Női kézilabda

Letisztult a kép az olimpiai selejtezőket illetően

A női kézilabda-világbajnokság végeredményének ismeretében már csak az a kérdés a jövő évi olimpiai selejtezőtornákat illetően, hogy melyik válogatott kvalifikálja magát automatikusan az ötkarikás játékokra Afrikából.

A januári Afrika-bajnokság favoritja a világbajnokságon a legjobb nyolc közé jutó Angola, de ha a kontinens déli részén található ország válogatottja nem nyeri meg a tornát, akkor is biztosított magának egy helyet a tavaszi selejtezőkön. Az európai országok közül Hollandia részvétele nem biztos, az angolaiak illetve az őket legyőző együttes a németalföldieket szoríthatja ki a még versengő csapatok közül.

Az biztos, hogy a kvalifikációs tornákat a vb második, harmadik és negyedik helyezettjeként Franciaország, Spanyolország és Dánia rendezheti meg. Az olimpián Norvégia a vb-győztes jogán vehet részt, így Svédországnak a tavalyi Eb-ezüstérem szintén londoni részvételt ér.

Női kézilabda
Az olimpiára már kijutott csapatok
Norvégia (vb-győztes), Brazília (Pán-Amerikai Játékok 1.), Dél-Korea (ázsiai selejtező 1.), Svédország (Eb-2., Norvégia vb-címe miatt), Nagy-Britannia (házigazda)
Női kézilabda
Az olimpiai selejtezők lehetséges résztvevői
Ha Angola nyeri az Afrika-bajnokságot:
1. csoport: Franciaország (rendező, vb 2.), Montenegró (vb 10.), Románia (Eb 3.), Japán (ázsiai selejtező 3.)
2. csoport: Spanyolország (rendező, vb 3.), Horvátország (vb 7.), Argentína (Pán-Amerikai Játékok 2.), Hollandia (Eb 8.)
3. csoport: Dánia (rendező, vb 4.), Oroszország (vb 6.), Dominikai Köztársaság (Pán-Amerikai Játékok 3.), az Afrika-bajnokság 2. helyezettje
Ha nem Angola nyeri az Afrika-bajnokságot:
1. csoport: Franciaország (rendező, vb 2.), Angola (vb 8.), Románia (Eb 3.), Japán (ázsiai selejtező 3.)
2. csoport: Spanyolország (rendező, vb 3.), Horvátország (vb 7.), Argentína (Pán-Amerikai Játékok 2.), Montenegró (Eb 6.)
3. csoport: Dánia (rendező, vb 4.), Oroszország (vb 6.), Dominikai Köztársaság (Pán-Amerikai Játékok 3.), az Afrika-bajnokság 2. helyezettje
Női kézilabda-vb
A torna végeredménye
1. Norvégia
2. Franciaország
3. Spanyolország
4. Dánia
5. Brazília
6. Oroszország
7. Horvátország
8. Angola
9. Svédország
10. Montenegró
11. Dél-Korea
12. Izland
13. Románia
14. Japán
15. Hollandia
16. Elefántcsontpart
17. Németország
18. Tunézia
19. Kazahsztán
20. Uruguay
21. Kína
22. Kuba
23. Argentína
24. Ausztrália