Magyar foci

Kubala László nevét viseli a Vasas Labdarúgó Akadémia

  • MTI

Péntektől Kubala Lászlónak, az FC Barcelona egykori legendás játékosának nevét viseli a Vasas Pasaréten és a Fáy utcában működő labdarúgó akadémiája.

Vasas SC logójaA pénteki sajtótájékoztatón, melyen részt vett Kubala László egyik gyermeke, Carlos Kubala is, kiderült, hogy az akadémia tulajdonosainak döntése alapján idén nyáron Markovits László, a Vasas SC elnöke személyesen, Barcelonában kérte fel a családot az együttműködésre, a hozzátartozók részéről pedig megkapta az elvi hozzájárulást. Ezt követően folytatódtak az egyeztetések, amelyek végül eredményre vezettek.
   
"Már az első megkereséskor is rendkívül nyitott, pozitív hozzáállás jellemezte a Kubala-családot, így egy nemzetközileg elismert labdarúgó legenda nevét veheti fel mától a Vasas Akadémia" - mondta Markovits, aki arról a személyes tapasztalatáról is beszélt, hogy kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó édesapja szoros barátságot ápolt Kubala Lászlóval.
   
"Akarni, tudni, bírni" - emelte ki Rabatin József, a Vasas Akadémia ügyvezető igazgatója azt a hármas elvet, amelyet Kubala László örökségeként az intézmény működése során szem előtt tart. "Ez azt jelenti, hogy egy játékost csak a szíve tehet igazán naggyá, de rendelkeznie kell a megfelelő technikai tudással, továbbá rendkívüli fizikai állóképességre van szüksége".
   
A 2002-ben elhunyt Kubala László 1948-49-ben futballozott az angyalföldi klubban. Később a Barcelonában vált világsztárrá, 1951 és 1961 között kétszer megnyerte a csapattal a Vásárvárosok Kupáját és négyszer a spanyol bajnokságot. A Barcelona alapításának 100. évfordulóján, 1999-ben a szurkolók a csapat történetének legjobb játékosává választották, 2009-ben pedig leleplezték szobrát a Camp Nou központi helyén. Játékosként három válogatottban, a csehszlovákban, a magyarban és a spanyolban is szerepelt.
   
Edzőként is megállta a helyét, irányításával 1978-ban 12 évnyi szünet után szerepelt ismét vb-n a spanyol válogatott.