Premier League előzetes

Az Arsenal ellen javítana a City

Az angol labdarúgó-bajnokság 16. fordulójának vasárnapi rangadóján a listavezető a több korábbi Arsenal-játékost is foglalkoztató, és a londoniakat a hátán cipelő Robin van Persie-t is csábító Manchester City az Ágyúsokat fogadja. A Bajnokok Ligájából a csoportkör után nagy meglepetésre - a Cityhez hasonlóan - kiesett Manchester United a Buzsáky Ákost is foglalkoztató újonc Queens Park Rangers vendége lesz, s jó esélye van begyűjteni a három pontot.

QPR-Manchester United 13:00
Tv: Digi Sport
Hathárom-tipp: 2
Az újonc fővárosiak az elmúlt öt körben mindössze négy pontot gyűjtöttek,és hazai mérlegük sem ígér sok jót a címvédővel való összecsapás előtt, hét fellépésükön hét pontot gyűjtöttek. A rekordbajnoknál még élénken él a fejekben a Basel elleni BL-kudarc emléke, amin valamelyest enyhített a Wolves elleni siker (4-1).

Neil Warnock, a hazaiak menedzser várhatóan a kezdőbe nevezi D. J. Campbellt, a csatár a múlt héten bő húsz percet kapott október eleji lábtörése után. A Ferdinand-testvérek párharca viszont valószínűleg elmarad, a fiatalabbik, Anton sérüléssel bajlódik. Rio vezérletével az MU védelmének elsősorban Heidar Helhgsonra kell figyelnie, a gázi góllövőlista vezetője (6) az elmúlt öt fordulóban négyszer volt eredményes.

Sir Alex Ferguson csapatában továbbra is sok a hiányzó, a legfájóbb Nemanja Vidics és Darren Fletcher kidőlése, ugyanakkor Dimitar Berbatov felépült, és Hernández és Owen hiányában ott lehet a gyepen az előző kiírás gólkirálya.

A felek egyébként 2008 novemberében csaptak össze legutóbb a Ligakupában, Carlos Tévez góljával a Vörös Ördögök mentek tovább. A bajnokságban 1996-ben meccseltek legutóbb, a Loftus Roadon 1-1-et játszottak. Az eddig 39 mérkőzésből mindössze hatot nyert meg a QPR, a Premier League 1992. óta íródó történetében még nem tudta legyőzni az MU-t. Legutóbb 1992 első napján diadalmaskodott a manchesteriek felett, az Old Traffordon 4-1-re, Alex Ferguson 50. születésnapja után egy nappal.

Aston Villa-Liverpool 15:05
Tv: Digi Sport
Hathárom-tipp: 2
A nyáron 20 millió fontért Birminghamből szerződtetett Stewart Downing visszatér volt klubjához, de immáron a Vörösök alkalmazottjaként. Méghozzá győzni, de a három pont begyűjtése nem lesz egyszerű Kenny Dalglish fiainak. A Liverpool a nagycsapatok ellen a Tottenham kivételével jól szerepelt eddig, de mezőny többi részéhez viszonyítva kiszámíthatatlan a teljesítménye. A múlt héten egy rossz "sorozatot" sikerült megszakítania, miután két újonc, a Swansea és a Norwich ponttal távozott az Anfieldről, a QPR-t sikerült legyűrnie Luis Suárez góljával.

Az Aston Villa három meccs óta nyeretlen a Pool ellen, és ugyan 2009 augusztusában legyőzte a Liverpoolt, azt megelőzően 2001-ben ünnepelhetett aktuális ellenfelével szemben. Hazai pályán nem a legfényesebb az oroszlánok mérlege, hét találkozón 12 pontot szereztek, de a Liverpool gépezete sem muzsikál tökéletesen idegenben, négy győzelem mellett háromszor kikapott.

Downingra visszatérve, a szélsőt tavaly az év játékosának választották az Aston Villánál. Eddigi utolsó gólját május 22-én, az előző szezon zárófordulójában szerezte, a Liverpool ellen... 1998 óta az a siker (1-0) volt a Villa legutolsó győzelme hazai környezetben a Mersey-partiak ellen.

Küzdelem az garantált lesz

Manchester City-Arsenal 17:10
Tv: Digi Sport
Hathárom-tipp: x
Újabb rangadó, és újabb londoni csapat vár a listavezetőre, ezúttal az Arsenallal mérkőzik a City az Etihad Stadionban. Roberto Mancini tanítványai kedd este a Chelsea vendégeként 2-1-re kikaptak, ezzel elveszítették veretlenségüket, s a városi rivális, címvédő United hátránya kétpontosra csökkent. Az Arsenal október 2. óta veretlen a Premier League-ben, de eddig a Chelsea kivételével valamennyi élcsapat elleni fellépésüket elveszítették. A két csapat három hete Londonban a Ligakupában is összecsapott, Sergio Agüero góljával a kékmezesek jutottak a négy közé. Ezt leszámítva a City a Premier League-ben 2009. szeptemberében győzte le utoljára az Ágyúsokat.

Az összecsapásnak különös pikantériát ad több játékos személye, Gael Clichy, Samir Nasri és Kolo Touré is az Arsenal alkalmazásában állt korábban, előbbi eltiltás miatt nem játszhat, Touré a kispadra szorult doppingügye után, de Nasri farkasszemet nézhet volt csapattársaival. Sőt, az angol bulvársajtó szerint Robin van Persie is a Citybe tart. Aporopó, van Persie: a holland 15 találattal vezeti a góllövőlistát, legutóbbi öt bajnokiján ötször zörgette meg az ellenfél hálóját. 2011-ben 32 meccs/33 gól a mérlege a Premier League-ben. Így a manchesterieknek a legfőbb feladatuk az lesz, hogy levegyék a pályáról az Arsenal ügyeletes gólfelelősét.

A londoni botlás ellenére a Polgárok hazai formája továbbra is lenyűgöző, közel egy éve, 2010. december 20. óta veretlenek otthon, legutóbbi nyolc meccsüket zsinórban nyerték, 23-5-ös gólkülönbséggel.

Premier League, 16. forduló:
A vasárnapi program:
Queens Park Rangers-Manchester United 13:00 Tv: Digi Sport
Aston Villa-FC Liverpool 15:05 Tv: Digi Sport
Tottenham Hotspur-Sunderland 16:00
Manchester City-Arsenal 17:10 Tv: Digi Sport