Heti 6:3

Manchesteri betli és madridi zakó külföldön, kosárlabda és úszó-sikerek itthon

  • Kele János
Címkék:

Az elmúlt hét ismételten bővelkedett emlékezetes és nagy port kavaró sporteseményekben, mi szokásunkhoz híven kilencet emelünk ki közülük - a leosztás stílszerűen 6:3.

Heti hatos

1. Mourinho és veszett fejsze nyele

Guardiola ismét kitűnően vizsgázott Mourinhóból, a katalán szakember egyszerűen nem tud rendes játékidőben kikapni akkor, amikor a Real Madrid az ellenfél. Nem volt ez másként szombaton este sem, hiába szerzett vezetést Valdés nagy hibájának köszönhetően már a 22. másodpercben a Real, és hiába uralta jó negyedóráig a mérkőzést a királyi gárda, az idő előrehaladtával egyre inkább elfogyott a szufla, a Barca pedig nemes egyszerűséggel bedarálta Mourinho csapatát. Cristiano Ronaldo megint halvány volt, ellenben a másik oldalon Alexis Sanchez és Fabregas is villogott, arról nem is beszélve, hogy a mérkőzést igazából Guardiola első félidei szerkezetváltása döntötte el. Alves felment jobbszélsőnek, Busquets egyszerre volt szűrő és középső bekk is, a középpálya közepén követhetetlenül cserélgette a pozícióját az Iniesta, Fabregas, Xavi, Sanchez négyes fogat. A végére akár a kiütés is meglehetett volna, de a Real megúszta egy tisztes hazai vereséggel, Mourinho viszont továbbra is képtelen szemtől-szemben a rivális fölébe kerekedni.

 

2. Fiatal, magyar, és kell a Videotonban?

Igen, Gyurcsó Ádámot visszarendelte a fehérvári klub, ezek szerint mégiscsak rajta tartja a szemét a klub értékein Paulo Sousa, és nem mindenáron harmad-és negyedvonalbeli spanyolajkúakkal akarja megtölteni a sóstói öltözőket. A fiatal szélső remek őszi idényt húzott le a Kecskemétnél, az évad elején valósággal sziporkázott, a jobbszélen az egész bajnokság egyik legkiemelkedőbb játékát nyújtotta. Nem csoda tehát, hogy a Videoton visszarendelte őt, lévén a piros-kékek keretében igencsak kevés a minőségi szélső, Nagy Dániel és Gosztonyi csak elvétve kap lehetőséget, Walter nehezen szokott bele a magyarországi közegbe, Evandroról pedig lassan, de biztosan kiderül, hogy nem sok sót fog megenni Fehérváron.

3. Mesterhármas Cseh-módra

És mégis a magyar sport dicsőségét zengi a média és a világ, lévén Cseh Lászlóról, négyszeres olimpiai érmes úszó-klasszisunkról van szó, aki a szczecin-i rövidpályás úszó Európa-bajnokságon újfent bizonyította, vele mindig számolni kell. Három kedvenc számában, 200 és 400 vegyesen, valamint 200 pillangón nem talált legyőzőre, mintegy ráadásnak pedig hozott egy meglepetés-érmet is a 200 m-es gyorsúszásból, ahol olyan klasszisokat előzött meg kis híján „beugróként”, mint az olimpiai bajnok Biedermann, vagy az olasz világbajnok, Filippo Magnini.

De nem csak Cseh tett ki magáért Lengyelországban, az egész magyar csapat előtt illik kalapot emelni: összesen négy arany-, három ezüst- és öt bronzérmet lapátoltak haza Szczecinből, amivel az éremtábla hatodik helyét kaparintották meg – úgy, hogy tudvalévő, a magyarok stílusának egyáltalán nem a 25 m-es medence fekszik leginkább.

