NHL

Átszervezik jövőre a bajnokság divíziós rendszerét

  • VNA
Címkék:

Jelenleg hat divízióból áll az NHL, az Atlanta költözése miatt azonban jövőre átszervezi a rendszert a liga.

A 2012/13-as idénytől kezdve a jelenlegi hat divízió helyett már csak négyet tervez megvalósítani az NHL vezetése. A bajnoki struktúra átgondolása már régóta napirenden volt a ligában, amelynek most az Atlanta Thrashers költözése adott végső lendületet. Miután a pénzügyi nehézségekkel küzdő klub átköltözött Kanadába (és Winnipeg Jets néven játszik tovább), az NHL vezetése felhatalmazást adott Gary Bettman-nek, hogy a korábban is felvázolt átalakításokat véghezvigye.

Az első elképzelések szerint a Jetset a nyugati konferencia középső divíziójába tették volna, és helyére a Detroit vagy a Columbus került volna át keletre. Ezt a tervet azonban elvetették és inkább nagyobb volumenű átalakítást hajtanak végre. Jövőre az NHL területi alapon alakítja ki a négy divíziót, amelyek közül kettőben nyolc, a másik kettőben pedig hét-hét csapat kap majd helyet. Az új formátum ugyan a csapatok összesített utazási idejét megnöveli, de az eddig a Nyugati konferenciához tartozó túlterhelt csapatok (Detroit, Dallas, Columbus, Nashville) számára viszont jóval igazságosabb rendszert jelent.

Az NHL átszervezésre kerül a következő szezontól kezdve
Az új felosztásban persze a korábban fontosnak tekintett értékek sem sérülhetnek, így az NHL külön figyel arra, hogy a tradicionális rivalizálások megmaradjanak és a liga legnagyobb sztárjai lehetőleg minden városban fellépjenek. „Ez nem egy olyan téma, ahol mindenkinek az érdekeit figyelembe tudjuk venni. Egy olyan rendszert akarunk véglegesíteni, amit mindenki el tud fogadni. Ha megkérdeznénk a 30 klubot, akkor vélhetően 30 különböző megoldási javaslatot kapnánk. Ezért annyira nehéz az átszervezés” - mondja az 1993 óta hivatalban lévő Bettman. Az új beosztás szerint a play-off rendszere is egyértelműbbé válna, hiszen minden divízió első négy csapata kerülne be a rájátszásba. A legfőbb vitatémát egyelőre a két ősi rivális, a Pittsburgh és a Philadelphia külön divízióba szervezése jelenti, amelyet egyik érintett fél sem támogat. A tárgyalások során még több verzió is fut a pontos beosztásról, íme a legvalószínűbbnek tartott megoldás:

Az NHL jövőre tervezett divíziós beosztása
Pacific Divízió: Calgary, Edmonton, Vancouver, San Jose, Phoenix, Anaheim, Los Angeles
Midwest Divízió: Nashville, Chicago, St. Louis, Minnesota, Dallas, Colorado, Columbus, Winnipeg
Atlantic Divízió: Washington, Tampa Bay, Florida, Carolina, New York Islanders, New York Rangers, New Jersey Devils
Northeast Divízió: Toronto, Buffalo, Ottawa, Montreal, Detroit, Boston, Philadelphia, Pittsburgh