Sportfogadás

A hatalmas tét ellenére pontzuhatag várható Detroitban

Címkék:

Az NFL utolsó előtti játéknapján, szentestén óriási lesz a tét a Detroit-San Diego mérkőzésen. A Lions egy esetleges győzelemmel bebiztosítaná a helyét a rájátszásban, míg vendég siker esetén a Chargers playoff esélyei maradnának életben. Lássuk mit kell tudnia egy fogadónak az esti meccsről!

A karácsonyi hangulat garantált lesz

ElőzményekA Detroit kitűnő formának örvendhet, hiszen utolsó két mérkőzését megnyerte a csapat. Először a Minnesota együttesét fektették két vállra, hazai pályán 34-28-ra nyertek az Oroszlánok. A következő áldozatuk az Oakland volt, a Raiderst 28-27-re verték idegenben.
Ez a két győzelem lehetővé tette a Lionsnak, hogy 1999 után először ismét rájátszásba kerülhessenek, azonban ahhoz, hogy playoff részvétel biztos legyen, a hátralévő két mérkőzésből egyet meg kell nyernie a Detroitnak. Ez természetesen nem egyszerű feladat, mert a mai napon a rendkívül jó formában lévő San Diegót fogadják, majd az alapszakasz zárómeccsén Green Bay-be utaznak.

A vendégek a gyenge szezonkezdet után szokás szerint megint összeszedték magukat. Az utolsó három mérkőzését megnyerte a Chargers, ráadásul nem akármilyen támadójátékkal, hiszen az említett mérkőzéseken 36.3 pontot átlagoltak Riversék. A legnagyobb eredménynek a Baltimore legyőzése tekinthető, akiket hazai környezetben 34-14-re vert meg a San Diego. A csapat feltámadásában óriási szerepe van Philip Rivers irányítónak, aki elmúlt három meccsén hét touchdown passz mellett egyszer sem adta el a labdát. Szintén komoly formajavuláson esett át Ryan Matthews (RB-Running Back, futó), aki a fent említett három mérkőzésen 453 yardot tett meg. Érdekes adat Matthewsszal kapcsolatban, hogy idén összesen 1033 yardot tudott futni, ennek majdnem felét az utolsó három meccsen.

Mit súgnak az oddsok?A piac Detroit-3-as hendikeppel, valamint 50.5-ös total (összes pont) határral nyitott. A tömeg egyértelműen a San Diegót favorizálja, ugyanis a hendikep határa már a legtöbb helyen csupán -1, ez annak köszönhető, hogy a fogadók óriási pénzeket tesznek a jó formában lévő San Diegóra. Érdekes módon az total határa is nagyot mozdult, immár 1.5 ponttal magasabb a határ, természetesen ez is az overre korán beérkező hatalmas összegek miatt van.

Trendek
- A San Diego utolsó 12 mérkőzésén, amelyet a 16. héten játszott az overek aránya 9-3. 
- San Diego utolsó 47 idegenbeli mérkőzésén az overek aránya 31-12-4.
- A San Diego utolsó 8 idegenbeli mérkőzésén 2-5-1-es ATS mutatót ért el.
- A Detroit utolsó 16 mérkőzésén, amelyet a 16. héten játszott az underek aránya 12-4.

- ATS: Főleg amerikai sportoknál jellemző rövidítés. Jelentése At The Spread, azaz hendikeppel szemben. A San Diego 2-5-1-es ATS mutatója azt jelenti, hogy a nyolc alkalomból csupán kétszer tudtak hendikeppel nyerni, vagy ellenük adott hendikep határán belül maradni, öt alkalommal nem tudtak hendikeppel nyerni, vagy határon belül maradni, míg egy alkalommal pusholtak, azaz pontosan annyival nyertek, vagy kaptak ki, amekkora hendikepet adtak rájuk, vagy ellenük.
A két csapat legutoljára 2007-ben találkozott, akkor a Detroit hazai pályán 51-14-es vereséget szenvedett a San Diegótól.

