Szavazás

Norvég (!) sífutó lett az év sportolója Svédországban

  • VNA

Első hallásra megdöbbentő a svéd Expressen újság döntése, amely a norvég sífutót, Petter Northugot nevezte meg 2011 legjobb sportolójának.

Ti mit gondolnátok rólunk, ha mondjuk az év sportolójának Vajda Attila nagy riválisát, a spanyol David Calt választanánk meg, vagy az esztendő legjobb csapata címmel a szerb vízilabda válogatott tagjait tüntetnénk ki? Vélhetően hasonló gondolatok fogalmazódhattak meg az Expressen névre hallgató újság olvasóiban is, akik megdöbbenve vették tudomásul, hogy a svéd napilap a norvég (!) sífutót, Petter Northugot nevezte meg a 2011-es év legjobb férfi sportolójának. A lap 15 éve folytatja le a szavazást az esztendő végén, melynek történetében most először kapta meg külföldi sportoló az elismerést.

Petter Northug számára meglepetés volt a svéd szaklap szavazása„Az idei évben senki más nem lelkesített és varázsolt el annyira bennünket svédeket, mint a 25 éves norvég sífutó. Sokan nem szeretik őt, sokan viszont éppen hogy imádják. Egyesek azt szeretik benne, hogy mások nem szeretik őt. Soha nem örülünk annyira, mint ha éppen Northugot előzi meg egy svéd sífutó, de el kell ismernünk, ha legyőz bennünket, akkor nem tudjuk megállni, hogy ne emeljük meg előtte a kalapunkat vagy ne legyünk egy kicsit irigyek” - írja indoklásában az Expressen.

„Ez az elismerés nagyon sokat jelent számomra, hiszen nem hazámban, Norvégiában kaptam meg. Amikor kisgyerek voltam és otthon az édesapámmal néztük a televíziót, akkor mindig azt mondta nekem, hogy a legfontosabb az, hogy legyőzzem a svédeket” - mondta a némiképp meglepődött Northug, aki a hírt első hallásra hírlapi kacsának gondolta és azt hitte, csak szórakoznak vele az újságírók. Ja, a svédek hozzáállására jellemző, hogy az olvasók 65%-a egyetértett a lap választásával, amelyben a svéd futballikont, Zlatan Ibrahimovicot is megelőzte Northug.