Kerékpár

Három korzikai szakasszal indul 100. Tour de France

  • VNA

Két év múlva Korzikán rajtol a francia kerékpáros körverseny, ahol három szakaszt is rendeznek a jubileumi Tour de France-on.

Stílszerűen a korzikai Ajaccióban jelentette be a Tour de France szervező bizottsága, hogy 2013-ban három szakasszal a Franciaországhoz tartozó szigeten indul útjára a 100. alkalommal megrendezésre kerülő háromhetes verseny. Korzika első alkalommal lesz majd helyszíne a versenynek, amely mindmáig az egyetlen olyan nagyobb közigazgatási egység az országban, ahol még nem járt a legendás Tour mezőnye. „A 100. kiírás alkalmával szerettünk volna valami újat, valami látványosat beiktatni a programba és Korzika úgy érzem, hogy beleillik a képbe” - nyilatkozta a döntés hátteréről Christian Prudhomme versenyigazgató.

A 2013-as Tour rajt Porto-Vecchio kikötővárosából indul és 201,5 kilométer múlva Bastiában ér véget. A második napon Ajaccio-ig 153 kilométer vár a mezőnyre, majd a harmadik szakaszon Calviba 145 km megtétele után juthatnak el a kerekesek. A csapatok bemutatására is különleges helyszínt álmodtak meg a franciák, Porto-Vecchio kikötőjében ugyanis egy hajón bonyolítják le a nagy figyelmet kapó eseményt. Jövőre külföldön rajtol a Tour de France mezőnye, a 2012-es verseny ugyanis június 30-án a belgiumi Liége városából indul útjára.