Olimpia 2020

A mágikus szőnyegben bízik Baki

  • VNA

Másodszor is nekifut az olimpiarendezésre vonatkozó pályázatának az azeri főváros Baki, amely az ország egyik szimbólumát választotta logójának.

Szerdán mutatta be az új logóját a 2020-as olimpiára pályázó BakiAz ötödik század óta Azerbajdzsán egyik fő exportcikke a kézzel készített szőnyeg. Talán nem véletlen, hogy a 2020-as nyári olimpia megrendezésére pályázó ország vezetői is ezt az évszázados szimbólumot felhasználva akarnak hatást gyakorolni a döntéshozókra. A főváros Baki (régebbi nevén Baku) pályázata az előzetes esélylatolgatások alapján nem tartozik ugyan a favoritok közé, de az ország (el)ismertségének növeléséhez nagyban hozzájárulhat. Nála fajsúlyosabb pályázók is akadnak a jelentkezők között, így Doha, Isztambul, Madrid, Róma vagy éppen Tokió is joggal kalkulálhat azzal, hogy alig másfél év múlva megkapja a felhatalmazást a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól (NOB) a 2020-as nyári játékok megrendezésére.

Az azeri olimpiai bizottság elnökhelyettese, Csingiz Huseynadze is jelen volt az új logó szerdai bemutatásánál, ahol elmondta, hogy alig 30 évvel az ország függetlenségének elnyerése után a 2020-as olimpia jó lehetőséget kínálna számukra arra, hogy a nemzetek sorában még előkelőbb helyet vívjanak ki maguknak. A pályázat szlogenje (Together we can) is arra utal, hogy az egykoron a Szovjetunió részének számító terület ma már szuverén, önálló állam, amely saját céljaiért képes összefogással kiállni. Az ország területének kétharmadán hatalmas olaj-tartalékok vannak, így Azerbajdzsán - bár kevesen gondolnák - a világ egyik legdinamikusabban fejlődő állama, pénzügyi helyzetét tekintve pedig jelen helyzetben stabilabb, mint a szintén olimpiarendezésről álmodó Olaszország vagy Spanyolország.

Az azeriek bíznak abban, hogy a NOB a helyszínek kiválasztásánál tovább folytatja az utóbbi évek gyakorlatot, amely szerint (2016 - Rio de Janeiro, 2018 - Pjongcsang) rendre olyan helyszíneket jelöl ki a játékokra, amelyek új piacokat nyitnak meg az olimpiai mozgalom előtt. Baki már pályázott a 2016-os játékokra is, de akkor nem tudott bekerülni a második körbe. A város vezetői ugyanakkor bíznak benne, hogy ilyen szempontból is követik majd Riót, amely 2012-ben még szintén gyengének találtatott az első körben, de a következő nyári játékok rendezését már elnyerte. A pályázat logójának bemutatásakor jelen voltak az ország legjobban szereplő olimpikonjai, így a sportlövő, 2000-ben olimpiai bajnoki címet szerző Zemfira Meftahegyinova is, aki egykoron Igaly Diána nagy ellenfele volt a skeetesek mezőnyében.