Dopping

Ne egyél májat - lebukhatsz!

  • VNA

Komolynak tűnő figyelmeztetést adott ki a brit élelmiszeripari hatóság, amely óva inti a Londonra készülő sportolókat a máj fogyasztásától.

Különös közleményt adott ki az egyik brit hatóság a minap, amely a londoni olimpiára készülő sportolók figyelmét hívja fel arra, hogy ne egyenek túl sok májat. Ebben az esetben ugyanis azt kockáztathatják, hogy pozitív lesz a doppingvizsgálatuk eredménye a játékokon. Ezt a bejelentést persze nem véletlenül tették meg a britek, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) ugyanis éppen a múlt hónapban adott ki egy figyelmeztetést a fertőzött hús ilyen jellegű hatásaival kapcsolatban.

A húskészítményekkel kapcsolatos dopping-kérdés a sportban a kiváló kerékpáros, Alberto Contador kapcsán vetődött fel komolyabban az utóbbi hónapokban, és bár csak január közepére várható ítélet a Tour de France győztes versenyző ügyében, az mindenki számára világossá vált, hogy a WADA által tiltott szerek listáján szereplő klenbuterol és a húsételek fogyasztása bizonyos szinten kapcsolatban lévő fogalmak. „Nem zárhatjuk ki annak a lehetőségét, hogy nagyobb mennyiségű máj fogyasztása esetén a szervezetbe jutó klenbuterol mennyiség átlép egy bizonyos küszöböt, és a szervezetből távozó vizeletben az anyag jelenléte kimutathatóvá válik. Ez persze sok mindentől függ, így az elfogyasztott máj mennyiségétől, a fogyasztás és a mintavétel között eltelt időtől és a mintavétel módjától is” - áll a brit élelmiszer hatóság (Food Standards Agency) közleményében, amelyet csütörtökön az AP hírügynökséghez is eljuttattak.

A sportolóknak nem ajánlják a májat az olimpia előtt
A tájékoztató ugyanakkor nem tér ki arra, hogy mi az a májmennyiség, amely már komoly veszélyforrás lehet ebben a kérdésben. A korábban a mexikói U17-es labdarúgó-világbajnokságon is előtérbe került klenbuterol-kérdés kapcsán a WADA eddig hivatalosan csak annyit közölt, hogy a sportolók Kínában és Mexikóban óvatosan fogyasszanak húst, az ottani eljárások ugyanis nem követik az Európában megszokott húsipari normákat. 

A magyar hús biztonságos, de kínai és mexikói edzőtáborok során bizony vigyézni kell„Nem az a fontos kérdés, hogy milyen húst eszik valaki, hanem az, hogy az honnan származik. Mi is kiadtunk már a magyar sportolók felé több közleményt, amely felhívja a figyelmet arra, hogy amennyiben a két érintett országba, tehát Mexikóba vagy Kínába mennek edzeni vagy versenyezni, akkor fokozottan figyeljenek oda arra, hogy milyen húst esznek. Magyarországon mi is együttműködünk az élelmiszerbiztonsági hatóságokkal és ellenőrzésekkel, vizsgálatokkal próbáljuk biztosítani azt, hogy az amúgy tiltott klenbuterol ne kerüljön az emberi fogyasztásra szánt hústermékekbe. Nyilván ebben a vonatkozásban 100%-os biztonságot nem lehet garantálni, de úgy gondolom, hogy jelenleg nálunk nem áll fenn az a veszély, hogy valaki ilyen jellegű fertőzött hússal találkozzon. A májon szinte minden méreganyag keresztülmegy, így a húskészítmények közül valóban ez rendelkezhet a legnagyobb rizikófaktorral, de hangsúlyozottan nem az egyetlen, amely veszélyforrás lehet, amennyiben rossz helyről származik” - válaszolta a hatharom.com megkeresésére a Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője.