km-es szakasszal - a jól megszokott Buenos Aires helyett - ezúttal Mar del Platában rajtol el az esztendő egyik legnagyobb látványosságának ígérkező Dakar 2012 tereprali viadal, melynek mezőnye argentin, chilei és új helyszínként perui szakaszok leküzdése után január 15-én Limában érkezik majd célba. A világ legnehezebb és legnagyobb terepversenyének félszáz nemzet képviseletében 742 résztvevője lesz; 171 autó, 185 motorkerékpár, 33 kvad és 76 kamion vág neki az útnak. Az száguldás össztávja több mint 8300 km. Nem veszélytelen "szórakozásról" van szó: a gépet és embert próbáló kalandnak - 1979 óta íródó történetében - több mint ötven halálos áldozata volt.

január elsején rajtol el az év egyik leglátványosabb versenye, a Dakar rali

Ezúttal is indulnak magyar versenyzők a viadalon. A tizenegyedik versenyén szereplő Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős két év kihagyás után próbál meg el eljutni a végcélig. A csapat Darázsi Zsolt irányításával versenykamiont is indít, és az alakulatot szervizkamion segíti. Szalayék mellett egy másik magyar kettős, a Dakar-újonc Sebestyén Sándor, Bognár József duó is megkísérli "összekötni" az Atlantit a Csendes-óceánnal. Szalayék már Karácsony után megérkeztek a helyszínre, ahol pénteken és szombaton sikeresen lezajlott a technikai gépátvétel és a nevezés olykor igen hosszú adminisztrációs folyamata is.

Az autósoknál az utóbbi éveket uraló, de Dakar-projektjének végére pontot tevő Volkswagen örökébe többen is pályáznak. A VW gyári csapatának versenyzői most más márkákkal indulnak majd harcba  győzelemért, így a Touareget Giniel de Villiers a Toyotára, a Nasszer Al Attijah pedig egy Robby Gordon-féle Hummerre cserélte le.Az amúgy a londoni olimpiára (sportlövészetben) is készülő katari címvédőként indul a versenyen és amennyiben sikerül neki az ismételt győzelem, akkor Ari Vatanen után ő lehetne az első, aki két évben egymás után, de különböző autókkal nyeri meg a sivatagi száguldást. Favoritnak idén az ex-BMW (most a Mini márkanév alatt versenyző) csapat lehet, ahol a kilencszeres Dakar-győztes (hatot motorral, hármat autóval nyert meg) francia Stephane Peterhansel mellett Roma és Holowyczyc is harcolhat az összetett dobogóért.Bár a győzelemre nyilvánvalóan nem lesz esélye, különös figyelem övezi majd az egykori kiváló síugró, Adam Malysz versenyzését is.

A motorosoknál nem ennyire bonyolult a képlet, ott az egyaránt háromszoros bajnok Marc Coma és Cyril Despres a két legnagyobb esélyes. De a chilei Lopez is nyerhet szakaszokat, összetettben azonban nem valószínű, hogy veszélyezteti a két korábbi győztes párharcát. Az utóbbi hat évben amúgy a francia és a spanyol motoros igazságosan osztotta el egymás között az összetett sikereket, a páratlan években (2007, 2009, 2011) rendre Marc Coma győzött, így most a páros évekre specializálódó Despres győzelmét hozhatja a sorminta.

A Dakar-ralit 2009 óta bonyolítják le Dél-Amerikában annak következményeként, hogy terrorfenyegetettség miatt 2008-ban törölni kellett a versenyt az eredeti helyszínen, Afrikában. A törlésről egy nappal a rajt előtt, január 4-én határoztak; a verseny 1979 óta íródó históriájában példátlan döntés azért született meg, mert nem lehetett garantálni a versenyzők és a kísérők testi épségét a nyolc mauritániai szakaszon. A szervezők azóta több alkalommal is kinyilvánították, hogy a viadal előbb-utóbb visszatér majd az afrikai utakra, ám végső döntés még nem született. Az idei viadal Argentínában kezdődik, Chilében folytatódik, majd - új helyszínként - Peruban fejeződik be.

A 2012-es Dakar-rali hivatalos programja
január 1. - 1. szakasz: Mar del Plata-Santa Rosa de la Pampa (teljes táv: 856 km/ gyorsasági: 60 km)
január 2. - 2. szakasz: Santa Rosa de la Pampa-San Rafael (776/290)
január 3. - 3. szakasz: San Rafael-San Juan (501/208)
január 4. - 4. szakasz: San Juan-Chilecito (714/326)
január 5. - 5. szakasz: Chilecito-Fiambala (423/177)
január 6. - 6. szakasz: Fiambala-Copiapo (Chile) (641/247)
január 7. - 7. szakasz: Copiapo-Copiapo (598/444)
január 8. - pihenő nap
január 9. - 8. szakasz: Copiapo-Antofagasta (686/477)
január 10.- 9. szakasz: Antofagasta-Iquique (566/557)
január 11. - 10. szakasz: Iquique-Arica (694/377)
január 12. - 11. szakasz: Ariqua-Arequipa (Peru) (598/478)
január 13. - 12. szakasz: Arequipa-Nasca (686/246)
január 14. - 13. szakasz: Nasca-Pisco (352/276)
január 15. - 14. szakasz: Pisco-Lima (283/29)