NHL

Menesztette edzőjét a Montreal Canadiens

  • Molnár Dávid

Jacques Martin már a hatodik vezetőedző az új idényben, akitől megvált kenyéradója az észak-amerikai profi jégkorongligában. A Montreal Canadiens ex-vezetőedzője 2009 nyarán vette át a főnök szerepét a kispadon, és az utóbbi két idényben számos alkalommal a szurkolók kereszttüzébe került, ám a rájátszásban mutatott teljesítmény alapján mindeddig marasztalták a veterán szakembert.

Újabb edzőfej hullott az NHL-benMontrealban mindig is nagyok voltak az elvárások a csapattal szemben, ami egyáltalán nem meglepő, hiszen az NHL történetének legtöbb Stanley-kupáját nyerő klubjáról van szó. Miután az idén messze a várakozások alatt teljesített a kanadai gárda, a 13-12-7-es mérleget követően menesztették megváltak Jacques Martin szolgálataitól. A francia-kanadai szakember 2009-ben csatlakozott a Montreal edzői stábjához, és a három szezon folyamán minden alkalommal sikerült rájátszásba vezetnie az együttest, 2010-ben konferencia-döntőt is játszott vele a csapat. Valószínűleg ez volt a legfőbb oka annak, hogy Martint a szegényes alapszakasz-mutatók ellenére marasztalták a csapatnál - eddig.

Martin most áprilisban szerezte meg 600. győzelmét vezetőedzőként, ő volt a 9. szakember az NHL történetében, akinek sikerült elérnie ezt a mérföldkövet. Pályafutását Ottawában kezdte meg, ahol 9 szezont húzott le, és mindmáig a klub történetének legtöbb alapszakasz (341) és rájátszás (31) győzelmével rendelkezik. A Senators után a Floridát dirigálta.

A Canadiensnél Randy Cunneyworth váltja Martint a kispadon, aki eddig a Montreal farmcsapatát irányította és nincs NHL tapasztalata. Egyelőre nem végleges a kinevezése, ha a helyzet nem javul, akkor a következő nyáron kinevezhetik a végleges utódot. Ugyanakkor nem szabad megfeledkezni arról, hogy anno a Pittsburghnél is hasonló kilátásokkal nevezték ki Dan Bylsmát Michel Therrien kirúgását követően, ám a Pittsburgh farm-edzője megállta a helyét a profik között is, és azóta is Malkinék mestere.

A Montreal jelenleg 33 ponttal rendelkezik, amivel a keleti 11. pozíciót bitorolják, azonban csupán két pont választja el őket a rájátszást érő 8. helytől. A helyzet tehát egyáltalán nem reménytelen, még ha idén a keleti főcsoportban elképesztően szoros verseny alakult is ki. A Canadiens a szombati játéknapon pont a 8. helyen található New Jersey Devilst fogadja hazai pályán, és egy győzelemmel rögtön le tudná dolgozni a hátrányt.

32 mérkőzésen szerzett 33 pontjával jelenleg utolsó a csoportjában.