Cseh

Gyurta Dániel 200 mellen nem csak aranyérmes lett, de időeredményével kiérdemelte a verseny legjobb férfi teljesítményének ellenértékeként járó 5000 eurós pénzjutalmat is; a mieink erejét jól mutatja, hogy ebben a mutatóban Cseh László 200 m-es pillangója végzett közvetlenül mögötte, s jutalmazta meg mindenki Laciját 3000 euróval. A férfiak közül ezúttal Kis Gergő gyengébben muzsikált, berobbant viszont az elitbe Takács Krisztián, aki 100 m gyorson végzett a dobogó harmadik fokán.

A hölgyek közül Verrasztó Evelyn és Jakabos Zsuzsanna vitte a prímet, előbbi 200 m gyorson és 200m vegyesen, utóbbi 400 m és 100 m vegyesen állhatott dobogóra, mindketten egy ezüst-és egy bronzéremmel zárták a viadalt. Bernek Péter harmadik helye 200 háton kellemes meglepetés volt, Verrasztó Dávidot azonban már joggal vártuk Cseh László mögé 400 m vegyesen, a fiatal úszó pedig teljesítette is a küldetést.

4. Rudolf, a pótolhatatlan lett a legjobb

Mi már a szeptemberi EB-selejtezőket követően megmondtuk, majd a finnek elleni gyászos hangulatú 0-0 után még inkább hangsúlyoztuk, Rudolf Gergely képességei és jelenlegi formája révén nemhogy kihagyhatatlan, de egyenesen pótolhatatlan a válogatott számára. Éppen ezért volt nagy érvágás, hogy az évad eddigi részét sérülés miatt ki kellett hagynia, fontosságát mi sem mutatta jobban, mint hogy a válogatott nélküle 3 meccséből csak egyet nyert meg, a gyengécske Liechtenstein ellenében.

A fentiek fényében tehát nem meglepő, hogy az MTI kérésére szakágainak legjobbjait már 1964 óta megválasztó MLSZ idén úgy döntött, Rudolf Gergely legyen az év felnőtt férfi labdarúgója. A támadó azóta fel is épült sérüléséből, honlapunknak pedig elmesélte, Olaszországban üzleti érdekek miatt volt keveset a pályán, és hogy a Panathinaikoszban minden bizonnyal végre megtalálja számítását. Mondanunk sem kell talán, a legjobban mi, szurkolók örülnénk ennek, no, meg annak, ha végre huzamosabb ideig egészséges tudna maradni….

5. Bundesliga-csapatot vert a magyar bajnok!

Igaz, még nem futballban, de így sem sokkal kisebb szó: az Eurochallange sorozat főtábláján szereplő Szolnoki Olaj kosárlabda csapata hazai pályán 90-85-re nyert alig egy hete a német Artland Dragons ellen, és ezzel saját kezébe vette sorsát a továbbjutást illetően. A németek egyébként első vereségüket szenvedték el a sorozat folyamán a Tiszaligetben, nem utolsósorban annak köszönhetően, hogy az alföldiek fanatikus szurkolótábora nem átallotta győzelembe ordítani csapatát. Poór Péter együttese ráadásul nélkülözte a sérült Bádert, a válogatott mag azonban a center nélkül is helytállt, Trotter és Horváth szórta a pontokat, a végén Mills is belelendült, a vendégek legjobbja Peavey pedig idejekorán kipontozódott.

Olaj

Sikerével a Szolnok 3/2-esre javította mérlegét a sorozatban, és ha szerdán győz a ciprusi Keravnosz otthonában, egészen biztosan továbbjut a következő körbe. Nem is kell hangsúlyozni, mennyire kellene ez a siker a magyar férfi kosárlabdának…

6. Kinyílt Peterson pofonzsákja – Khan bánta

Profi karrierje második vereségét is elszenvedte a 2004-es olimpia 60 kg-os ökölvívó tornájának ezüstérmese, az egykori csodagyerek, az azóta a profik között is világbajnoki címig jutó Amir Khan. A még mindig mindössze 26 esztendős, pakisztáni származású öklöző a hétvégén Washingtonban a szintén remek mérleggel rendelkező amerikai Lamont Peterson ellen mérkőzött, és egy finoman szólva is vitatható mérkőzés végén vesztesen hagyta el a szorítót. Helyszíni beszámolók szerint a haza pálya igencsak lejtett, Khant két alkalommal is pontlevonással sújtotta a mérkőzésvezető, egyszer bíró jelzés után ütött, egyszer pedig tolta ellenfelét a ringben. A végelszámolásnál éppen ezek a pontok hiányoztak a fiatal angolnak, Peterson megosztott pontozással nyert, és hirtelenjében a súlycsoport jelentős alakjainak sorába emelkedett – így aztán biztosan válogathat majd a kihívók közül.

