Utánpótlás

Mészöly Gézát nevezték ki az U18-as válogatottat élére

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) keddi ülésén Nyilasi Tibor sportigazgató bejelentette, hogy január elsejétől Mészöly Géza irányítja az U18-as válogatott szakmai munkáját, miután ifjabb Bene Ferencet a Lombard Pápa vezetőedzőjének nevezték ki.

A 44 éves, korábbi 18-szoros válogatott labdarúgó NB I-es csapatoknál folytatott sikeres munkája után csatlakozik az MLSZ szakmai stábjához. Mészöly elmondta, nem rövidtávra tervez a válogatottnál.A 44 éves, korábbi 18-szoros válogatott labdarúgó NB I-es csapatoknál folytatott sikeres munkája után csatlakozik az MLSZ szakmai stábjához.

"Nagy örömmel csatlakozom Both József csatapához, hiszen edzői karrierem elején nagyon sokat tanultam tőle és dr. Mezey Györgytől. Nyilasi Tibor, az MLSZ sportigazgatója pedig játékosként és később edzőként is személyes példaképem volt. Igaz, a Ferencvárosban futballozott, de őszintén mondhatom, megtiszteltetés az ő társaságában dolgozni. Azt gondolom, jelzés értékű, hogy NB I-es csapatok vezetése után az MLSZ és az U18-as válogatott mellett döntöttem, úgy érzem, általánosságban is igaz, hogy ebben az időszakban jó döntés elfogadni a szövetség ajánlatát. Az Újpestnél végzett munkám után elgondolkodtam, hol dolgoznék szívesen, de őszintén szólva, ahová mentem volna, ott éppen nagyszerű szakmai munka folyt és folyik, olyan klubhoz pedig nem szegődtem volna el, ahol nincs minden tökéletesen rendben. Miután két éve nagy sikerrel működik a Mészöly Focisuli, van tapasztalatom az utánpótlás-nevelés terén, tudom, hogyan kell bánni a srácokkal, azt is mondhatom, bizonyos értelemben már jóval ezt megelőzően döntöttem a gyerekfoci mellett" - nyilatkozta Mészöly az mlsz.hu-nak.

"Nem rövidtávra tervezek az MLSZ-nél és a válogatottnál. Még véletlenül sem szeretném, ha valaki azt gondolná, azért jöttem most ide, mert nem volt más választásom. Aki ismer, tudja rólam, hogy megfontolom a döntéseimet, és sokkal inkább arról van szó, szeretném ezt a korosztályt hosszabb távon vezetni. Emellett azt sem tagadom, hogy ez a feladat mélyebben megismertet a válogatottaknál folytatott munkával. Biztosan tanulhatok majd a külföldi ellenfelektől, és abban is bízom, hogy lehetőségem lesz nyugat-európai tanulmányutakon is részt venni" - tette hozzá a szakember.

Mészöly Géza az Újpestnél több fiatal tehetséget is beépített a felnőttcsapatba. "Talán joggal vagyok büszke arra, hogy kiélezett helyzetekben is előnyben részesítettem a fiatal játékosokat. Nálam került be a felnőtt csapatba Simon Krisztián, Barczi Dávid, Lázár Bence mellett például Vermes Krisztián, Korcsmár Zsolt vagy Feczesin Róbert is. Azért is érzem igazán testhez álló feladatnak a mostanit, mert már gyerekként jóformán beleszülettem a magyar futballba. Óvoda helyett futballmeccsre jártam, és a legnagyobb futballistákat láthattam a pályán. Emlékszem például még arra is, hogy Göröcsnek milyen volt a cipője, vagy édesapám, hogyan hajtott végre egy-egy mozdulatot. Szeretnék minél többet átadni ebből és a magyar futball szeretetéből a fiataloknak. Ez a háttér alapja lehet a sikereknek, erőt adhat a nemzetközi mérkőzéseken is."

Mészöly céljait is megfogalmazta. "Kettős feladat áll előttem. Fontos a sikeresség, mert egy győzelem sok mindent éreztet meg a futballistákkal, e nélkül nem lehet huzamosan fejlődni. Emellett majdnem ilyen fontos az is, hogy tehetséges játékosokat adhassak át a "nagyobb" válogatottaknak, így akár pár éven belül a felnőtt válogatottnak is. Mint mondtam, én fiatalpárti vagyok, hiszek a mostani garnitúrában is."