NFL

A Giants-Cowboys rangadón eldőlhet a New York-iak sorsa - beharangozó

  • Molnár Dávid

Már már csak négy forduló maradt hátra az NFL 2011-es alapszakaszából, de egyelőre még csak a San Fransisco és a címvédő Green Bay biztosította be helyét a rájátszásban, úgyhogy kiadó helyek még akadnak bőven. A pályázók azonban még mindig túl sokan vannak, és jó hír az NFL-szimpatizánsoknak, hogy ezek többsége az utolsó hetekben épp egymás ellen döntheti el, hogy ki érdemes az extra meccsekre. A héten a Dallas Cowboys-New York Giants összecsapás viszi a prímet a rájátszás szempontjából, hiszen a találkozó győztese eldöntheti, vagy még szorosabbá teheti a harcot a hátralévő fordulókra.

Tony Romo adja át a labdát a Dallas Cowboys egyik NFL-mérkőzésén

Washington-New England Rex Grossman a javulás jeleit mutatta, míg múlt héten a New York Jets csúnya pofont nem adott csapatának, a Redskinsnek. Most érkezik a Jets csoportjának éllovasa, a Patriots, és Tom Bradyék elképesztő jó szériának örvendenek. Négy meccs óta tartó győzelmi sorozatuk alatt egyszer sem hagyták alább 30 pontnál, bár az utóbbi kér mérkőzésen a védelemben adódtak gondok. Tipp: Grossman szorossá teheti az összecsapást, ha a szebbik arcát mutatja, azonban nem kell hiú ábrándokat kergetniük, a Patriots nyer.

Tennessee-New OrleansHa említettük a Cowboys-Giants találkozót, akkor essen szó ennek a találkozónak is a fontosságáról. A Saints egy győzelemmel és egy Falcons vereséggel bebiztosítaná a csoportgyőzelmet, azonban fordított esetben a 16. fordulóban esedékes Saints-Falcons derbi lehet a sorsdöntő a rájátszást és a csoportbajnok kilétét illetően. A Titans kezd magára találni, köszönhetően annak, hogy Chris Johnson végre azt produkálja, amiért idehozták őt milliókért a nyáron, de leginkább a Titans védelmén múlik a meccs kimenetele. Ne feledjük azonban, hogy a Titansnek volt a szezonrajt után jó pár hétig a legjobb védelme. Tipp: A Saints elkényelmesedve érkezik, és szomorúan távozik. A Titans még befoghatja a Houstont ha kedvezően alakulnak az események, és minden tőlük telhetőt megtesznek ennek érdekében, kezdve azzal, hogy legyőzik az eheti vendégeiket.

Miami-PhiladelphiaÉv elején mindenki biztos Eagles sikerre tippelt volna, most viszont mindenki a biztos Dolphins győzelemre adná le a voksát, ami ugyanannyira lenne az Eagles gyenge teljesítményének érdeme, mint a Dolphins reneszánszáé. Matt Moore-ék első győzelmük bezsebelése óta szárnyalnak, legutóbb az Oaklandet sikerült két vállra fektetniük, míg az Eagles leginkább elfeledné ezt a szezont. Tipp: Mi nagyon szeretnénk bízni az Eaglesben, épp ezért fogadtunk rájuk túl sokszor az elmúlt hetek során. Most már nem követjük el ezt a hibát, főleg ilyen előjelek mellett. A Delfinek még szebbé teszik az utolsó heteket ezzel a győzelemmel.

Carolina-AtlantaHa a Saints kikapna, még akkor is bízhatnak Cam Newtonban, hogy sikerre vezérli csapatát a Falcons ellen. Newtonék zsinórban kétszer nyertek, ezzel pedig elmozdultak a csoportjuk utolsó helyéről, miután beérték a Tampa Bayt, és valószínűleg a Dolphinshoz hasonlóan szeretnék még szebbé tenni a szezon hátralévő részét. A Falconsnak meg kell a győzelem. De mindannyian tudjuk, hogy nagy akarásnak nyögés a vége. Tipp: Görcsösen fognak mozogni a vendégek, erre pedig rögtön lecsapnak a hazaiak. Cam Newton ismét kulcsfigura lesz a Panthers sikerben.