Heti hármas

1. Rájárt a rúd a manchesteriekre

Nem a manchesteri csapatok nemzetközi fordulója volt a múlt heti, hiszen az angol bajnokságot vezető United és City egyazon estén, majdhogynem vállvetve mondott búcsút a Bajnokok Ligájának. Apró különbség persze, hogy a City sorsa már nem a saját kezében volt, Mancini csapata hiába verte meg hazai környezetben simán a Bayern Münchent, a Napoli elintézte a Villarrealt, így csak a csoport harmadik helye maradt a világoskékek számára.

A United közben viszont hatalmas pofont kapott, Baselben mert bár már a döntetlen is elég lett volna neki a svájci bajnokcsapat ellenében, Ferguson csapat mégis kikapott, így pedig általános meglepetésre kipottyant a sorozatból.

Vidics

A két manchesteri gigásznak tehát maradt a kisebb anyagi haszonnal, de rengeteg csütörtöki mérkőzéssel kecsegtető Európa Liga, kérdés, az elit környezethez szokott sztárok mennyire erőltetik meg magukat egy általuk alig ismert trófea elhódítása érdekében. A kiesést követően alig pár perccel Ferguson már a második számú kupasorozatot becsmérelte, és bár szinte azonnal bocsánatot kért, Platini csípős válaszát nem tudta megelőzni: „Nem minden az angolok körül forog…”

2. Elúszott az olimpia női kézilabdásainknak

Hiába végzett az elmúlt négy nyári olimpia mindegyikén pontszerző helyen a nő kézilabda-válogatott, a 2012-es londoni játékokra nem utazhatnak ki Szucsánszkiék – a most zajló brazíliai világbajnokság eredményei ugyanis számunkra kedvezőtlenül alakultak. Tudtuk, az üdvösséghez az kell, hogy csak olyan csapatok jussanak be a legjobb nyolc közé, amelyek már megszerezték az olmpiai kvótát, vagy az olimpiai selejtezőn való indulás jogát – és bár erre sok esély nem mutatkozott (főleg a sportág igencsak hektikus jellegét ismerve), azért ameddig lehetett, bizakodtunk. A németek blamáját még sikerült kiszurkolnunk, ám a hozzánk hasonlóan a tavalyi EB-n betliző spanyolok a nyolcaddöntőben bedarálták Montenegrót (23-19), így elhappolták előlünk a selejtezőn való indulás lehetőségét.

Bulath

3. Räikkönen hómobillal balesetezett

Alig jelentették be visszatérését, máris galibába keveredett a 2007-es Formula-1-es világbajnok, Kimi Räikkönen. A jövőre a Lotus autóját vezető, 32 esztendős finn ugyanis egy ausztriai hómobil-versenyen kisebb balestet szenvedett, amelyben a kézfeje is megsérült könnyebben.

Az eset valószínűleg említést sem érdemelne, viszont a finn nagyon fogadkozott visszatérése bejelentésekor, ezentúl csak a Formula-1-re koncentrál, nincsen rali, nincsen NASCAR, és nincsen éjszakákon átnyúló vodkázás sem.

A hómobilozásra viszont úgy tűnik, nem vonatkozott a tilalom, amelyet állítólag a finn szerződésében is rögzítettek – ez egyébként nem meglepő, abszolút érthető, ha Eric Boullier és csapata nem akar megkockáztatni még egy olyan esetet, amely idén februárban Robert Kubicával történt.