NFL

A Houston története első rájátszásának örvendhet! - videó

  • Molnár Dávid

Három héttel az NFL alapszakaszának vége előtt a vasárnapi játéknapon 9 mérkőzést rendeztek meg a kora esti órákban, és az első menetben öt csapatnak sikerült vendégként kivívnia a győzelmet. Közéjük tartozott az Atlanta is, mely 16 pontos hátrányból hozta végül a mérkőzést, de a Houston is drámai körülmények között vívta ki a sikert Cincinnatiban.

T.J. Yates a mennybe és rájátszásba vitte a TexanstT.J. Yates második mérkőzését játszotta kezdőként a Houston Texans színeiben, és ezúttal is eloszlatta a neve körül lebegő kételyeket. Bár hosszú ideig úgy tűnt, hogy nem sok babér teremhet a vendég együttes számára a Bengals otthonában, mivel a hazaiak Mike Nugent és Andy Dalton révén  16-3-ra vezettek az első 30 percet követően.

A Yates által vezérelt támadóegység azonban a fordulás után végre elkezdte a pontokat termelni. Nem telt el 3 perc sem a harmadik negyedből, amikor a harmadik számú irányító Joel Dreessennek adott 6 yardról touchdown-passzt, amivel 6 pontra módosult a két csapat közti különbség. Nugent negyedik mezőnygólja azonban visszaállított egy sokáig kényelmesnek látszó 9 pontos előnyt a hazaik javára.
Az a sokáig egészen az utolsó játékrész utolsó 6 percéig tartott ki. Neil Rackers lőtt egy három pontot érő labdát a villáskapu közé, aztán két és fél perccel a vége előtt K. Huber puntját követően ismét a vendégeknél volt a játékszer, azonban a houstoniak 20-as yardvonaláról indíthatták meg az offenzívájukat. Azonban Yates passzaival fokozatosan meneteltek előre, mígnem 12 másodperccel a lefújás előtt 6 yard volt már csak köztük, és a Bengals végzónája között. Yates keze nem remegett meg a döntő szituációban, és kihasználva a hátralévő időt, Kevin Walternek adott egy újabb TD-passzt, ismét csak 6 yardról, amivel az utolsó pillanatban fordított a Houston 20-19-re, és kivívta a klub történetének első rájátszását.


A Texans csoportelsőként, az NFL idei szezonjának harmadik biztos rájátszás-résztvevője. Míg Yatesék örülhettek, addig a Bengalsnál minden adott a szomorkodásra, hiszen egyre távolabb csúszik a rájátszás reménye a sorozatos vereségeket követően.

T.J. Yates a mennybe és rájátszásba vitte a Texanst

Newton helyett Ryan-parádéAz NFC déli rangadóján mintha két mérkőzésnek lehettek volna szemtanúi a kilátogatók. A meccs első felében a Carolina minden hibát kihasznált a vendégek részéről, és 23-7-es előnyre tett szert Cam Newton teljesítményének köszönhetően. Az újonc irányító 2 TD-passzal járult hozzá a nagy előny kiharcolására, azonban a folytatásban átadta magát a Ryan-varázslatnak. Az ellenfél irányítója, Matt Ryan a hátralévő két negyedben háromszor szórt ki hat pontot érő labdát csapattársainak, kétszer Julio Jonesnak a negyedik negyedben, amivel a végén egy simának tűnő 31-24-es győzelmet harcoltak ki az atlantaiak. Newton mai teljesítményét jól minősíti, hogy két TD-passza mellett két labdaeladás is fűződik a nevéhez, emellett pedig 50% alatt dobálta a passzokat társainak. Ellenben Ryan 320 yardot szedett össze labdaadogatásaiból, Julio Jonesnak másodjára pedig 75 yardról adott touchdown-passzt, úgyhogy nem hiába éltethették őt a Falcons-drukkerek.

