Sífutás

Cologna és Falla nyerték a roglai sprintet

  • VNA

Svájci és norvég siker született a sífutók Világkupa sorozatának roglai versenyein vasárnap, ahol szabad stílusú sprint versenyeket rendeztek.

A kevésbé nehéz terep miatt már a selejtezőben is kis különbségek alakultak ki a roglai sprint versenyen, ahol a férfiaknál csupán négy, a nőknél pedig alig hat másodperc volt a különbség az elsőként és utolsóként (a 30. helyen) továbbjutó sífutók eredményei között. A női döntőben a betegség miatt otthon maradó Marit Björgen távollétében Kikkan Randall volt a favorit. A sprint Világkupát vezető amerikai sífutó azonban a rajt után nem sokkal összeakadt egyik riválisával és elesett, így csak a hatodik helyen végzett. A nagy esélyes kiválása után a norvég Maiken Caspersen Falla diktálta a tempót, aki végig maga mögött tartotta az olimpiai bajnok kanadai Chandra Crawfordot, így megszerezte pályafutása első egyéni Világkupa győzelmét. A női verseny harmadik helyét a selejtezőt megnyerő svéd Ida Ingemarsdotter szerezte meg.

A férfi versenyt két favorit távollétében rendezték meg, hiszen a betegség miatt hiányzó svéd Emil Jönsson és a szombati 15 km-es klasszikus stílusú futamot megnyerő Petter Northug sem vállalta a részvételt. Utóbbi versenyző már a december végén kezdődő Tour de Skire készül, amelyet szeretne - három ezüstérem után - végre megnyerni. A roglai sprint döntőbe Northug hiányzása ellenére is eljutott négy norvég sífutó, de a győztes végül nem közülük került ki. Az 1200 méteres döntő futam felénél ugyanis már látszott, hogy csak a selejtező győztes orosz Nyikolaj Morilov vagy pedig a svájci Dario Cologna győzhetnek. Végül utóbbi haladt át elsőként a célvonalon, így pályafutása során először tudott sprint versenyt nyerni a Világkupában. A dobogó harmadik fokára a norvég Anders Gloersen állhatott fel. A sífutó Világkupában most karácsonyi szünet következik, majd december 29-én az oberhofi prológgal kezdetét veszi a Tour de Ski sorozat hatodik kiírása.