NFL beharangozó

New York-i rangadó a karácsonyi bejgli mellé

  • Molnár Dávid

Utolsó két hetéhez érkezett az NFL alapszakasza, azonban akad még bőven izgulnivaló a rájátszásba jutók kiléte miatt. Az AFC-ben már csak kettő, míg az NFC-ben még három hely kiadó, de egyelőre a biztos rájátszás-résztvevők sem dőlhetnek nyugodtan hátra, hiszen a Green Bay Packersön kívül egyik csapat sem tudta megerősíteni pozícióját a főcsoportok legjobb mérlegeivel, hogy elkerüljék ezzel a wild card mérkőzéseket.

Mint ismeretes, a rájátszásba a négy csoportelső, valamint rajtuk kívül a két legjobb mutatóval rendelkező csapat jut be. Az AFC és az NFC két legeredményesebb gárdája azzal az előnnyel vághat neki a rájátszásnak, hogy az úgynevezett wild card mérkőzésekről lemaradnak, és egy héttel több pihenő jut nekik. A két főcsoport első helyen kiemelt együttese a Superbowl kivételével a rájátszás összes meccsét hazai közönség előtt vívhatja. A wild card mérkőzéseket a harmadik és negyedik helyen kiemelt csoportbajnokok vívják hazai pályán a másik két nem csoportelsővel – harmadik a hatodikkal, negyedik az ötödikkel -, majd ezeknek a győztesei csapnak össze az AFC, valamint az NFC két legjobb mérlegével rendelkező gárdáival. A két-két párharc győztese a főcsoportdöntőben találkozik egymással, majd a főcsoportnyertesek végül a Superbowlon dönthetik el, hogy ki legyen az év NFL bajnoka. Az NFL rájátszását egyenes kieséses rendszerrel vezénylik le, tehát nem az első négy győzelemig tartanak a párharcok, mint ahogy az az NBA-ben vagy az NHL-ben szokás, hanem egy meccs dönt a továbbjutásról.

Cincinnati-Arizona Arizonában a szezon végére összekapták magukat Kevin Kolbék, és nagyobbnál nagyobb skalpokat gyűjtöttek be az elmúlt fordulókban. A Rams és a múlt heti Browns ellen aratott győzelem között a Dallast és a San Fransiscót is meglepték, most pedig a Bengals szezonját keseríthetik meg. A Cincinnati fontos győzelmet szerzett St. Louisban, és a szezon utolsó két mérkőzését hazai pályán játszhatja majd, hogy kivívhassa a belépőt a wild card meccsekre. Ilyen esetben az AFC északi csoportjából három csapat is részt venne a rájátszásban, hiszen a Baltimore és a Pittsburgh már biztosították helyüket a januárban kezdődő mókában. Tipp: A Bengals előtt túl nagy lehetőség áll, hogy hibázzanak. Az idegenbeli vereséggel matematikailag is elszállnak a Cardinals esélyei a rájátszásra.

New York Jets-New York Giants Ha már túl vagyunk az esti ajándékozáson, akkor mindenképp kapcsoljunk erre a mérkőzésre, mely a forduló slágerének ígérkezik. Mark Sanchezék és Eli Manningék is sorsdöntő mérkőzés előtt állnak a rájátszás szempontjából, hiszen mindkét csapatnak könnyen a szezonjába kerülhet egy újabb vereség az utolsó forduló előtt. Persze a Giants esélyei sokkal kedvezőbbek lennének, ha múlt héten nem kaptak volna ki kilátástalan játékkal a Washington ellen, ami az ötödik veresége volt a Giantsnek az elmúlt 6 fordulóban. Az egyetlen győzelem pont a csoportbajnoki címre törő Dallas ellen született, akikkel jövő héten élet-halál harcot vívhatnának, ha sikerülne nyerni a városi rangadón. Tipp: Manningék sorsa múlt héten eldőlt, a Jets ellen pedig matematikailag is kiesnek a versengésből.

