Női kézilabda-vb

A norvégok a döntőben, a spanyoloknak csak felvillanásaik voltak

Norvégia jutott Franciaország után a női kézilabda-világbajnokság döntőjébe, miután nagyrészt magabiztosan játszva legyőzte Spanyolországot a péntek esti elődöntőben. A skandináv együttesben Löke, Nöstvold, Breivang és Lunde-Haraldsen is remekelt, míg az ibériaiak részéről csak Aguilar, és a kapus Navarro nyújtott jó, illetve elfogadható teljesítményt.

A norvég női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya, Thorir Hergeirsson és játékosai örülnek a Hollandia elleni győzelemnek a világbajnokságon 2011 decemberében Brazíliában

Az első percekben Katrine Lunde-Haraldsen egymás után három spanyol támadásnál is védeni tudott, és csak azért nem húztak el gyorsan a norvégok, mert az ibériaiak visszarendeződései jók voltak, így a skandinávok nem tudták befejezni a lerohanásaikat. A 10. percig azért így is 7-3-as előnyt szereztek. Egyrészt azért, mert a gyors támadásaik működni kezdtek, másrészt pedig azért, mert beállóban Frafjord remekelt.

Jorge Duenas ki is kérte az első idejét, de ennek egy ideig nem sok hatása látszódott a játékon. A norvégok növelni tudták az előnyüket, 10-4-re is vezettek. Ekkor azonban behúzták a kéziféket, az átlövéseiket rendre az alsó sarkokra küldték, ezeket Navarro rendre védte, ami kis bizonytalanságot okozott az Európa-bajnok játékéban. Ezzel párhuzamosan főleg Mangue és Martin feljavultak támadásban, így egygólosra csökkent a különbség. (10-9)

Thorir Hergeirsson is időt kért (még 10-8-nál), és szép lassan újra fölénybe került a csapata. A spanyolok megint sokat hibáztak, Haraldsen újra védett néhányat, támadásban pedig elkezdték a felső sarkokat célozni, a Frafjordot váltó Löke is remekelt beállóban, így a félidőre 16-9 lett az állás.

A szünet után az ibériaiak rohanni kezdtek, ami talán még több hibát eredményezett, mint az első játékrészben. Gólt azonban percekig csak ők szereztek, mert Navarro megint több ziccert is kifogott egymás után. Idővel aztán megint okosabbá váltak a norvég lövések, így eredményes lett a támadójátékuk, ellenfelük nyitott védekezése sem okozott számukra zavart.

A spanyolok oldaláról csak Aguilar tudta felvenni velük a versenyt, de az ő egymás után érkező góljai is csak annyit értek, hogy állandóan 6-7 gól környékén maradt Lökéék előnye. Sőt, az utolsó negyedóra elején már 23-15 volt az állás. Jorge Duenas időt kért, és a játékosai a következő percekben ki is tudtak alakítani jó lövőhelyzeteket, de Haraldsen parádézott, szinte minden lövést fogott.

Az utolsó tíz percet már csak a kötelesség kedvéért játszották le a csapatok, Duenas mester még egy időkéréssel a véghajrára megpróbálta frissíteni a csapatát, de a két csapat közötti differencia csak nőtt, 30-22 lett a végeredmény.

Norvégia ezzel bejutott a fináléba, ahol Franciaország lesz az ellenfele, Spanyolország pedig Dániával küzdhet meg a bronzéremért.

Női kézilabda-világbajnokság
Elődöntő
Norvégia-Spanyolország 30-22 (16-9)
Norvégia: Lunde-Haraldsen, Grimsbö (kapusok), Alstad, Breivang 3, Frafjord 2, Johansen 2, Herrem 2, Lunde-Borgersen 3, Kurtovic 2, Löke 7, Nöstvold 4, Riegelhuth 1, Snorrögen 1, Sulland 3 (3), Molid, Oftedal
Szövetségi kapitány: Thorir Hergeirsson
Spanyolország: Navarro, González (kapusok), Aguilar 6, Alberto 2, Alonso, Amoros, Barno, Cuadrado 1, Elorza, Mangue 2, Martín 5 (3), E. Pinedo 2, P. Pinedo, Ciobanu, Chavez
Szövetségi kapitány: Jorge Duenas