Kosárlabda

Magyarország rendezi a 2015-ös női Európa-bajnokságot!

  • MTI

Az Európai Kosárlabda Szövetség (FIBA Europe) vasárnapi döntése értelmében Magyarország rendezi a 2015-ös női Európa-bajnokságot.

A FIBA Europe-nak a müncheni Marriott Hotelben tartott vezetőségi ülésén a magyar pályázat egyetlen vetélytársa Fehéroroszországé volt. A magyar prezentációban szerepelt imázsfilmben köszöntőt mondott Schmitt Pál köztársasági elnök és Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke. A Németországba utazott küldöttségben ott volt Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő, Czene Attila, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) sportért felelős államtitkára, Szalay Ferenc jelenlegi és Berényi János előző MKOSZ-elnök is.

"A prezentáció során az európai szövetség vezetőire különösen nagy hatással volt, hogy beszámolhattam arról, hogy a tárasági adótörvényben történt változások nyomán jövőre a kosárlabda az ideihez képest százszor akkora állami forráshoz jut" - mondta az MTI-nek a helyszínről Szijjártó Péter. "Mellettünk szólt az is, hogy a kormány pénzügyi garanciát vállalt az Eb megrendezéséhez, továbbá hogy sportot kedvelő vezetőink vannak, hiszen a köztársasági elnök és a sportért felelős államtitkár is olimpiai bajnok. Emellett öt kiváló helyszínnel készülünk a 2015-ös tornára, a női Euroligában pedig jelenleg is két csapat képviseli a magyar színeket."
Czene Attila a FIBA Europe helyszíni közvetítésében kijelentette: "Rendkívül boldog vagyok, az infrastrukturális fejlesztések menetrendje készen áll, ráadásul az egyik helyszín, Győr pályázik a 2017-es nyári európai ifjúsági olimpiai fesztivál lebonyolítására is. Jövőre sok pénz áramlik Magyarországon a csapatsportokba, a közönség szereti a női kosárlabdát, és a jó földrajzi elhelyezkedés, illetve a kis távolságok egyaránt remek Eb-t ígérnek. Válogatottunk lemarad ugyan a jövő évi, londoni olimpiáról, ám a 2016-oson már ott szeretnénk lenni Rióban, annak az egyik kvalifikációs eseménye pedig épp hazai földön lesz."
Olafur Rafnsson, a FIBA Europe elnöke gratulált a győztes pályázathoz: "Remek döntés született, Magyarországon nagy hagyományai vannak a kosárlabdának, a női szakág pedig különlegesen nagy elismertségnek örvend."   

A négy év múlva sorra kerülő Eb csoportmérkőzéseit Sopronban és Győrben, középszakaszát Veszprémben és Szombathelyen, helyosztóit pedig Budapesten bonyolítják le.

Magyarország korábban négyszer (1950, 1964, 1983, 1997) rendezett női kontinenstornát, ezek közül az elsőn ezüstérmes lett a válogatott. A nemzeti együttes legutóbb 2009-ben vett részt Eb-n - Lettországban a csoportkör végén búcsúzott -, az idei seregszemle előtt az utolsó akadálynál, a pótselejtezőben bukott el.A müncheni bejelentésen részt vett magyar küldöttség 18:20 órakor érkezik haza a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2A termináljára.