Serie A

Négy hónap, nyolc edzőváltás - Megérte?

  • Bodnár Gergő

Az olasz bajnokság őszi idényében bő négy hónap alatt összesen nyolc edzőt menesztettek, ami hárommal több cserét jelent, mint az előző idény hasonló időszakában. Az első váltásra már szeptember 21-én sor került, legutóbb pedig a Genoa elnöke, Enrico Preziosi köszönte meg Alberto Malesani munkáját. A december 23-án bekövetkezett genovai edzőcsere kapcsán körbenéztünk a Serie A-ban, megérte-e új szakvezetőt kinevezni az érintett nyolc csapat élére.

A nagy decemberi menetelésnek köszönhetően a feltett kérdésre az Inter esetében igennel válaszolhatunk. Gian Piero Gasperini irányításával az első három fordulóban egy pontot gyűjtő - és a BL-ben a Trabzonsportól hazai pályán vereséget szenvedő - Internazionale Claudio Ranieri vezetésével, ha nem is rögtön, de idővel formába lendült, és az utolsó négy bajnoki megnyerésének köszönhetően az 5. helyre jött fel. Egy évvel korábban a Mourinho-utód Rafa Benitez egészen a 18. körig húzta, Gasperini munkáját már szeptember végén megköszönte Massimo Moratti.

A korábban a Juventust és a Romát is irányító Ranieri első meccsén rögtön győzelemmel nyitott (3-1 a Bologna otthonában), majd csoportelsőként továbbjuttatta csapatát a Bajnokok Ligájában. Ami még fontosabb, hogy a jó őszi hajrának köszönhetően az Inter számára a dobogó is látótávolságba került.

Claudio Ranieri az AS Roma edzőjeként 2011-ben

Összetettebb kérdés a Palermo esete. Már önnmagában is meglepő, hogy a nagy edzőfaló hírében álló Maurizio Zamparini elnök egészen december 19-ig várt a cserével. A váltás indoklása viszont jogosnak tűnik: elvesztett derbi a Catania otthonában, kiesés az Olasz Kupából, és egy komoly, május 15. óta tartó idegenbeli nyeretlenségi sorozat a bajnokságban. Ilyen teljesítménnyel a nyáron kinevezett Devis Mangia nem húzhatta sokáig. Az utódjának kijelölt Bortolo Mutti - aki tavaly kiesett a Barival az A-ligából - egy Novara elleni 2-2-vel nyitott. A Palermo kilenc vendégként lejátszott őszi mérkőzésén csak három pontot gyűjtött. Mutti kinevezésével Zamparini kevesebb mint tíz év alatt elkönyvelhette a 20. edzőváltását a Palermo elnökeként.

Nem tartozik a szenzáció kategóriába a Bologna és a Cesena nevének felmerülése sem. November elsején Daniele Arrigoni az utolsó helyen vette át a Cesena együttesét, a hátralévő nyolc fordulóban három győzelmet szerzett, de közben a csapata mindössze egy helyet lépett előre a tabellán. A Bologna a tizenhetedik, tehát még épp nem kieső helyről várhatja a január 7-ei folytatást.

A  Fiorentinánál meghúzott edzőcsere egyelőre kisebb csökkenést eredményezett, így érdekes lehet, hogy a Mihajlovics-utód Delio Rossi - aki Európa Ligába vezette a Palermót és kupagyőztes lett a Lazióval - hosszú távon mennyire lesz eredményes Firenzében.

Massimo Ficcadenti menesztése után a Genoánál eltöltött fél év után ismét munkába állhatott Davide Ballardini. A 47 éves tréner a Cagliari vezetőedzője lett, a 16 kör után az utolsó helyen álló Leccét pedig Eusebio Di Francesco helyett tavasszal már Serse Cosmi próbálhatja meg az élvonalban tartani.

Az idény utolsó edzőváltása Enrico Preziosi nevéhez fűződik. A Genoa elnöke a Napolitól idegenben elszenvedett súlyos, 6-1-es vereség után küldte el Alberto Malesanit. A Serie A-ban a 10. helyen álló csapat új trénere a korábban a Parmát és az Udinesét is irányító Pasquale Marino lett.

Nyolc edzőváltás az első félév után. Amennyiben a Serie B-s együttesek statisztikáját is figyelembe vesszük, meglepő adatot kapunk: az olasz profi liga első két osztályában ősszel összesen 18 csere történt a kispadokon.

Serie A
Edzőváltások
Csapat Edző Teljesítmény Változás
Inter Gian Piero Gasperini 3 mérkőzés, 1 pont 11 % + 53 %
  Claudio Ranieri 13 mérkőzés, 25 pont 64 %
Bologna Pierpaolo Bisoli 5 mérkőzés, 1 pont 7 % + 35 %
  Stefano Pioli 11 mérkőzés, 14 pont 42 %
Cesena Marco Giampaolo 9 mérkőzés, 3 pont 11 % + 32 %
  Daniele Arrigoni 7 mérkőzés, 9 pont 43 %
Fiorentina Szinisa Mihajlovics 10 mérkőzés, 12 pont 40 % - 7 %
  Delio Rossi 6 mérkőzés, 6 pont 33 %
Cagliari Massimo Ficcadenti 10 mérkőzés, 13 pont 43 % - 15 %
  Davide Ballardini 6 mérkőzés, 5 pont 28 %
Lecce Eusebio Di Francesco 13 mérkőzés, 8 pont 21 % - 10 %
  Serse Cosmi 3 mérkőzés, 1 pont 11 %
Palermo Devis Mangia 15 mérkőzés, 20 pont 44 % - 11 %
(idegenben + 25 %)
  Bortolo Mutti 1 mérkőzés, 1 pont 33 %
Genoa Alberto Malesani 16 mérkőzés, 21 pont 44 % -
  Pasquale Marino 0 mérkőzés -