Sérültek


Hazai oldalon komoly problémát okoznak a runningbackek (futók) sérülései. Először Jahvid Best, az elsőszámú futó dőlt ki, őt pedig Jerome Harrison követte, ők ketten idén már biztosan nem léphetnek pályára. A harmadik számú futó Kevin Smith is kisebb bokasérüléssel bajlódik, azonban ő bevethető lesz. A Lions védőegységében is van három meghatározó játékos, aki sérüléssel bajlódik, közülük az egyik Aaron Berry cornerback, aki kihagyta a Raiders elleni meccset, ma azonban várhatóan pályára lép. A másik fontos láncszem a védelemben Chris Harris safety, aki a Raiders elleni mérkőzésen szedett össze egy kisebb sérülést, de várhatóan ő is játszani fog. A harmadik sérült játékos a klasszis védekező falember Kyle Vanden Bosch, akinek a nyakával van problémája, azonban ez nem akadályozza meg a pályára lépésben.

A vendégek oldalán már komolyabb sérültlistát láthatunk. A védelem olyan fontos láncszemei kerültek I-R listára (idén már biztosan nem lépnek pályára), mint például Luis Castillo, Larry English, vagy éppen Bob Sanders. A támadó falban is komoly hiányzókkal rendelkezik a Chargers: Kris Dielman valamint Marcus McNeill is I-R listán van. Norv Turnernek komoly problémát okozhat Travis LaBoy (linebacker) hiánya, aki a Ravens elleni meccsen szedett össze egy komolyabb térdsérülést, így a mai összecsapás alkalmával nem állhat csapata rendelkezésére. Az sem könnyíti meg a San Diego helyzetét, hogy Vincent Jackson (WR-Wide Receiver, elkapó) ágyéksérüléssel bajlódik, játéka pedig továbbra is kérdéses.

AnalízisAz alapszituáció adott: két olyan csapat lép ma pályára, amelyek védelme rendkívül gyenge, ellenben nagyon jó támadó részleggel rendelkeznek. Mivel mindkét csapat számára létfontosságú mérkőzésről van szó, így várhatóan mindkét alakulat az erős támadójátékra fog koncentrálni.

A Detroit a liga negyedik legeredményesebb csapata a meccsenként megszerzett pontok tekintetében. Staffordék 28.2 pontot átlagolnak mérkőzésenként. A védelem ezzel szemben komoly problémákkal küzd, ugyanis a Lions defense a 10. legrosszabb a ligában, meccsenkénti 24.5 kapott ponttal.
A San Diego is hasonló helyzetben van, mint a Lions. A védelme hasonlóan gyenge, 22.4 pontot kapnak meccsenként, amivel a 13. legrosszabb védelmét tudhatja magának a csapat. A támadó részleg statisztikája kicsit csalóka, hiszen a Chargerse offense meccsenként 25.6 pontot szerez, de mint már említettük, az utolsó három mérkőzésen több mint 36 megszerzett pontot átlagoltak. Legutoljára 34 pontot szereztek a félelmetes Baltimore védelem ellen, ennek pedig azért van komoly jelentőssége, mert a Ravens rendelkezik a liga harmadik legjobb védelmével, meccsenként 16.9 pontot engedve ellenfeleiknek.

A San Diego overes trendjeit érdemes nagyon komolyan venni. Aki régóta követi az NFL-t, az tudhatja, hogy a Chargers játéka általában év végére áll össze. Ekkor általában hatalmas mennyiségű ponttal terhelik ellenfeleiket, ám a már-már tradicionálisan gyenge védelem ebben az időszakban is sok pontot szokott kapni.

A hatlamas téttel bíró mérkőzésen én mindkét csapattól azt várom, hogy a védekezés helyett a támadásra fognak alapozni, mivel mindkét csapat gyenge védelemmel rendelkezik, és az utolsó fordulókban már nem egyszer láttunk pontokban rendkívül gazdag Detroit, vagy éppen San Diego mérkőzést, tehát az over tipp mindenképp megállja a helyét.

Hathárom tipp: Összes pont Over 52