Jacksonville-Tampa BayKét csapat, melynek már nincs esélye a rájátszásra, de ez nem jelenti azt, hogy nem szeretnének győzni. Igazából, mint az a többi profi sportbajnokságban is megfigyelhető, ezek az összecsapások is bővelkednek izgalmakban és szép jelenetekben, hiszen meg akarják mutatni, hogy azért mégiscsak kitűnnek a többi „rossz” csapat közül. Pikáns hangulat várható. Tipp: A Jaguars három, a Buccaneers hat mérkőzés óta nem nyert, de a rossz széria a vendégek számára folytatódik.

Detroit-MinnesotaNagyon viccesen alakulnak a dolgok az NFC északi csoportjában. Amióta a Bears beérte a Lionst, mindkét csapat szenved, pedig addig úgy tűnt, hogy könnyen adhatja ez a csoport mindkét wild card résztvevőt a címvédő és csoportbajnok Packersen túl. A Lions kezdeti lendülete alábbhagyott, a Bears pedig elvesztette Jay Cutlert, szóval a lehető legjobbkor jön a csoportutolsó Vikings a Lions számára. Egy győzelemmel talán erőt tudnak venni magukon a hajrára. Tipp: A Vikings meg tudná szorongatni a hazaiakat, ha nem lenne ennyi sérültük, így viszont a Detroit egy magabiztos győzelemből építkezhet a jövő heti fordulóra.

Cincinnati-HoustonA Bengals nagyon rosszul jött ki a csoportrangadókból, de most hátha egy másik csoportból érkező csapat ellen kijön a lépés nekik. A gond az, hogy ez az érkező együttes a Houston Texans, az AFC déli kvartettjének éllovasa. A jó hír viszont az, hogy a Texans harmadik számú irányítójával kénytelen kiállni, miután az első kettőt sérülés útján elvesztették a szezon hátralévő részére. Tipp: Minden sorozat megszakad egyszer, a Bengals pedig nem olyan csapat, amely ellen egy tartalékirányító egyedül győzelemre vezethetné a csapatát. A Cincinnati kapaszkodik a wild card pozícióért, míg a Texans rághatja a körmét a Titans miatt.

New York Jets-Kansas CityAkármennyire is fura, a Chiefsnek még van esélye a rájátszásra, csakúgy mint az AFC nyugati négyeséből mindenkinek. Bár korántsem vannak olyan előkelő pozícióban, mint a Broncos vagy a Raiders, de a remény hal meg utoljára. A Jets eközben minimum a wild card pozíciót szeretné bebiztosítani, amihez csakis a győzelem az elfogadható. Hazai mutatójukat nézve pedig ezzel nem lehet majd gond. Tipp: Sanchez egy kivételesen jó teljesítménnyel rukkol elő, ami elegendő lesz a Chiefs feletti diadalra.

Baltimore-IndianapolisA Steelers már nyert, úgyhogy jelenleg ők a csoportelsők, azonban a Ravens egy Colts elleni győzelemmel visszakerülne erre az előkelő pozícióba. Nem is kell sokat ecsetelni erről a meccsről, a Colts továbbra is nyeretlen, és nem pont egy ilyen erős Ravens ellen fogják megszerezni idegenben az első sikerüket. Tipp: Sima, magabiztos Ravens győzelem.

Denver-ChicagoÚjabb csemege az NFL drukkerek számára: a mágus, Tim Tebow-vezérelte Broncos fogadja a Bearst. Tebow-ék a múlt héten ismét megmutatták, hogy nem szabad őket leírni az utolsó pillanatokig, hiszen a Vikings ellen ismét szívrohamot kiváltó módon győzedelmeskedtek. Nagyjából hasonló tendenciát mutatnak, mint a Detroit év elején, de talán az ő időzítésük jobb. A Bears Cutler kiesése óta csak keresi a helyes utat. Tipp: A Broncos most már eltökélt, nem fog az utolsó pillanatban bukni.

