NFL

A "kis" Manning Óriásai nem adják fel - videó

  • Molnár Dávid

Az NFL 14. fordulójának leginkább várt mérkőzéseire a késő esti órákban került sor, és ahogy az várható volt, nem akármilyen izgalmakat hoztak ezek az összecsapások. Az Arizona újabb skalpot szerzett itt a szezon végén, ezúttal a csoportjuk nyertesét, a San Fransisco 49erst sikerült elcsípniük, míg a Denver zsinórban 6. győzelmét szerezte, pedig ismét csak nem mutattak fel semmit 50 percen keresztül. A legnagyobb sikert mégis a Giants könyvelhette el, hiszen csoportjuk éllovasának otthonában nyertek, és teljesen nyílttá tették a kvartett kimenetelét három fordulóval a vége előtt.

Keleten a helyzet kiismerhetetlen

Dallasban csapott össze az NFC keleti négyesének első és második helyezettje, nevezetesen a Cowboys és a New York Giants, és nem hiába foglalkoztunk ezzel a rangadóval oly sokat már a beharangozónkban is, hiszen nyugodtan pályázhat az alapszakasz összecsapása címre. Mivel mindkét csapatnak kulcsfontosságú volt, egyik sem adta fel, és ennek hála az utolsó pillanatokig teljesen nyílt volt a mérkőzés.

Eli Manning, a New York Giants irányítója
Mégis, az elején talán a Cowboys tűnt kicsit meglepettnek, amit a Giants gyorsan kihasznált. Előbb Tony Romót, a hazaiak irányítóját kényszerítették safety sackre, mely 2 pontot eredményezett a vendégeknek, majd Lawrence Tynes lőtt 23 yardról gólt. A negyed végén azonban Tony Romo jelezte, hogyha rajta múlik, akkor ezen a meccsen nyerni fog a Cowboys: 12 yardos passzát John Philips húzta le, ezzel a játékrész vége előtt szereztek touchdownt.

Romo végül 4 TD-passzal zárta az estét, 321 yardot szedett össze, és 67%-os hatékonysággal dobálta a labdát társainak. Amikor 5:41-gyel a vége előtt negyedszer is mattolta a vendégek védelmét, miután 50 yardos passzát Dez Bryant értékesítette a hat pontért, valószínűleg mindenki azt hitte a Dallas stadionjában, hogy ez már eldőlt, csak ki kell bekkelni a hátralévő időt. Azonban az amerikai futball is olyan, mint a többi sport, hogy rengeteg idő ez fordításra, főleg egy végsőkig küzdő ellenféllel szemben. Eli Manning 2 és fél perccel később zárkóztatta fel a vendégeket, de ekkor még nem kellett aggódniuk a hazaiaknak, hiszen a labda hozzájuk került a kirúgást követően.

A baj akkor kezdődött, amikor már az első 10 yardot sem voltak képesek megtenni három kísérlet után, ezért McBriar puntolt, és a Giantsnek bő két perce maradt egy utolsó támadásra. Elkezdték rágni a körmeiket a Cowboys-drukkerek, és joggal: Manning szokásához híven az utolsó pillanatokban igazán életre kelt, és passzaival megállíthatatlanul ment előre a Giants. A pontot az i-re Brandon Jacobs tette fel, aki 1 yardról futott be a játékszerrel a Cowboys végzónájába, majd ezt követően 2 pontos kísérletüket is siker koronázta, amivel 37-34-re megfordították a meccset, és kizárták annak a lehetőségét, hogy egy kései mezőnygóllal elveszítsék rendes játékidőben a derbit.

