Női kézilabda-vb

A franciákat viszi tovább a lendület, vagy skandináv házidöntő lesz? - előzetes

  • Maruzsa István

Pénteken este rendezik a női kézilabda-világbajnokság elődöntőit Franciaország és Dánia, illetve Norvégia és Spanyolország részvételével. Az orosz válogatott búcsúja után az Eb-címvédő Norvégia tűnik a legnagyobb favoritnak, de a harcos spanyolok megnehezíthetik a dolgukat, és a másik oldalról is egy nagyon erős csapat jut a döntőbe, bárki is nyer.

Franciaország-Dánia
20:15 Sport 1
A franciák kisebb meglepetésre győzték le Oroszországot a két évvel ezelőtti döntő visszavágóján szerdán, de egyre inkább bebizonyosodik, hogy Olivier Krumbholz remekül tudja időzíteni játékosai formáját, hiszen a tavalyi Európa-bajnokságon nagyon rosszul kezdtek, mégis odaértek az ötödik helyre, és most sem voltak meggyőzőek a csoportkörben, mégis legyűrték a torna favoritját, és már elődöntősök. A gallok győzelmének kulcsa egyébként a remek fizikális felkészültségük mellett a játékukban meglévő enyhe latinos "beütés", az egy az egy elleni helyzetek jó megoldása és a szövetségi kapitány szerint a pontosság voltak.

Alexandra Lacrabere lő kapura Irina Bliznova mellett a Franciaország-Oroszország női kézilabda világbajnoki mérkőzésen 2011 decemberében

A dánok Japán ellen a nyolcaddöntőben nagyon szenvedtek, de Angolát szerdán már magabiztosabban, feszesebb védekezéssel, gyorsabb támadójátékkal verték. Az elődöntőben is ebben a két játékelemben kerekedhetnek a franciák fölé, de kérdéses, hogy meg tudják-e állítani a rendkívül atletikus ellenfelet. Szerintünk nem, inkább arra számítunk, hogy Franciaország ismét döntőt játszhat.

Norvégia-Spanyolország
23:00 Sport 1
Oroszország búcsújával az Eb-címvédő és olimpiai bajnok Norvégia egyértelműen a világbajnokság legnagyobb favoritjává lépett elő - vagy a két óriás közül egyedül maradt meg. Katrine Lunde Haraldsenék kicsit nehéz kezdés után a kellő magabiztossággal nyertek a torna egyik meglepetéscsapata, Horvátország ellen. Spanyolország elődöntős részvétele nem annyira meglepő, de azért látva a házigazda brazilok szereplését, ők is eljuthattak volna idáig. Végül a két latin együttes bő egyfélidős rohanásából, majd az azt követő igen agresszív, pofonokkal tarkított védekező harcból a spanyolok jöttek ki jobban, így ők mérkőzhetnek Norvégiával.

Két alapvetően eltérő stílus csap majd össze ezen a találkozón, a skandinávok a tökélyre fejlesztett, precíz csapatjátékukkal, fizikai erejükkel és zárt védekezésükkel nyerhetnek, míg az ibériaiak az egyéni kreativitásukban, a mozgékonyságukban és a harciasságukban bízhatnak. Ha utóbbiak fel tudják venni a megfelelő ritmust, egy remek mérkőzés alakulhat ki a két csapat között, de akkor is Norvégia továbbjutását diktálja a papírforma.