Jets-Giants rangadó lesz Karácsonykor - Fotó: AFP

Tennessee-Jacksonville A Titans még reménykedhet abban, hogy a végén becsusszan valahogy a rájátszásba, de már nincs saját kezükben a sorsuk. A Jacksonville Jaguars személyében azonban egy verhető csapat látogat hozzájuk, így ha valóban komolyan gondolják a rájátszást, akkor nem kell, hogy gondot jelentsen ez a mérkőzés. Még akkor sem, ha Chris Johnson játéka egyelőre kérdéses a szombati összecsapáson. Tipp: Johnsonnal vagy nélküle, ez sima Titans győzelmet ígér.
New England-Miami: A csoportbajnoki cím már a zsebben van Tom Bradyéknek, csak a legjobb AFC mérleg elhódítása maradt hátra. A Miami Dolphins ellen nagy lépést tehetnek ennek érdekében, bár ha győznek, és mind a Baltimore, mind a Pittsburgh kikap, akkor Bradyék már díszpáholyból figyelhetik az utolsó forduló eseményeit. Tipp: A Dolphins a szezonnyitányon 38-24-re kikapott a Patriotstól, és idegenben sem reménykedhetnek jobb sorsban, még ha az utóbbi hetekben jelentősen fel is javult a játékuk.

Baltimore-Cleveland A Ravens áldhatja a sorsot és a 49erst, hogy a múlt heti bukásuk után sem kerültek lépéshátrányba a Steelersszel szemben. Flaccóék amikor a szezon során rosszul játszottak, akkor egy nagyon gyenge csapat képét mutatták, ez történt a San Diego ellen is, azonban most hazai pályán törekedhetnek arra, hogy 8-0-s mérleggel zárják a szezont otthon. A Browns részéről sok tétje nincs a meccsnek, valószínűleg már a nyári átalakításon és a drafton jár az eszük. Tipp: A Ravensnek sikerül veretlenül zárnia az évet hazai pályán.

Kansas City-Oakland A Raiders az utolsó szalmaszálba kapaszkodik, miután az elmúlt három forduló vereségi szériájának köszönhetően nemcsak visszacsúszott a második helyre a csoportjában, hanem ez a pozíciójuk is veszélybe került, miután a San Diego Chargers beérte őket. Szerencséjükre a szezon még nincs teljesen veszve, de ahhoz mindenképp az kell, hogy megszakítsák ezt a három hete tartó vesszőfutást, és erre nagy esély mutatkozik Kansas Cityben – akik a múlt héten a Packers hibátlanságán ejtettek csúf foltot. Tipp: Az Oakland védelme ezúttal sem fog remekelni, ami véget vet a Raiders álmoknak.

Washington-Minnesota Míg a Redskins magabiztos győzelmet aratott a Giants felett, addig a Minnesotát hazai pályán ütötte ki a New Orleans. A Vikingek már zsinórban hatodik mérkőzésüket bukták el, a Washington meg rapszodikus teljesítményének köszönhetően teljesen kiszámíthatatlan, azonban hazai pályán ez a Vikings nem jelenthet gondot Grossmanéknek. Tipp: A Vikings védelme ezúttal megússza 40 pont alatt, de vereség nélkül továbbra sem.
 

Carolina-Tampa Bay Cam Newtonék múlt heti sikerükkel helyet cseréltek a Buccaneersszel a csoportban, és most megadatik a lehetőség, hogy még tovább növeljék a különbséget a két csapat között. A Buccaneers elképesztően rossz formának örvend – zsinórban 8 vereség -, ami viszont a Panthers számára remek hír. Tipp: Newtonék apró győzelmekkel alapozzák meg a jövő évi alapszakaszt, kezdve a Tampa Bay ellenivel.

Buffalo-Denver Szorosan a Buccaneers nyomában lohol a Bills is: Ryan Fitzpatrickék 7 mérkőzés óta nem hagyták el győztesen a pályát, és a sokáig nyeretlen Miami is beérte már őket a csoportban. A Denvernek megszakadt a győzelmi sorozata, azonban a lendület miatt nem kell addig aggódni, míg Tim Tebow vezényeli a támadásokat – még ha az nagyjából ki is merül a futásokban. Tipp: Tebow a véghajrában ismét dönt, és a megfelelő eredmények segítségével csoportbajnoki címig repítheti csapatát.

Pittsburgh-St. Louis Ben Roethlisberger sérülten is vállalta a játékot a 49ers ellen, de sok segítségére nem tudott lenni a Steelersnek. Bár állapota nem vált sokkal súlyosabbá, a Steelers mégis pihenteti sztárirányítóját a szombati derbin, tartalékolva a rájátszásra. Tipp: Big Bennel KO lett volna, nélküle csak sima Steelers győzelem.

Detroit-San Diego:Két olyan csapat ütközik össze Detroitban, mely a szezon végére alaposan felpörgött, és a szezon közepének lejtmenete után ismét felcsillant a remény a rájátszásra. Még mindig a Lions az esélyesebb erre a két csapat közül. Calvin Johnsonékat egy győzelem választja el a biztos rájátszástól, míg a San Diego esélyei egy újabb siker esetén is csekélyek maradnának. Azonban a remény hal meg utoljára, mint ahogy a közmondás is tartja. Tipp: Ryan Matthews mostanság év eleji formájával vezényli győzelmekre a Chargerst, és ő lesz a kulcsfigura a Lions felett aratott diadalban is.

