Műkorcsolya

Pljuscsenko különleges engedéllyel indulhat a sheffieldi Eb-n

  • MTI

Különleges engedéllyel indulhat a január végi, sheffieldi Európa-bajnokságon Jevgenyij Pljuscsenko, az oroszok olimpiai- és háromszoros világbajnok műkorcsolyázója.

Edzője, Alekszej Misin pénteken közölte, hogy a nemzetközi szövetség (ISU) hozzájárult 29 éves tanítványa részvételéhez annak ellenére, hogy idén nem teljesítette a minimális technikai követelményeket. Pljuscsenko ugyan hétfőn - pályafutása során kilencedik alkalommal - megnyerte az orosz bajnokságot, de a 2010-es vancouveri téli olimpia óta ez volt az első hivatalos versenye.

A sportoló az ötkarikás játékokat követően csalódottságának adott hangot, mert úgy érezte, a pontozóbírók igazságtalanul fosztották meg az aranyéremtől, amelyet amerikai riválisa, Evan Lysacek nyert meg. Az olimpia után sérülésre hivatkozva nem vett részt a torinói vb-n, de időközben különböző pénzdíjas viadalokon indult, ezért az ISU tavaly júniusban eltiltotta őt az összes általa rendezett versenytől, így a következő, 2014-es szocsi olimpiától is.

Később az orosz műkorcsolyázó - aki Szocsiban második olimpiai aranyérmét akarja megnyerni - kérvényezte az eltiltás eltörlését, valamint amatőr versenyzési jogának visszaadását, s kérésének az ISU idén júniusban eleget is tett.