NHL

Győzelemmel hangolódott a Rangers a Winter Classicre

  • Molnár Dávid

Az óév utolsó előtti napján öt találkozón csapott össze tíz csapat az NHL-ben. A Washington újabb orosz dupla segítségével győzedelmeskedett – Alex Szjomin helyett most Alex Ovechkin szerzett két gólt. Az Ottawa a kanadai rangadón hosszabbításban győzött a Calgary ellen, míg a Rangers 4-1-gyel rontotta el a hazai közönség kedvét a délkeleti csoportelső, Florida Panthers otthonában.

Hunter munkája kezd beérniÚjabb fontos mérkőzést sikerült bezsebelnie Dale Hunter Capitalsének. Miután 4-1-re győztek egy jó formában lévő Rangers ellen szerdán, most egy a tabellán közvetlen közelükben lévő csapatot, a Buffalo Sabrest sikerült legyőzniük. Úgy látszik, hogy az új tréner jó hatással van az idáig álomkórban szenvedő orosz szupersztárokra, hiszen a Rangers elleni Szjomin-duplát ezúttal a csapatkapitány, Alexander Ovechkin váltotta fel. Ez volt a csatárzseni 13. illetve 14. találata a szezonban.
Szintén 13.-ját lőtte a svéd fenomén, Nicklas Backström, akinek ez volt 100. gólja az NHL-ben, és végül a győztes találat is az övé lett. A Buffalótól csak Jochen Hecht tudta értékesíteni a 26 buffalói lövés egyikét, de ahogy az egy gól a New Jersey ellen sem volt elég, úgy most sem. A Sabres egyébként hétfőn 4-2-re múlta felül a Capitalst hazai pályán, azonban idegenben már öt mérkőzés óta nem sikerült nyerniük, pedig a széria előtt 8-2-vel állt az idegenbeli mutatójuk. A helyzetet csak csúfítja, hogy mind a Devils, mind a Capitals a Sabresszel együtt küzd a rájátszásért, úgyhogy mondhatni négypontos találkozókat sikerült elbukniuk, ami hosszútávon ronthatja az esélyeiket az április végi mérkőzésekre.

A Rangers nyerni tudott - Fotó: AFP


A Rangers 4-1-gyel felelt az 1-4-reSzerdán 1-4-es vereséget szenvedett a Rangers a Capitalstől, és pénteken a délkeleti csoportelső Florida Panthers otthonába látogattak, hogy javítsanak a formájukon az év egyik legnagyobb eseményének számító Winter Classic előtt. A meccset megelőzően a Rangers a szezon során másodjára is waiverre tette agitátorát, Sean Averyt, és minden bizonnyal ez azt jelenti, hogy a szurkolók utoljára a december 10-i Buffalo elleni derbin látták utoljára Rangers mezben a csatárt. Azóta sorozatban 9 meccsen mellőzte őt a vezetőedző John Tortorella.
Az Averytől való búcsú nem okozott negatív hatásokat a csapatban, a 16. percben már lezavarták a jégről a vendégek Scott Clemmensent, a hazaiak kapusát, miután harmadjára kapitulált már. Az őt váltó Jose Theodore sem tudott kitartani az első hazai gólig, a második játékrész 8. percében már 4-0-t mutatott az eredményjelző. Matt Bradley két perccel később szépített, de Henrik Lundqvist eszén nem tudtak többször túljárni a hazai csatárok. A svéd kapus 27 védéssel zárta a meccset, tovább javítva idei fantasztikus mutatóit.
A Rangers előtt tehát nincs már más, csak a Philadelphiában rendezendő Winter Classic, melynek mindkét résztvevője győzelemmel hangolódott rá. Előreláthatólag nem akármilyen összecsapásra lehet számítani, még ha sok kulcsjátékos fog is hiányozni mindkét oldalról sérülések miatt.

Alfredsson 400. gólja tette tökéletessé a Senators feltámadásátAmi az első harmadban még rémálomnak indult a kanadai fővárosi együttes számára, az a végén mégis mennybejutást eredményezett. A Senators egy másik kanadai gárdát, a Calgary Flamest fogadta, és az első húsz perc nem a hazaiak kénye-kedve szerint alakult. A hazaiak kezdőkapusa, Alex Auld háromszor is nyúlhatott a kulacsáért a Calgary kezdő 15 lövése után, nem meglepő módon az eredménynek és teljesítményének hála a második harmadra már Craig Andersson őrizte a kaput.
Andersson pedig képes volt szállítani azokat a fontos védéseket, amikre egy hátrányban lévő csapatnak mindenképp szükség van, ha meg akarják fordítani a mérkőzést. A felzárkózást Nick Foligno kezdte szezonbeli 11. találatával, őt Zack Smith követte, aki szintén a 11.-et szerezte az idényben. Erik Karlsson a harmadik harmad elején kiegyenlített, de ekkor már kitűnt a Senators mezőnyfölénye, ami a hosszabbításban csúcsosodott ki. Folignóék 8-0-ra hozták a lövéseket a ráadásban, a nyolcadik azonban szerencsés számnak bizonyult számukra, csakúgy mint a 11-es. Ugyanis Alfredsson hosszabbításban esett találata történetesen a svéd csapatkapitány szezonbeli 11. találata volt szintén, és nem mellesleg hosszú karrierje 400. dudamegszólítója.
A Flamesnek sikerült egy szinte nyertes meccset kiengedni a markukból, amiért csak magukat okolhatják, míg a Senators fiataljai egy önbizalom-növelő győzelemmel vonulhatnak Buffalóba, hogy a Sabres ellen zárhassák az óévet.

NHL 83. játéknap
Washington Capitals – Buffalo Sabres 3-1
Ottawa Senators – Calgary Flames 4-3 h.u.
Florida Panthers – New York Rangers 1-4
St. Louis Blues – Nashville Predators 1-2 szétlövésekkel
Chicago Blackhawks – Detroit Red Wings 3-2