Atlétika

Kigolyózták a színes bőrű futókat az utrechti maratoni szervezői

  • VNA

Diszkriminatív volt a 2010-es utrechti maratoni díjazása, a szervezők a holland futók számára fizettek csak ki nagy pénzdíjat.

Súlyos diszkriminációt állapított meg az egyik holland állami felügyelő szervezet az idei utrechti maratonin, amely kifogást emelt az ellen, hogy a szervezők az általuk felajánlott pénzdíjat (10.000 euró) csak a hazai futók számára hirdették meg. „A mi szándékunk mindig is az volt, hogy a hazai atlétikát serkentsük és nem akarjuk kizárni a külföldi sportolókat” - nyilatkozta a verseny szervezője, Louran van Keulen. A holland szervezők eredetileg 100 eurós fődíjat írtak ki az idei verseny győztesének és ezen felül húsz holland futó számára egy 10.000 eurós bónuszt hirdettek meg, ami sokak részéről visszatetszést váltott ki.

Az április 25-én rendezett futamot végül - talán a speciális bónusznak is köszönhetően - a holland Michel Butter nyerte meg, így megtörte a hosszú évek kenyai dominanciáját ezen a versenyen. Az utrechti versenyen Butter 10.100 eurót keresett, míg a második helyen célba érő kenyai Mutai Kipkorir 80 euróval „gazdagodott”. Az egyenjogúságért küzdő holland szervezet hétfői határozatában elítélte a szervezők diszkriminatív gyakorlatát és annak megváltoztatására szólított fel. Van Keulen ugyan szomorúan vette tudomásul a határozatot, de jelezte, elgondolkoznak a változáson, így jövőre másféle rendszerben tervezik jutalmazni a legjobb futókat.