Felmérés

Hiába az olimpia, a britek így is keveset sportolnak

  • VNA

Nagy-Britanniában is nehéz helyzetben van a tömegsport, az embereket az olimpiát rendező országban is nehéz rávenni a rendszeres testmozgásra.

A magyarok sportolási szokásaival kapcsolatban rendre lehangoló statisztikákról olvashatunk, ebben a témában legutóbb Schmitt Pál köztársasági elnök is szomorúan nyilatkozott a hatharom.com-nak. Számunkra nem megnyugtató, de ettől még tény, hogy bizony a „szomszéd kertje sem zöldebb”. A napokban ugyanis hasonlóan lehangoló statisztikákról érkeztek hírek Nagy-Britanniából. A jövő évi olimpia miatt most különösen nagy hangsúlyt kapó felmérés ugyanis kimutatta, hogy a szigetországban a 16-19 éves korosztályban tovább csökkent az aktív sportolók aránya, szinte minden sportot, így a különösen kedvelt labdarúgást tekintve is.

A sport jövőjét mindenhol az utánpótlás jelenti
Kevesebb nő sportol a csatornán túl, igaz az utóbbi években a gyengébbik nem képviselői közül többen kezdtek el futni, asztaliteniszezni és bokszolni, viszont jóval kevesebben teniszeznek és úsznak. „Csalódást keltőek az eredmények. Sajnos az alapsportágakban is csökken a részvétel és ha ez így megy tovább, valamit tennünk kell. Nehéz gazdasági környezetben dolgozunk, de reméljük, hogy a jövő évi olimpia és paralimpia segít nekünk abban, hogy ezt a trendet megfordítsuk” - nyilatkozta a felmérést végző Sport England nevű szervezet főtitkára, Jennie Price.

Az egész országra kiterjedő felmérésnek persze vannak pozitív aspektusai is. A mostani kimutatás szerint ugyanis a britek közül 6,3 millióan mozognak legalább heti három alkalommal rendszeresen, amely szám 111.800-al több mint 2008-ban és 632.000-el több mint a 2005-ös évből (London ekkor kapta meg az olimpia rendezési jogát) származó adat. Heti egy alkalommal összesen 14,8 millióan sportolnak a szigetországban, emellett pedig a fogyatékkal élők sportolási hajlandósága is növekvőben van, de a szakemberek ott is elkezdték kongatni a vészharangokat.