Tenisz

Adják-veszik a legjobb játékosokat - ez a jövő?

  • VNA

Nem szívbajos az amerikai tenisz szövetség, amely 75.000 dollárt számlázott ki az oroszoknak Alex Bogomolov Jr. nevelési költségeként.

Bár a nemzetközi tenisz mezőnyt tekintve nemzetváltás címén az oroszokat is érték mostanában érzékeny veszteségek, most ők „igazoltak le” egy játékost. December elején ugyanis Alex Bogmolov Jr. jelentette be, hogy amerikai színek helyett a jövőben Oroszországért szeretne játszani. Az amerikaiak meglepődése és felháborodása érthető, hiszen az általuk kidolgozott fejlesztési rendszerben nőtte ki magát a fiatal játékos, aki az amerikai ösztöndíj-rendszernek is köszönhetően lett idén a világranglista 34. helyezettje, egyben a negyedik legjobb játékos az Egyesült Államokban.

Az országot váltó teniszezőkért fizetni kell majd?
A moszkvai születésű, immáron 28 esztendős játékos a Nemzetközi Tenisz Szövetség (ITF) jóváhagyása után jelentette be azt, hogy orosz színekben folytatja karrierjét. „Az amerikai szövetség ténylegesen kiszámlázott nekünk 75.000 dollárt. Ezt az összeget fordították az utóbbi években Bogomolovra és szeretnék, ha megtérítenénk” - nyilatkozta Alekszej Szelivanenko, az orosz tenisz szövetség elnökhelyettese, aki hozzátette, örül neki, hogy az ügy végre nemzetközi figyelmet kapott. „Nem az aktuális összeggel van igazán a baj, amely szerintem egészen objektív. Mi viszont azt szeretnénk, ha az ügy magasabb szinten lenne kezelve, és olyan megoldást találnánk, amely minden tagszövetség számára elfogadható, és kompenzálna az elmúlt évek veszteségeiért bennünket is” - tette hozzá az orosz sportvezető.

A teniszezők országváltásának kérdése a Bogomolov-ügy kapcsán az ITF következő ülésszakán kerül majd tárgyalásra. A "friss" orosz játékos viszont ettől függetlenül biztosan pályára lép új hazája színeiben a februári Ausztria elleni Davis Kupa-találkozón.