Válogatás

Íme, a Premier League történetének tíz legnagyobb fogása

A CaughtOffside.com összegyűjtötte a Premier League történetének tíz legkifizetődőbb játékos-igazolását, melyek között nevetséges összegek éppúgy szerepelnek, mint váratlanul jól teljesítő játékosok és gigászi profitok.

Carlos Tévez a West Ham United mezében
10. Carlos Tévez (argentin)


Képes volt egymagában megmenteni a West Ham Unitedet a kieséstől, amikor 2006-ban meglepetésre átigazolt a Corinthianstól az Upton Parkba. A West Ham szurkolóin kívül valószínűleg nincs más a Premier League-ben, aki még jó szívvel gondolna a renitens argentin támadóra.

Jay-jay Okocha a Bolton Wanderers színeiben
9. Jay-Jay Okocha (nigériai)


Okocha talán az egyik legjobb ingyen igazolt játékos a Premier League történetében. 2002-ben érkezett a PSG-től a Bolton Wanderersbe, és briliáns technikai tudásával egyből lenyűgözte a boltoni szurkolókat. Első szezonjában nyújtott kiváló teljesítményének köszönhetően maradt bent a csapat a Premier League-ben.

Az ausztrál válogatott Tim Cahill, az Everton játékosa
8. Tim Cahill (ausztrál)

A hosszú ideje pénzügyi nehézségekkel küzködő Everton mindössze 1,5 millió fontért vette meg az ausztrált 2004-ben a Millwalltól, aki azóta élő legendává vált a klubnál. Már a 250-edik szereplésén is túl van a Merseyside-i csapatban, de még mindig kulcsjátékosnak számít.

Rafael van der Vaart és Gareth Bale, a Tottenham Hotspur játékosai
7. Rafael van der Vaart (holland)

Hogy hogyan sikerült Harry Redknapp-nek 2010-ben mindössze 8 millió fontért megszereznie a Real Madridtól van der Vaartot, az rejtély, különös tekintettel arra, hogy a mai piaci viszonyok között ennyi pénz bajosan lenne elég a Premier League egyik sztárjáért. A holland válogatott középpályás segítette hozzá többek között a White Hart Lane-i alakulatot a Bajnokok Ligája negyeddöntőbe jutáshoz rögtön a klubnál töltött első szezonjában.

Sami Hyypiä, a Liverpool finn játékosa
6. Sami Hyypiä (finn)


Nevetséges összeget, mindössze 2,6 millió fontot fizetett érte a Liverpool a holland Willem II csapatának 1999-ben, cserébe a finn játékos egy évtizeden át hűséges maradt az Anfield Roadhoz mielőtt a Bayer Leverkusenhez igazolt. Mérlege 464 mérkőzés és tíz megszerzett trófea a Vörösök mezében.

A francia Nicolas Anelka az Arsenal játékosaként
5. Nicolas Anelka (francia)


A francia csatár mindösssze 500 ezer fontért érkezett az Arsenalhoz 1997 februárjában, hogy második ott töltött szezonjában hozzásegítse az Ágyúsokat a duplázáshoz (bajnoki cím, FA-kupa). 1999-ben 22,3 millió fontért vette meg őt a Real Madrid, Wenger tehát 44-szeresét kapta meg annak az összegnek, amit a francia válogatott támadóért fizetett.

A portugál válogatott Cristiano Ronaldo, a Manchester United mezében
4. Cristiano Ronaldo (portugál)


Sokan felhúzták a szemöldöküket az összeg hallatán, amit a Manchester United kifizetett a fiatal portugál támadóért, hiszen 2003-ban Sir Alex Ferguson külön kérésére 12 millió fontot tettek le Ronaldóért a Vörös Ördögök a Sporting Lisszabonnak. Korábbi játékosa azonban hat rendkívül sikeres szezonnal hálálta meg Fergie belé vetett bizalmát, mielőtt rekordösszegnek számító 80 millió fontért eladták volna a Real Madridnak.

Ole Gunnar Solskjaer, a Manchester United korábbi csatára
3. Ole Gunnar Solskjær (norvég)


1,5 millió font azért a játékosért, aki 11 év alatt 366 fellépésén 126 gólt szerzett a Manchester United színeiben, nem mellesleg hat Premier League-trófeát és egy Bajnokok Ligája-győzelmet is begyűjtött, szinte semmiség. Mindössze ennyit fizettek ugyanis a Vörös Ördögök a norvég Molde együttesének 1996-ben a Babaarcú Gyilkosnak is becézett egykori norvég válogatott csatárért.

Patriick Vieira és Arsena Wenger örül az Arsenal Premier League-győzelmének
2. Patrick Vieira (francia)


1996-ban 3,5 millió fontba került, és sokan nem értették, miért kockáztat Arsene Wenger egy fiatal franciával, aki várakozáson alul teljesített az AC Milannál. Kilenc évvel később három Premier League-címmel a zsebében 20 millió fontért adták el az Ágyúsok a francia világ- és Európa-bajnok középpályást a Juventusnak.

Eric Cantona, a Manchester United francia válogatott játékosa
1. Eric Cantona (francia)


Kétségtelenül nagy hatással volt a Manchester United további sorsára azzal, hogy rögtön első szezonjában hozzásegítette a Vörös Ördögöket első angol bajnoki címükhöz 1967 óta. A Leeds Unitedtől érkezett francia középpályás öt szezon alatt összesen nyolcvan gólt szerzett manchesteri színekben, és ez idő alatt négy bajnoki címet és két FA-kupát nyert a Uniteddel. Ja, és csak 1,2 millió fontba került!