Előzetes

Végre elrajtol az NBA!

  • Barcsai Róbert

Magyar idő szerint vasárnap 18:00-kor végre kezdetét veszi az NBA 2011/2012-es szezonja. A szurkolók már tűkön ülnek, hiszen sokáig úgy tűnt, hogy akár a teljes szezon is elmaradhat a kollektív szerződés megújításáról szóló vita miatt, azonban az utolsó utáni pillanatban sikerült megegyezni a feleknek, így ugyan az idei csak csonka szezon lesz, de ismét láthatjuk, hogyan pofozzák a labdát a világ legjobb kosarasai. Előzetesünkben visszatekintünk az idei holtszezonra, majd megnézzük, hogy mi várhat ránk az idény során!

Draft 2011

Június 23-án New Jerseyben megkezdődött a 2011-es újoncbörze, amelynek magyar vonatkozása is volt, hiszen Hanga Ádám is jelentkezett a draftra, tehát nekünk is volt miért izgulnunk. A viszonylag erősnek ígérkező újoncbörzére olyan egyetemi sztárok jelentkeztek, mint például Kyrie Irving (irányító, Duke), Derrick Williams (kiscsatár, Kentucky), Tristan Thompson (erőcsatár, Texas), Brandon Knight (irányító, Kentucky), Kemba Walker (irányító, Connecticut) és Jimmer Fredette (irányító, BYU). Az idei draftra a már említett Tristan Thompsonon kívül sok fiatal magasember is jelentkezett, például Enes Kanter (center, Kentucky), Jonas Valanciunas (center, Lietuvos Rytas), valamint Bismack Biyombo (erőcsatár, Fuenlabrada). A drafton a legerősebb pozícióval a Cleveland együttese rendelkezett, hiszen ők választhattak először, valamint a negyedik számú cetlivel is ők rendelkeztek.

NBA
A draft első köre
Hely. Játékos neve Poszt Csapat
1 Kyrie Irving PG Cleveland
2 Derrick Williams SF/PF Minnesota
3 Enes Kanter C/PF Utah
4 Tristan Thompson PF/SF Cleveland
5 Jonas Valanciunas C Toronto
6 Jan Vesely SF/PF Washington
7 Bismack Biyombo PF Charlotte
8 Brandon Knight PG Detroit
9 Kemba Walker PG Charlotte
10 Jimmer Fredette PG/SG Sacramento
11 Klay Thompson SG Golden State
12 Alec Burks SG Utah
13 Markieff Morris PF Phoenix
14 Marcus Morris PF Houston
15 Kawhi Leonard SF San Antonio
16 Nikola Vucevic C/PF Philadelphia
17 Iman Shumpert PG New York
18 Chris Singleton PF Washington
19 Tobias Harris SF/PF Milwaukee
20 Donatas Motiejunas PF/C Houston
21 Nolan Smith PG/SG Portland
22 Kenneth Faried PF Denver
23 Nikola Mirotic SF/PF Chicago
24 Reggie Jackson PG Oklahoma
25 Marshon Brooks SG New Jersey
26 Jordan Hamilton SF Denver
27 JaJuan Johnson PF Boston
28 Norris Cole PG Miami
29 Cory Joseph PG San Antonio
30 Jimmy Butler SF Chicago
Hanga Ádámot a San Antonio Spurs együttese az 59. helyen draftolta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A draft napján néhány komolyabb átigazolást is végrehajtottak a csapatok. Az első ilyen három csapatot érintett: A Charlotte együttese megkapta Corey Maggette-et a Bucks-tól és a hetedik választási jogot (Bismack Biyombót választották) a Kingstől. A Milwaukee Stephen Jacksont, Shaun Livingstont és a 19. draftcetlit (Tobias Harris) kapta a Bobcatstől, valamint Beno Udrih is hozzájuk került a Kings együttesétől. A Sacramento John Salmonst és a 10. választási jogot (Jimmer Fredette) kapta a Buckstól. Szintén a draft napján cserélt csapatot George Hill, aki a San Antonio Spurs együttesétől került Indianába a 15. választott Kawhi Leonard, valamint a 42. helyen elkelt David Bertans és a 2005-ös draft 46. választottja, Erazem Lorbekért cserébe. A harmadik komolyabb csere során a Houston megkapta Jonny Flynnt, valamint a 20. helyen választott Donatas Motiejunast a Minnessotától. Az ellenérték Brad Miller, valamint a 23. helyen választott Nikola Mirotic és a 38. helyen elkelt Chandler Parsons volt. Parsons egyébként visszakerült Houstonba, némi pénz ellenében. A negyedik jelentős cserében a Denver, a Portland és a Dallas volt érdekelt. A Denver megkapta Andre Millert, a 26. választott Jordan Hamiltont. A Portland Raymond Feltonnal, a Dallas pedig Rudy Fernandezzel erősödött

