Torna

Mindent megteszek az olimpiai bajnoki címért - Berki Krisztián

Akármi is történik, Riót is megpályázza a kétszeres világbajnok

  • Jocha Károly

Második világbajnoki címe megszerzését követően ugrásszerűen megnőtt Berki Krisztián népszerűsége. A lólengés immár kétszeresen megkoronázott királya ez időszakban naponta átlagosan két meghívást kap, amelyeknek igyekszik is eleget tenni. A sportoló az utánpótlás egyik fellegvárába, a zuglói Csanádi Árpád Iskolába is ellátogatott, ahol természetesen számos, érdekes kérdést szegeztek neki.

Berki Krisztián a lólengés kétszeres világbajnoka nyilatkozik
- Mit érzett, amikor Tokióban ismét felállhatott a dobogó tetejére?

Az első gondolatom az volt, hogy végre megvan a nagyon áhított olimpiai kvalifikáció, így ott lehetek Londonban, a játékokon. Csak azután kezdtem igazán örülni az újabb világbajnoki elsőségnek.

- Több, mint két évtizedes út vezetett eddig a rendkívül fontos pillanatig.
Nekem valóban a torna az életem, hiszen már óvodás koromban bekerültem a sportág vérkeringésébe. A játszótéren ugyanis felfedeztek, s bár az első időkben nem igazán lelkesedtem a Központi Sportiskola foglalkozásaiért, végül csak ott maradtam. Edzőmmel, Kovács Istvánnal azóta is apa-fiú szintű kapcsolatom van. Meggyőződéssel állíthatom: az igazán komoly eredmények eléréséhez elengedhetetlenül szükség van egy ilyen kontaktusra, hogy mindig álljon melletted valaki, akire bármikor számíthatsz.

- A két olimpiai aranyérmet is megszerzett Magyar Zoltán gyakorlatai forradalmasították a tornának ezt a szakágát. Az ő szerepe hatással volt az Ön gyakorlataira is?
Miután már láttam az 1980-as, győztes moszkvai produkcióját, majd a Borkai Zsolt 1988-as sikerét hozó programot is, 2002-ben, a debreceni világbajnokságon személyesen is megismerhettem Magyart. Vigh László mesteredzővel soha nem látott elemeket fejlesztettek ki, s például a Magyar-vándor, vagy a Magyar-orsó, illetve ezek továbbfejlesztett változatai az én gyakorlatomban is megtalálhatók.

- Magyar programjával ma mit lehetne elérni?
Bár ő óriási egyénisége volt a szertornának, a folyamatos fejlődés következtében azzal a gyakorlattal már nem lehetnék versenyképes. Annak idején maximum tíz pontot lehetett szerezni, én Tokióban közel kerültem a tizenhathoz. Egyszerűen azért, mert olyan új elemeket találtak ki az évek során, amelyeket nem lehet a tíz pontba beszorítani.
 
- Nem csak a gyakorlatok erőssége fejlődik folyamatosan, a sportszerek világában sincs megállás.
Óriási a konkurenciaharc. A Magyar Olimpiai Bizottság által vásárolt ló jóvoltából Japánban gyakorlatilag hazai pályán versenyezhettem. A legtöbb változtatást a kápán hajtják végre. Az készülhet fából, műanyagból, fémből vagy éppen gumiszerű anyagból. Amikor egy versenyen megfogom az ottani ló kápáját, azonnal tudom, hogy jó napom lesz, vagy inkább csak végig fogom kínlódni a versenyt.

- Szerencsére ezek az izgalmak a közeljövőben elkerülik, hiszen a versenyidőszak még messze van, most még inkább a felvezető napokat éli.
Miután ragyogó két hetet tölthettem Kubában, nem akaródzott visszaállni a régi kerékvágásba. A decemberi hónap is elsősorban azzal telik, hogy leadjam a négy kilónyi súlyfeleslegemet. Januártól azután gőzerővel kell edzenem, mert márciusban, Párizsban VK-forduló lesz, május közepén pedig - ugyancsak Franciaországban - Európa-bajnokságot rendeznek.

- Most, hogy már végleges az indulási lehetősége, milyen tervekkel készül az olimpiára?
A londoni versenyekre egy francia cég szállítja a szereket; szerencsémre én már ezen, a japánokétól elütő lovon tudok gyakorolni. Mindent megteszek azért, hogy olimpiai aranyéremmel jöhessek haza! Ám bármi is legyen az eredmény, azt tartom a legvalószínűbb változatnak, hogy a riói részvételt is megpályázom majd.

- Rákényszerítik a riválisok arra, hogy megbontsa a mostani, sikert hozott gyakorlatát?
Ugyan ez az előadásom sem volt gyenge, mégis előbbre kell lépnem. Szerencsére már van egy, két tizeddel többet érő, erősebb összeállításom is. Szükség is lesz rá, mivel az angolok legjobbja mellett egy ausztrál srác is nagyon veszélyes ellenfél lehet, s természetesen a kínai indulót is ide kell számítanom.
 

Forrás és fotó: mob.hu / (JochaPress Károly)