Tour de Ski

Négyes orosz siker a zuhogó esőben

  • VNA

Az olimpiai bajnok Nyikita Krjukov nyerte az oberstdorfi sprintet, összetettben három szakasz után viszont Petter Northug vezet a Tour de Skin.

A férfiaknál is klasszikus stílusú sprint versenyt rendeztek szombaton a Tour de Ski sorozat harmadik állomásán. A verseny egyik favoritja, a svéd Emil Jönsson meglepetésre hamar kiesett, miután a negyeddöntőben az egyik éles kanyarban kicsúszott és elesett. Az orosz sífutók ellenben remekül alkalmazkodtak a körülményekhez, hiszen a legjobb harminc közé nyolc sífutójuk is bekerült. Az elődönt 12-es mezőnyében is öten voltak, sőt a fináléba is négyen jutottak el. Rajtuk kívül csak az összetett verseny két favoritja, a norvég Petter Northug és a svájci Dario Cologna tudott eljutni a fináléba. A zuhogó esőben megrendezett futamon aztán az oroszok domináltak, akik végig irányították a döntőt.

Nyikita krjukov nyerte az orosz befutót Oberstdorfban

A finálé második emelkedőjén Northug elesett, de bukásával pont riválisát, Colognát tartotta fel, így ketten a négy orosz mögött messze leszakadva érkeztek meg a befutóhoz. A hajrát végül az olimpiai bajnok Nyikita Krjukov bírta a legjobban és ezzel pályafutása során először nyert szakaszt a Tour de Skin. A befutónál Cologna ugyan megelőzte Northugot, de az összetett versenyben így is a norvég mögött maradt. A két szakasz után még vezető német Axel Teichmann a várakozásoknak megfelelően a selejtezőben csak az 50. helyen végzett, így nem szereztt időjóváírást, összetettbeli vezetését pedig ezzel át kellett adnia Northugnak. A Tour de Ski sorozat a férfiak számára újév napján egy 10+10 km-es síatlon versennyel folytatódik Oberstdorfban.

Tour de Ski 2011/12 - Oberstdorf (GER)
3. szakasz - férfi klasszikus stílusú sprint
1. Nyikita Krjukov (orosz)
2. Alexej Petyukov (orosz)
3. Nyikolaj Morilov (orosz)
4. Dmitrij Zsaparov (orosz)
5. Dario Cologna (svájci)
6. Petter Northug (norvég)
Tour de Ski 2011/12 - Oberstdorf (GER)
összetett verseny - harmadik szakasz után
1. Petter Northug (norvég) 47:42,0
2. Dario Cologna (svájci) +4,8 mp
3. Dmitrij Zsaparov (orosz) +14,1 mp
4. Devon Kershaw (kanadai) +36,7 mp
5. Maurice Manificat (francia) +38,2 mp
6. Maxim Vegzsanyin (orosz) +39,2 mp