Súlyemelés

Az Universiade-győztes Nagy Péter Oroszországban is az olimpiáért küzd

  • MTI

Az idén Universiadét nyert, s a múlt hétvégi londoni olimpiai tesztversenyen is első Nagy Péter az e hétvégi oroszországi nemzetközi versennyel búcsúztatja az óesztendőt: a szegediek ólomsúlyú kiválósága Bjelgorodban áll rajthoz az Elnök Kupán.

A sportági világszövetség, az Aján Tamás irányította IWF Grand Prix-nek hirdette meg a viadalt, amelyet az orosz államfő, Dmitrij Medvegyev hívott életre, s ezúttal első alkalommal rendezik meg az elnök szülővárosában. A szombat-vasárnapi versenynek egyszersmind a jövő nyári ötkarikás játékok szempontjából is van jelentősége: a londoni olimpiát megelőző csapatkvalifikációk tavaszi lezárulását követően a bjelgorodi vetélkedő is beleszámít az egyéni kvóták elosztásáról határozó sorrendbe. Ezért sem mindegy, hogyan szerepel a plusz 105 kilósok mezőnyében a vasárnap délután esedékes fellépésén Nagy Péter, aki egyébként a "potenciális olimpiai résztvevők" rangsorában igen jól áll a novemberi, franciaországi világbajnokságon összetettben elért 8. helyének köszönhetően.

"Az oroszországi Elnök Kupán nem a helyezés, hanem az eredmény számít igazán, ezért is akarok minél jobban emelni, s ha lehet, felülmúlni a párizsi vb-n 415 kilogrammal felállított egyéni csúcsomat" - mondta elutazása előtt a szegedi versenyző az MTI-nek.

A bjelgorodi GP amúgy pénzdíjas, és ebben a sportágban kifejezetten komolynak számító összeget, 50 ezer dollárt osztanak fel az érmesek között.