Lockout

2011 júliusának első napján lejárt a liga és a játékos-szakszervezet közötti megállapodás, így kezdetét vette a lockout (játékosok kizárása). Legutoljára ilyen az 1998/1999-es szezonban történt, akkor az alapszakaszban 82 helyett csupán 50 mérkőzést játszottak le a csapatok. Az első tárgyalásra augusztus 1-jén került sor, azonban rendkívül rövid, mindössze három órás beszélgetés után távoztak a felek. A tárgyalások témája elsősorban a fizetési sapka (salary cap) mérete, valamint a kosárlabdából származó bevételek (BRI- Basketball Related Incomes) elosztása volt. Néhány tulajdonos szerette volna bevezetni a Hard Cap-et, ami azt jelentette volna, hogy a csapatok összfizetése nem léphet túl egy bizonyos határt, ezalól pedig semmilyen kivétel nincs. Ezen kívül a tulajdonosok nagyobb részesedést szerettek volna kapni a BRI-ből, amely a korábbi kollektív szerződés alapján 57%-43% arányban volt elosztva, a nagyobb részesedést a játékosok kapták.

Szeptember végére már több tárgyalás is eredménytelenül zárult, ekkor David Stern az NBA komisszárja bejelentette, hogy az eredetileg október 3-án kezdődő edzőtáborok, valamint az előszezon első hete elmarad, október 4-én pedig a teljes előszezon törlése is bejelentésre került. Ekkor már sokan sejtették, hogy a szezon egy része vélhetően elmarad, de olyanok is voltak, akik a teljes szezon elmaradását szinte tényként kezelték. Október 18-a és 20-a között összesen több mint 30 órát tárgyalt a két fél, azonban megállapodás ezúttal sem született, így október 28-án eldőlt, hogy november végéig biztosan nem rendeznek mérkőzést az NBA-ben. November közepére egészen viharossá vált a hangulat a két fél között, hiszen a játékos-szakszervezet a feloszlással, valamint az ügy jogi útra terelésével fenyegetőzött, de természetesen a tulajdonosokat sem kell félteni, ők egy végső ultimátumot intéztek a játékosok felé: amennyiben nem fogadják el a tulajdonosok által kínált 51%-os BRI részesedést, abban az esetben a következő tárgyalások 47%-ról indulnak. November 14-én a tulajdonosok előálltak egy szerződéstervezettel, ezt visszautasították a játékosok, így a tárgyalások megszakadtak. A játékos-szakszervezet feloszlott, majd jogi útra terelték az ügyet, a keresetet a Kaliforniai állami ügyészséghez nyújtották be.

Miután mindkét fél kellőképpen megijedt attól, hogy a teljes szezon elúszhat, valamint attól, hogy a perek elhúzódhatnak, így egy utolsó esélyt adtak egymásnak. November 25-én, 15 óra tárgyalás után sikerült megegyezniük a feleknek. A BRI-ből a játéksok 51.2%-ot kapnak, a csapatoknak lehetősége nyílik egy játékost amnesztizálni (a játékost elküldik a csapattól, így szabadügynökké válik, valamint nem terheli korábbi együttese fizetési sapkáját). A fizetési sapka idén a tavalyihoz hasonló méretű lesz, a soft cap felső határa 58.044 millió dollár, ez az a határ, ami alatt az NBA csapatainak nem kell luxusadót fizetniük. Természetesen több kisebb ütközési pontja is volt a tárgyalásoknak, például a sign-and-trade ügyletek (ha egy játékos szerződése lejár egy csapatnál, távozni szeretne, de a csapata is szeretne ellenértéket kapni, akkor szerződést hosszabbít, majd elcserélik egy másik csapathoz) korlátozása, valamint a veterán minimum szerződések szabályozása és ezekhez hasonló érdekellentéteket szintén sikerült megoldani. Az új kollektív szerződés aláírására december 8-án került sor.