Locker felnőtt BreeshezA Titans-Saints összecsapáson egy all-star irányító csapott össze egy újonccal, ennek ellenére a hazaiak Jake Lockerje mindent megtett, hogy felnőjön kollégája teljesítményéhez. Futott, passzolt, két touchdownt is összeszedett, egyet futásból, másikat passzból, de végül mégsem ez volt a döntő különbség, hanem az első 34 percben szerzett három John Kasay mezőnygól, amire a hazaiak rúgója, Rob Bironas csupán egyszer volt képes válaszolni. A Titansnek az sem segített, hogy Chris Johnson ma nem tudta hozni az elmúlt hetekben nyújtott formáját, Locker irányítóként több yardot tett meg futva, mint a multimilliomos futó. Drew Brees természetesen kellett a vendég sikerhez, 76%-os hatékonysággal adogatta a passzokat, és kétszer adott labdát a hat pontért társainak. Mivel a Falcons is nyert, még mindig nem biztos résztvevő a Saints a rájátszásban, de a közelgő csoportderbi mindent eldönthet ebben a kérdésben.

Banks 100%-a is kevés volt a Patriots ellenA Redskins tartalékirányítójának, Brandon Banksnek a nevéhez csupán egy passzolási kísérlet fűződik az egész mérkőzés során, ám ez is majdnem elegendőnek bizonyult a csodához, hiszen az rögtön touchdownban végződött. Egyébként a meccsen csak ez az egy megmozdulás volt az övé, a többi alkalommal Rex Grossman állt a karmesteri pozícióban, és szokásosan kapott hideget, meleget a kétes hírű játékos. Már 3 perccel a kezdés után kiejtette kezéből a játékszert, amit Vince Wilfork értékesített a touchdownért, és később hiába adott Grossman két TD-passzt, ez a hibája megpecsételte csapata mai sorsát. A túloldalon Tom Brady 357 yardot szedett össze passzokból, 3-szor mattolta a védőket. Rob Gronkowski állt kétszer is az elkapó szerepében, de a Patriots másik híressége, Wes Welker sem maradhatott ki a mérkőzés krónikájából: 4 és fél perccel a vége előtt ő húzta le Brady 24 yardos passzát, ami végül a döntő mozzanatnak bizonyult. Egy rendkívül fordulatos és izgalmas mérkőzésen diadalmaskodott a Patriots, ám egyelőre ugyanabban a csónakban evickél, mint a Saints, és még nincs biztosan a rájátszásban.

Sanchez a futó-dobó bajnokA Patriots kellemetlen helyzetéről leginkább Mark Sanchez tehet, aki nem mindennapi produkcióval lepte meg a szurkolókat. Négy touchdownt ért el a Jets irányítója, kettőt futásból, kettőt pedig passzokból, de emellett Shonn Greene és Jackie Battle, a Jets futói is elértek 1-1 touchdownt a Kansas City felett aratott kiütéses győzelem során. Greene és Sanchez tették meg amúgy a Jets yardjainak több mint 90%-át, úgyhogy a meccs kimenetelét tekintve ők voltak ma az igazi halálos fegyverek a hazaiak részéről. A Jetsnek most már erre a hétre nincs jobb dolga, mint szurkolni a többi wild card-esélyes bukásának, de egyre biztosabb a helyük a rájátszásban az elmúlt hetek mutatott játéka alapján.

NFL, 14. forduló:
Washington Redskins – New England Patriots 27-34
Tennessee Titans – New Orleans Saints 17-22
Miami Dolphins – Philadelphia Eagles 10-26
Carolina Panthers – Atlanta Falcons 23-31
Jacksonville Jaguars – Tampa Bay Buccaneers 41-14
Cincinnati Bengals – Houston Texans 19-20
Detroit Lions – Minnesota Vikings 34-28
New York Jets – Kansas City Chiefs 37-10
Baltimore Ravens – Indianapolis Colts 24-10