 Dallas-Philadelphia Akármennyire is hihetetlen, de az Eaglesnek még van matematikai esélye a rájátszásra. Hogy ez a lehetőség fennmaradjon, ahhoz először is le kell győzniük a csoport éllovasát idegenben, és reménykedni benne, hogy a Giants is kikap a városi rangadón. LeSean McCoyék csoporttársak elleni mérlege 3-1, ami a szezon egészét tekintve igazán megsüvegelendő teljesítmény. Tipp: A Giantshez hasonlóan a Cowboysnak is szokása megnehezítenie saját dolgát, és az Eagles ellen újfent megmutatkozik ez. Az Eagles győzelmével rendkívül érdekesen alakul az NFC keleti csoportjának végkimenetele.

Seattle-San Fransisco Alex Smithék a New Orleansszel versengenek a második kiemelt hely megszerzéséért, és egyelőre ők állnak nyerése jobb főcsoportbeli mérlegük miatt, azonban az elmúlt hetek bukdácsolásai miatt könnyen kicsúszhat ez a pozíció a kezükből. Főleg, ha az Arizona után újabb csoportellenféltől szenvednek el vereséget. A két csapat a szezonnyitón találkozott utoljára, akkor 33-17-es győzelmet aratott a 49ers. Tipp: Ha nem is ennyire fölényesen, de másodjára is legyőzik a Tengeri Sólymokat Smithék, és izgatottan várhatják a New Orleans meccs kimenetelét.

Green Bay-Chicago A Bears jól példázza, hogy néhány kulcsfontosságú sérülés hogyan tud betenni egy egész csapat szezonjának. Jay Cutlert Caleb Hanie-nek nem sikerült kellőképpen pótolnia, és most vasárnap már Josh McCown fog kezdeni a címvédő ellen, reménykedve abban, hogy megálljt tudnak parancsolni a négy forduló óta tartó lejtmenetnek. A Packers elvesztette veretlenségét a múlt héten, azonban most már nyugodtan koncentrálhatnak a rájátszásra és a bajnoki cím megvédésére. Tipp: McCownnak lesz néhány szemet gyönyörködtető megmozdulása, de Aaron Rodgersszel kevesen vehetik fel jelenleg a versenyt és a Bears irányítója nem tartozik ezen játékosok közé.

New Orleans-Atlanta A Monday Nighton eldőlhet az NFC déli kvartettjének sorsa. Mindössze annyi a dolga a Saintsnek, hogy legyőzzék a csoportmásodik Atlanta Falconst hazai pályán. Mindkét csapat remek formának örvend, a Saints zsinórban hat mérkőzést nyert meg, míg a Falcons az elmúlt öt találkozójából négyet, minden előjel tehát arra mutat, hogy ezt a derbit még sokáig fogják emlegetni az NFL drukkerek. Tipp: Ryanékben ég a bosszúvágy múltkori találkozó miatt, valamint a csoportbajnoki cím lehetősége is hajtani fogja őket, és ez azt fogja eredményezni, hogy egy rendkívül szoros rangadón vívják ki a győzelmet, igazán izgalmassá téve az utolsó fordulót.

NFL
16. forduló
Cincinnati Bengals-Arizona Cardinals szombat 19:00
New York Jets-New York Giants szombat 19:00 TV: ESPN America
Tennessee Titans-Jacksonville Jaguars szombat 19:00
New England Patriots-Miami Dolphins szombat 19:00
Baltimore Ravens-Cleveland Browns szombat 19:00
Kansas City Chiefs-Oakland Raiders szombat 19:00
Washington Redskins-Minnesota Vikings szombat 19:00
Carolina Panthers-Tampa Bay Buccaneers szombat 19:00
Buffalo Bills-Denver Broncos szombat 19:00
Pittsburgh Steelers-St. Louis Rams szombat 19:00
Detroit Lions-San Diego Chargers szombat 22:05 TV: Sport 2
Dallas Cowboys-Philadelphia Eagles szombat 22:05 TV: ESPN America
Seattle Seahawks-San Fransisco 49ers szombat 22:15
Green Bay Packers-Chicago Bears hétfő 02:20 TV: ESPN America
New Orleans Saints-Atlanta Falcons kedd 02:30 TV: Sport 2