A Giants győztes touchdownt hozó drive-ja

Romo elvitte ugyan mezőnygól-lehetőségig a csapatát, de elsőre hiába rúgta be Bailey, mert Tom Coughlin, a New Yorkiak mestere egy időkéréssel megszakította az akciót, másodjára pedig blokkolni tudtak a védők. Így egy nagyon fontos sikernek örülhetett a Giants, amivel beérte a Cowboyst. Ha a következő két fordulóban marad ez a felállás, akkor nem akármilyen mérkőzés lesz a zárófordulóban esedékes Giants-Cowboys rangadó, amely eldönthet mindent. A Giants sikerének nemcsak Manningék örülhettek, hanem Drew Brees Szentjei is, akik így már biztos résztvevők a rájátszásban. Az NFC főcsoportjában már csak három hely kiadó, és a Cowboys nagy lehetőséget szalajtott el, hogy a fennmaradó helyekért vívott csatában előkelő pozícióban találja magát.

Az utolsó pillanatokban leblokkolt mezőnygól

A Tebow-varázs folytatódik

A játéknap másik sokkját a Denver Broncos szolgáltatta, hiszen Tim Tebow-ék zsinórban hatodik mérkőzésüket nyerték meg a Chicago ellen, és az Oakland vereségének köszönhetően immáron egyedül vezetik az AFC nyugati kvartettjét. Azonban nem is az eredmény a meglepő, hanem az, ahogyan azt ismételten kivívták. Tebow 50 percen keresztül nem tudott felmutatni semmi érdemlegest a támadások során, már ami pontokban is megmutatkozott volna, azonban Eli Manninghez hasonlóan a véghajrában az ő kezében is életre kelt a labda. A negyedik negyed elején már 10-0-s hátrányba kerültek, és úgy tűnt, hogy a 2 perccel a vége előtt jegyzett Tebow TD-passz csak a szépítésre lesz elegendő, viszont a Chicago szintén nem tudott megtenni az előre menetelhez szükséges 10 yardot, ezért 56 másodperc adatott a végén a hazaiaknak a fordításra. Nem bízták a véletlenre a dolgot a denveriek, miután a Chicago 41-es yardvonalánál megakadtak, bátran hívták be a speciális egységet a negyedik kísérletre, és Matt Prater 59 yardot mezőnygóljával kiegyenlítette a mérkőzést, holott már csak 3 másodperc maradt hátra a rendes játékidőből.

Azonban itt még nem volt vége a dalnak, és még várt egy újabb csattanó a vendég Chicago Bears számára. Marion Barber, aki a mérkőzés során magabiztosan vitte előre a vendégek támadásait futásaival, és egy touchdownt is szerzett, a Denver 30-40-es yardterülete között kiejtette a labdát a kezéből, pedig onnan már mezőnygólt is lőhettek volna. Fordulhatott a Broncos, ők pedig nem tették meg azt a szívességet az ellenfélnek, hogy megajándékozzák őket egy eladott labdával, és végül Matt Prater második mezőnygólja eldöntötte a találkozó kimenetelét.

A rangadón esett három mezőnygól egyébként mind 50 yardon túlról esett, ami jól bizonyítja, hogy a leghalványabb esélyeket is megragadták a rúgók, és éltek a lehetőségekkel. A Denver Broncos immáron egyedül vezeti a csoportját, és mióta Tebow dirigálja a támadásokat, a csapat mérlege 7-1, mely egészen elképesztő pálfordulás a gárda addigi mutatójához képest.

NFL
14. forduló
Denver Broncos – Chicago Bears 13-10 - hosszabbítás után
Arizona Cardinals – San Fransisco 49ers 21-19
San Diego Chargers – Buffalo Bills 37-10
Green Bay Packers – Oakland Raiders 46-16
Dallas Cowboys – New York Giants 37-34
 
Korábban játszott mérkőzések:
Washington Redskins – New England Patriots 27-34
Tennessee Titans – New Orleans Saints 17-22
Miami Dolphins – Philadelphia Eagles 10-26
Carolina Panthers – Atlanta Falcons 23-31
Jacksonville Jaguars – Tampa Bay Buccaneers 41-14
Cincinnati Bengals – Houston Texans 19-20
Detroit Lions – Minnesota Vikings 34-28
New York Jets – Kansas City Chiefs 37-10
Baltimore Ravens – Indianapolis Colts 24-10