Chris Paul, a New Orleans Hornets kosarasa a Utah Jazz ellen szerez kosarat
Holtszezon

Ahogyan tavaly, idén is voltak olyan sztárok, akiket nap, mint nap újabb és újabb csapatokkal hozott szóba a média. A két legnagyobb név ilyen téren Chris Paul és Dwight Howard volt. Dwight Howard végülis maradt jelenlegi csapatánál az Orlandónál, de hírbe hozták a Lakersszel és a címvédő Mavericksszel is. A Paul cseréje körüli felhajtás hatalmas méreteket öltött: először egy három csapatot érintő cserét vétózott meg a liga, így Paul nem igazolhatott a Lakersbe. Nem sokkal később a New Orleans a másik Los Angeles-i csapattal, a Clippersszel kezdett tárgyalni. A két félnek szintén sikerült megegyezni, azonban a liga ismét visszautasította az átigazolást. Amikor már minden jel arra mutatott, hogy Paul marad New Orleansban, akkor a Clippers és a Hornets ismét asztalhoz ült és sikerült nyélbe ütni egy négy játékost érintő átigazolást: Eric Gordon, Chris Kaman és Al-Farouq Aminu, valamint egy jövő évi első körös draftcetli elegendő volt ahhoz, hogy a liga is rábólintson CP3 távozására.

Természetesen voltak olyan játékosok is, akik annak ellenére, hogy lejárt a kontraktusuk év végén, maradtak tavalyi csapatuknál. Először Nene hosszabbított a Denverrel, majd Marc Gasol a Memphisszel, később pedig DeAndre Jordan a Clippersszel. A korábban említett amnesztiáról sem szabad megfeledkeznünk, ugyanis több jelenlegi, vagy korábbi klasszistól szabadultak meg a csapatok. Amnesztiával engedték el Gilbert Arenast, Chauncey Billupsot, Baron Davist, valamint Vince Cartert is.

NBA
Fontosabb átigazolások a 2011-es holtszezonban
Játékos neve Honnan Hova
Tracy McGrady Detroit Atlanta
Brandon Bass Orlando Boston
Richard Hamilton Detroit Chicago
Vince Carter Phoenix Dallas
Lamar Odom LA Lakers Dallas
Andre Miller Portland Denver
Samuel Dalembert Sacramento Houston
David West New Orleans Indiana
George Hill San Antonio Indiana
Chris Paul New Orleans LA Clippers
Caron Butler Dallas LA Clippers
Chauncey Billups New York LA Clippers
Shane Battier Memphis Miami
JJ Barea Dallas Minnesota
Stephen Jackson Charlotte Milwaukee
DeShawn Stevenson Dallas New Jersey
Eric Gordon LA Clippers New Orleans
Chris Kaman LA Clippers New Orleans
Al-Farouq Aminu LA Clippers New Orleans
Tyson Chandler Dallas New York
Baron Davis Cleveland New York
Mike Bibby Miami New York
Glen Davis Boston Orlando
Shannon Brown LA Lakers Phoenix
Raymond Felton Denver Portland
Jamal Crawford Atlanta Portland

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Esélylatolgatás - Keleti Főcsoport

NBA
A Keleti Főcsoport csapatai
Atlanta Hawks
Boston Celtics
Charlotte Bobcats
Chicago Bulls
Cleveland Cavaliers
Detroit Pistons
Indiana Pacers
Miami Heat
Milwaukee Bucks
New Jersey Nets
New York Knicks
Orlando Magic
Philadelphia 76ers
Toronto Raptors
Washington Wizards

Keleten egyértelmű favoritnak mondható a Miami együttese, várhatóan a James-Wade-Bosh trió még összeszokottabban fog játszani, ráadásul a tavalyi kiváló védelemre is lehet alapozni. A Miami holtszezonja jól sikerült, több olyan játékostól szabadult meg a csapat, akikre nem volt szükség (pl: Mike Bibby), ellenben Chalmers és Jones is hosszabbított, valamint a kispadot is megerősítették a kőkemény védő hírében álló Shane Batterrel.

A Chicago Bulls ismét sokáig juthat a rájátszásban, Thibodeau mester már tavaly is kitűnő védelmet hozott össze, ráadásul idén Richard Hamilton érkezett a lyukas dobóhátvéd posztra, ő várhatóan kitűnően illeszkedik majd a rendszerbe. Fontos lesz a csapat szempontjából Carlos Boozer játéka is, akinek egyértelműen javulnia kell a tavalyi teljesítményéhez képest.

A New York is erősödött az offseason-ben, hiszen sikerült megszerezni Tyson Chandlert a Dallastól, aki jól illeszkedhet D’Anthony edző játékához. A csapatnak irányító poszton lehetnek komoly problémái, hiszen Chauncey Billups távozott a Nagy Almából.

