NFL

Drew Brees NFL-csúcsot döntött

Az utolsó előtti forduló záró mérkőzésén két csoportrivális, a New Orleans és az Atlanta találkozott a Saints otthonában, hogy eldöntsék, ki érdemli meg a csoportbajnoki címet. Természetesen a Falconsnak nem lett volna elég csupán egy Saints felett aratott győzelem, de egy sikerrel izgalmassá tehették volna az alapszakasz végét - azonban csakúgy, mint Atlantában, a Falcons ezúttal sem tudott mit kezdeni Drew Breeszel, aki Dan Marino majdnem három évtizede fennálló csúcsát döntötte meg az egy szezonban összepasszolt yardokat illetően.

A New Orleans Saints nemcsak a csapat szempontjából állt nagy mérkőzés előtt. A csoportbajnoki címre még mindig nagyobb volt az esélyük, mint az Atlanta Falconsnak, ám mégis hagyott volna némi hiányérzetet a szurkolókban, ha a múltkori idegenbeli siker után nem tudták volna legyőzni hazai pályán az NFC déli csoportjának második helyezettjét. Mindemellett azonban Drew Brees előtt is hatalmas lehetőség állt: Dan Marino 1984-ben felállított csúcsát dönthette meg. A Miami Dolphins legendás irányítója abban az évben 5084 yardot dobott össze, és azóta sem volt képes senki sem felülmúlni ezt a rekordot - egészen mostanáig.

Drew Brees (9) 5087 yardnál tart
Brees 307 yarddal zárta az estét, de az utolsó 9 volt a sors-, illetve rekorddöntő, amikor a labdát Darren Sprolesnak passzolta. Ezzel összességében Brees már 5087 yardnál jár, és jövő héten még lesz egy mérkőzés, hogy előreláthatólag egy újabb évtizedekig fennálló csúcsot érjen el.

Őszintén, próbáltam minél kevesebbet gondolni a rekordra. Tisztában voltam vele, hogy közel járok hozzá. Néhány ember említést tett róla, de nem akartam figyelni rájuk” - vallott színt a Saints irányítója.
Bár bevallása szerint nem törődött a rekorddöntés lehetőségével, Brees mégis hibázott néhány alkalommal, ami talán a csúcsdöntés izgalmának számlájára írható. Kétszer is eladta a játékszert, de ez a mai este nem bizonyult végzetesnek. Sőt, ennek ellenére sem tudott a Falcons felnőni a riválishoz. Bár az első negyedet 10-7-re hozta a vendégegyüttes, ezt követően nem tudott megálljt parancsolni a Brees által irányított Saints-offenzíváknak: a hazaiak irányítója a két hibája mellett 4 alkalommal osztott ki touchdown-passzt, valamint Pierre Thomas, illetve Malcolm Jenkins is szereztek még hat pontot. Utóbbi védő Julio Jones, a találkozó első és egyetlen Falcons touchdownjának szerzőjétől szerezte meg a labdát, miután az kiejtette a játékszert a Falcons 30-as vonalánál, és azzal a lendülettel lefutotta a 30 yardot, megszerezve csapata ötödik touchdownját a Monday Nighton.

45-16-ra vette tehát a legújabb akadályt a Saints, és ezzel nyugodtan kijelenthető, hogy Breesék a rájátszásra erős formával hangolódnak. Immáron nyolcadik győzelmüket aratták zsinórban, és két hét alatt másodszor értek el 40-nél több pontot ellenfeleikkel szemben. Az alapszakaszt a Carolina vendéglátójaként zárják, de hacsak nem bukik a San Francisco, akkor wild card mérkőzésekre kényszerülnek a Szentek.

Ami pedig Dan Marino rekordját illeti, jövő héten Tom Brady, a New England Patriots irányítója is megdöntheti azt, aki 4897 yardnál jár eddig a szezonban.

NFL
16. forduló
New Orleans Saints – Atlanta Falcons 45-16
Korábban:
Indianapolis Colts-Houston Texans 19-16
Cincinnati Bengals-Arizona Cardinals 23-16
New York Jets-New York Giants 14-29
Tennessee Titans-Jacksonville Jaguars 23-17
New England Patriots-Miami Dolphins 27-24
Baltimore Ravens-Cleveland Browns 20-14
Kansas City Chiefs-Oakland Raiders 13-16 hosszabbítás után
Washington Redskins-Minnesota Vikings 26-33
Carolina Panthers-Tampa Bay Buccaneers 48-16
Buffalo Bills-Denver Broncos 40-14
Pittsburgh Steelers-St. Louis Rams 27-0
Detroit Lions-San Diego Chargers 38-10
Dallas Cowboys-Philadelphia Eagles 20-7
Seattle Seahawks-San Fransisco 49ers 17-19
Green Bay Packers-Chicago Bears 35-21