Angol foci

Melyik volt minden idők leggyengébb Premier League-csapata?

  • Kele János
Címkék:

Melyik volt minden idők leggyengébb csapata a Premier League-ben? Szubjektív lista a legendásan egyszerű Swindon Towntól McCarthy Sunderlandjein át az egy győzelmet szerző Derby-ig.

Blackburn

A karácsonyi mérkőzés-dömpinget megelőzően már körvonalazódni látszik, mely csapatok készülnek élet-halál harcra a kiesés ellen a Premier League-ben – a Bolton például úgy tökutolsó, hogy mindössze kilenc pontot kapart össze eddigi 16 mérkőzésén. Owen Coyle együttese olyannyira menthetetlennek tűnik, hogy adja magát az összehasonlítás a PL tíz valaha volt leggyengébb alakulatával, melyek néhány kivételtől eltekintve utolsó helyezettként intettek búcsút az angol futball élvonalának. Hogy kik ők? Íme, a lista.

10. Watford (2006/2007)

Aidy Boothroyd egyike volt a legtehetségesebb fiatalabb menedzsereknek Angliában, s mint ilyen gyorsan a Premier League-ben kötött ki. Az általa jónéhány év után az élvonalba visszajuttatott Watford azonban a legmagasabb szinten mér kevésnek bizonyult, gyakorlatilag csont nélkül esett ki. Erre még talán mentség Marlon King súlyos sérülése, és Ashley Young távozása az Aston Villához, a huszonnyolc megszerzett pontot azonban nem lehet magyarázni.

9. Swindon Town (1993/1994)

Sokak szerint a PL valaha volt leggyengébb alakulata volt az 1994-es Swindon, mert bár ők a Watfordnál több, harminc pontot szereztek – viszont ekkor még 42 fordulós volt a bajnokság. A vörösök közül egyedül a norvég Jan Age Fjortoft ütötte meg a PL szintjét, a hórihorgas támadó 13 gólt hintett első angliai szezonjában, egymaga azonban kevés volt a bennmaradás kiharcolásához.

8. West Bromwich (2002/2003)

Gary Megson alakulatának szerencséje volt 2003 nyarán, a Sunderland történelmi vesszőfutása mellett egészen értékelhetőnek tűnt a West Brom szezonja, holott a bennmaradástól ők is hasonló távolságban kóvályogtak, mint Makó vitáz Jeruzsálemtől. Gera Zoltán jelenlegi csapata 26 megszerzett pontjára nem lehet büszke, a csapat gólképtelenségét pedig kiválóan jelzi, hogy a házi gólkirály a skót Scott Dobie lett, mindössze öt góllal.

7. Bradford (2000/2001)

A Swindonhoz hasonlóan a PL történtének egyik legkisebb csapata volt a Bradford, ők viszont legalább egyetlen szezont túléltek a világ legerősebb futball-bajnokságában: 1999 májusában, amikor a világ a Manchester United triplázására figyelt, a közép-angliai kisvárosban a bennmaradást ünnepelték. Ezt követően azonban hiába erősítettek Stan Collymore-hoz és Benito Carbone-hoz hasonlóan nagy nevekkel, 26 megszerzett pontjuk az utolsóként való kipottyanáshoz volt elegendő. Ma éppen három osztállyal a Premier League alatt vitézkednek….

6. Watford (1999/2000)

Bár tíz évvel ezelőtt még nem röpködtek eurótízmilliók minden nyáron az angol középmezőnyben, a tény, hogy az élvonalba frissen feljutó Watford legdrágább igazolása a mindössze 950 ezer eurót kóstáló Nordin Wooter volt, már előrevetítette, a darazsak nem számíthatnak könnyű évadra a legnagyobbak között. Nos, az előzetes számítás be is jött, Graham Taylor és csapata nem ütötte meg az élvonal mércéjét, 24 szerzett pontjukkal tükörsimán intettek búcsút a nagycsoportosok homokozójának.

5. Leicester City (1994/1995)

A Leicester a Swindonhoz hasonlóan még egy 42 fordulós Premier League során végzett a tökutolsók között, 29 szerzett pontjával ráadásul még Paolo Di Canio jelenlegi csapatának teljesítményét is sikerült alulmúlnia. A Rókák újonc-éve tehát nem alakult túlzottan fényesen, a szurkolókban még az is megfogalmazódott, hogy két sikertelen playoff után megérte-e harmadszorra végre feljutni – a méretes égés nyilvánvalóan sem a klubnak, sem a drukkereknek nem hiányzott. A kiesés viszont arra éppen jó volt, hogy Martin O’Neill megérkezhessen a klubhoz, és ezzel elindulhasson a csapat újkori történelmének egyik legreményteljesebb korszaka.

4. Ipswich Town (1994/1995)

A listánkon korábban már feltűnő Swindon 1994-es, rekordgyanúsan szerény PL-teljesítményét rögtön a következő évben alulmúlták, méghozzá a Leicesternek és az Ipswichnek köszönhetően mindjárt ketten is. Priskin Tamás jelenlegi klubja 42 mérkőzésből mindössze 27 pontot tudott begyűjteni, ezzel sereghajtóként fejezte be az évet, ám talán még ennél is fájóbb módon szalad bele a késbe az Old Traffordon: a United 9-0-s sikere azóta is a valaha volt legnagyobb különbségű PL-győzelemnek számít.

3. Sunderland (2002/2003)

A fekete macskák minden bizonnyal kiérdemlik a valaha volt legszerencsétlenebb Premier League- csapat címet, lévén három éven belül két olyan teljesítményt is sikerült letenniük az asztalra, amivel simán helyet követeltek maguknak a bajnokság történetének három leggyengébb csapata között. Az első pofon 2003-ban jött, amikor Mick McCarthy csapata elsőként hozta össze azt a bravúrt, hogy 20 pont alatt zárt egy PL-évadot: a 19 egységgel befejezett szezon után néhány szurkoló arcán nyilván égett a pír, pedig nem is tudták, nem is olyan sokkal később lesz ez még rosszabb is.

2. Sunderland (2005/2006)

Igazi rémálomnak bizonyult a2005/2006-os évad észak-keleten, a történelem során soha nem volt még olyan reménytelen csapata a ligának, mint McCarthy újabb Sunderland-je. Nem túlzok, ha azt mondom, a fekete macskák szurkolói megváltásként várták a kiesést, és az ezzel járó Championship-szezont – pechjükre azonban a Roy Keane-nel kivívott feljutás óta sem találtak rájuk az igazi sikerek.

1.Derby County (2007/2008)

38 meccsből az ember azt gondolná, már csak a nagy számok törvénye alapján is nyer minimum 3-at, 4-et még a leggyengébb együttes is – nos, erről az elgondolásról valószínűleg nem értesült a Derby County, ők ugyanis nem szégyellték mindössze egy sikerrel lezárni a 2007/2008-as PL-szezont. A Newcastle valószínűleg nem volt büszke magára az évad végeztével, de hála a szarkák ügyetlenkedésének, legalább 10 pont felett zárta az évadot még Billy Davies-szel kezdő, de Paul Jewell-lel befejező, kosoknak is becézett együttes. No, nem mintha a negatív rekordot jelentő 11 pontra és a 89 bekapott gólra nagyon lehetne a melleket verni...