A Boston Celticsnek komoly problémái lehetnek idén, hiszen egy idősödő, ráadásul sérülékeny együttesről van szó, így nagy kérdés lehet, hogy mennyire lehet eredményes a bostoni alakulat. Két komolyabb változás történt a csapatban, az egyik nagyon kellemetlen, ugyanis Jeff Green szívproblémák miatt kihagyja a teljes idényt, ráadásul a szerződése meghosszabbítását is visszamondta a vezetőség. A másik komoly változtatás, hogy Glen Davis-t Orlando-ba cserélte a Boston, ellenértékként pedig a jóval atletikusabb Brandon Bass érkezett.

Nem volt nagy mozgás Atlantában, Orlandóban és Philadelphiában sem, ráadásul nem is erősödött olyan sokat a Keleti főcsoport, így várhatóan mindhárom említett csapat bejuthat a rájátszásba.

Üde színfoltja lehet a Keleti Konferenciának az Indiana Pacers együttese. A csapat nagyon jól erősített a nyáron, hiszen megszerezték David Westet és George Hillt is, mindezt úgy, hogy a csapat fiatal magját egyben tudta tartani a vezetőség.

Idén a Milwaukee Bucks csapata is szeretne visszakerülni a rájátszásba, erre pedig minden esélye megvan az együttesnek. Viszonylag jól erősítettek a nyáron, érkezett ugye Stephen Jackson, aki igazi vezére lehet majd a csapatnak, amennyiben motiváltan fog játszani. Nem csak neki, de Drew Goodennek is szüksége lesz a motivációra, hiszen sokadszor kap utolsó lehetőséget, ezzel pedig már illene élnie. Sok múlik majd azon is, hogy a csapat fiatal irányítója, Brandon Jennings, valamint a liga egyik legjobban védekező játékosa, Andrew Bogut mennyire lesz egészséges. A keret alapján minden esélye megvan a Bucksnak arra, hogy visszakerüljenek a rájátszásba.

A Detroit, New Jersey és a Charlotte együttese vélhetően keleti középcsapatnak fog majd számítani, nekik még mindig sokat kell erősödni ahhoz, hogy bejuthassanak a playoffba.

A főcsoport utolsó helyeiért várhatóan a Cleveland-Toronto-Washington triumvirátus küzdhet majd. Az említett csapatok az újjáépítés fázisában járnak, így a sok fiatal beépítése mellett egy igazán jó draftcetli sokat érhet nekik.

Esélylatolgatás - Nyugati Főcsoport

NBA
A Nyugati Főcsoport csapatai
Dallas Mavericks
Denver Nuggets
Golden State Warriors
Houston Rockets
Los Angeles Clippers
Los Angeles Lakers
Memphis Grizzlies
Minnesota Timberwolves
New Orleans Hornets
Oklahoma City Thunder
Phoenix Suns
Portland Trail Blazers
Sacramento Kings
San Antonio Spurs
Utah Jazz

Nyugaton várhatóan hatalmas csata fog folyni a rájátszásba jutásért, a mezőny nagyon kiegyensúlyozott.

A címvédő Dallas Mavericks együttese láthatóan tartalékolt a jövő nyári szabadügynök-piacra, ugyanis nem hosszabbítottak szerződést Tyson Chandlerrel, Caron Butlerrel, JJ Barea-val, valamint DeShawn Stevensonnal sem. A legendás szerb triplavető Peja Stojakovic visszavonult. A távozó játékosokat rövidtávú, kisebb fizetésű játékosokkal próbálták meg pótolni, főleg idősebb kosarasok érkeztek. A Lakerstől sikerült megszerezni Lamar Odomot, akinek év végén lejár a szerződése, továbbá egy éves szerződést kötöttek Vince Carterrel és Delonte Westtel is. Idén tehát sokat gyengült a Mavs, szinte kizárt, hogy meg tudják védeni a címüket, az öregek nem fogják bírni a hajtást.

A szintén idősebb játékosokból álló San Antonio Spursnél nem volt komolyabb mozgás a nyáron, Greg Popovich kis kedvence, George Hill távozott a csapattól, helyére Kawhi Leonard jött. Mivel Popovichnak nagyon jó érzéke van a fiatal játékosok kiválasztásához, gyaníthatóan nem véletlenül áldozta be az egyik legféltettebb kincsét, Hillt, Leonardért cserébe.  A tempót vélhetően nem fogják bírni az öregek, legjobb esetben a rájátszásban mehetnek két kört.