Arizona-San FransiscoA 49ers már csoportbajnok, ettől függetlenül nem vehetnek vissza a lendületből a rájátszás előtt. Az Arizona az elmúlt hetekben számos nagyobb skalpot gyűjtött, a múlt héten a Cowboyst sikerült megtréfálniuk hosszabbításban. Tipp: Ugyanaz a tendencia mutatható ki a Cardinalson, mint a Dolphinson. Felszabadultan játszanak, számukra már nincs igazi tétje a dolgoknak, ellenben a 49ers is elérte célját. Sokkal izgalmasabb és szorosabb lesz, ez mint elsőre tűnhet, de a 49ers végül nyerni fog.

San Diego-BuffaloKét jól kezdő, de azóta visszahanyatló csapat csap össze San Diegóban. De nem csak ez a közös bennük, hanem az is, hogy egy győzelemmel még remény csillanhat előttük a rájátszást illetően. Tipp: Ryan Fitzpatrick mutatói borzasztóak az első hetek eredményességeitől eltekintve, és ha ezen nem tud javítani, akkor a Chargers roboghat tovább a csoportbajnoki cím reményében.

Green Bay-OaklandA címvédőt nem lehet megfogni, amit jól mutat a múlt heti Giants elleni győzelmük is. Most az Oakland viheti végre a lehetetlent, és megtréfálhatja a bajnokot idegenben, de lássuk be, erre kevés az esély. Főleg, hogy míg a Packers egy fontos győzelemmel, addig az Oakland egy Miami elleni vereséggel alapozott erre a derbire. Tipp: Aaron Rodgers, Aaron Rodgers, Aaron Rodgers!

Dallas-New York GiantsAz eheti Sunday Night igazi csemegének ígérkezik, könnyen eldőlhet az NFC keleti kvartettjének a sorsa, ha a Cowboys nyer. Tony Romóék a múlt héten egy hatalmas esélyt szalajtottak el az Arizona ellen, de most a Giants ellen javíthatnak. Eli Manningék sorsolása elképesztően nehéz, nem csoda hogy visszasüllyedtek 50%-os teljesítményre az elmúlt hetekben, de még menthető a szezonjuk, ha vasárnap győzni tudnak. Tipp: Mindenki hasonló izgalmakra várhat. mint múlt héten a Giants-Packers rangadón. Szoros lesz, hol az egyik, hol a másik csapat fog fordítani, de a lélektani előny mégis a hazaiaknál lesz, amit Romóék ki is fognak használni.

Seattle-St. LouisA Monday Night ezen a héten sem lesz az igazi, de az ilyen gyengébb csapatoknak is szüksége van a reflektorfényre. A Rams továbbra is a gyenge, míg a Seahawks a közepes erősségű csapatok táborát erősíti. Tipp: A két csapat három fordulóval ezelőtt összecsapott, akkor simán nyert a Seahawks, ezúttal sem lesz másképp.

NFL
14. forduló
Washington Redskins-New England Patriots vasárnap 19:00
Tennessee Titans-New Orleans Saints vasárnap 19:00
Miami Dolphins-Philadelphia Eagles vasárnap 19:00
Carolina Panthers-Atlanta Falcons vasárnap 19:00
Jacksonville Jaguars-Tampa Bay Buccaneers vasárnap 19:00
Cincinnati Bengals-Houston Texans vasárnap 19:00
Detroit Lions-Minnesota Vikings vasárnap 19:00
New York Jets-Kansas City Chiefs vasárnap 19:00
Baltimore Ravens-Indianapolis Colts vasárnap 19:00
Denver Broncos-Chicago Bears vasárnap 22:05
Arizona Cardinals-San Fransisco 49ers vasárnap 22:05
San Diego Chargers-Buffalo Bills vasárnap 22:15
Green Bay Packers-Oakland Raiders vasárnap 22:15
Dallas Cowboys-New York Giants hétfő 02:20
Seattle Seahawks-St. Louis Rams kedd 02:30
Korábban:
Pittsburgh Steelers-Cleveland Browns 14-3