Vitorlázás

A médiahajón tombolt dühében a háromszoros olimpiai bajnok

Szokatlan események zajlottak le a Perthben zajló vitorlázó világbajnokságon, ahol a sportág ikonjának számító Ben Ainslie-t az egyik kísérő hajó mozgása borította ki.

Különleges bravúr végrehajtásán fáradozik a brit vitorlázó Ben Ainslie, aki Londonban - hazai közönség előtt - sorozatban negyedik olimpiai bajnoki címét szeretné megszerezni. A brit vitorlázó számára viszont nem alakult jól a perthi világbajnokság, ahol a zsűri kizárta őt két futamból is, így lemaradt a versenyt lezáró ún. éremfutamról (medal race). Az összesítésben így csak a 11. helyen záró Ainslie a világbajnokság kilencedik futama után fakadt ki, mivel érzése szerint a médiahajó túl közel ment a mezőnyhöz, ily módon akadályozva őt a haladásban. A finn dingi hajóosztály királyának számító brit vitorlázó a jelentések szerint az általa a második helyen befejezett futam után - átúszva a TV-s közvetítéseket biztosító hajóra - fennhangon vitatkozott a hajó kormányosával, sőt a médiahajón dolgozó operatőrt meg is ragadta a ruhájánál, majd beugrott a vízbe és visszaúszott hajójához.

Ben Ainsliet kiborította az egyik kísérő hajó mozgása
A Perthben a hatodik világbajnoki címére törő Ainslie szerint a médiahajó egyik riválisát is segítette a futam során, ezért szakadt el nála a cérna. Bár a zsűri utólag mindkét felet elmarasztalta az esetért, a kizárás miatt Ainslie jött ki rosszabbul az esetből, amely nem vet jó fényt a sokak által sportági legendának számító britre. Bár a szabálykönyv 69-es paragrafusa alapján a 34 éves Ainslie akár kétéves eltiltást is kaphat tettéért, ezt vélhetően nem fogják rá kiszabni, annál is inkább, mert a brit utólag elnézést kért forró fejjel elkövetett tettéért. „Túlreagáltam a dolgot, elismerem. Abban a szituációban úgy éreztem, hogy a teljesítményemet befolyásoló hibát követett el a médiahajó és nagyban akadályozott engem. Kölcsönösen elnézést kértünk egymástól az esetért, így lezártuk az ügyet” - nyilatkozta utólag Ainslie.