A Los Angeles Lakersnél véget ért a Phil Jackson-éra, hiszen a tavalyi szezon végén távozott az edzői posztról, a helyét Mike Brown vette át. A csapat háza táján nincs minden rendben, hiszen Lamar Odom annak ellenére távozott, hogy Kobe Bryant, nemtetszését nyilvánította ki a cserével kapcsolatban. Ha már Bryantnél tartunk, ő kisebb sérüléssel vág neki a szezonnak, de vélhetően játszik majd a nyitányon. Ugyancsak a Fekete Mambához kapcsolódó hír, hogy épp válófélben van, nagy kérdés lehet, hogy ez milyen hatással lesz majd a játékára. A Lakers sokáig versenyben volt Dwight Howardért és Chris Paulért, azonban mindkét játékosról lemaradtak, így érdemben nem sikerült megerősíteni a csapatot. Bryanték számára a playoffba jutás rutinmunka lesz, de sokkal többet nem várhatnak a szezontól.
A tavalyi év meglepetéscsapata, a Memphis Grizzlies idén ismét jól szerepelhet. Az keretet sikerült egyben tartani, a holtszezon legfontosabb feladata Marc Gasol megtartása volt, a két fél pedig meg tudott egyezni, így a „kis” Gasol Memphisben maradt. Az egyetlen komolyabb távozó Shane Battier volt.
Ahogyan azt várni lehetett, az Oklahoma sem volt túl aktív a holtszezonban, a fiatal, tehetséges játékosokból álló gárda idén mindenképp nyugat egyik legkomolyabb favoritjának tekinthető.

Jól erősített a Portland is, hiszen végre sikerült találniuk egy tehetséges irányítót Raymond Felton személyében, ráadásul a visszavonuló Brandon Roy helyére megszerezték a két éve a legjobb hatodik ember díjat bezsebelő Jamal Crawfordot. A Trail Blazers rendelkezik jelenleg az NBA legmélyebb keretével, amennyiben elkerülik a sérülések a csapatot, akkor komoly esélyük lehet akár a nagydöntőbe jutásra is.

Szintén jól erősített a Clippers, akik megszerezték Chris Pault, valamint Caron Butlert is. Három játékos távozott a csapattól, név szerint Eric Gordon, Chris Kaman és Al Farouq Aminu. A kisebbik Los Angeles-i gárda nagyon látványos kosárlabdát fog játszani, ráadásul vélhetően eredményesen. Az alapszakaszban komoly esélye van a csapatnak az első négy hely valamelyikének megszerzésére.
A korábbi nyugati nagycsapatok, mint a Phoenix, a Houston, a Denver, a New Orleans, valamint a Utah az újjáépítés fázisában járnak, bár mindegyik csapat bejuthat a rájátszásba, amennyiben ez sikerül is, várhatóan az első körben búcsúzhatnak.

A nyugati kiscsapatok közül kiemelendő a Sacramento, amely megszerezte JJ Hicksont, valamint a draftról elhozta a tehetséges Jimmer Fredette-et is. A csapat nagyon fiatal, nagyon tehetséges, akár a rájátszásra is lehet esélyük.

A Minnesota várhatóan idén is lemarad a rájátszásról. A holtszezon elég gyengére sikerült, bár sikerült jól draftolni, az egyetlen igazolásuk JJ Barea volt. A szezon nagy kérdése az lesz, hogy Ricky Rubio hogyan tud majd alkalmazkodni az NBA-hez.

A Golden State Warriors kerete szinte változatlan, de a csapatnak nagy szüksége lett volna az erősítésre. Mivel ez nem történt meg, így vélhetően ismét lemaradnak a playoffról.

Összességében úgy gondolom, hogy az idősebb átlagéletkorú csapatoknak nagyon nehéz lesz megbirkózni a feszített tempóval, ugyanis a 82 meccs helyett idén 66 mérkőzést játszanak a csapatok, ami nagyon soknak tűnik annak fényében, hogy a szokásosnál két hónappal később kezdődik a szezon. Azt se feledjük, hogy minden csapatnak legalább egy, maximum három back to-back to-back-je lesz, ami azt jelenti, hogy egymást követő három napon kell majd pályára lépniük a játékosoknak. Ahogyan az ’99-ben is történt, várhatóan komoly meglepetésekkel kell majd számolnunk az idény során. Ne feledjük, abban az évben kezdődött a San Antonio Spurs történetének legfényesebb időszaka. Talán ennek a csonka szezonnak is ilyen meghatározó szerepe lesz az NBA történetében?