Bajnokok Ligája D-csoport

A Lyon hetet rúgott Zágrábban és ott van a nyolcaddöntőben

A Bajnokok Ligája D-csoportjában az Olimpique Lyon óriási bravúrt végrehajtva ledolgozta hétgólos hátrányát az Ajax-szal szemben, miután 7-1-es győzelmet aratott a Dinamo otthonában, a Real pedig 3-0-ra nyert Amszterdamban, a királyiak mögött a francia csapat örülhetett a továbbjutásnak. A hollandoknak maradt az Európa Liga.

Ajax-Real Madrid  A holland együttesnek mindenképpen pontot kellett szereznie ahhoz, hogy a ott legyen a nyolcaddöntőben, a hétvégi El Clásicóra készülő - a BL-ben már korábban továbbjutó -  madridiak ráadásul nem is a legerősebb összeállításban léptek pályára. Ennek ellenére már az első negyedóra előtt megszerezte a vezetést a Mourinho-gárda: Kaká remek labdáját a fiatal Callejón rúgta Vermeer kapujába (0-1). Hiába játszott ezután mezőnyben fölényben az amszterdami gárda, a 42. percben Karim Benzema passza után Gonzalo Higuaín megduplázta a spanyolok előnyét (0-2). A rendes játékidő leteltével Callejón még egyszer beköszönt a hazaik hálójába, így téve kiütésessé a madridi győzelmet (0-3). José Mourinho alakulata a mezőnyben egyedüli csapatként 100 százalékos teljesítménnyel jutott be a nyolcaddöntőbe.


Dinamo Zagráb - Lyon
A francia sztárcsapat csak akkor reménykedhetett a továbbjutásban, ha legyőzi idegenben a horvát bajnokot, miközben az Ajax nem szerez pontot a Real Madrid ellen - és eközben ledolgozza hétgólos hátrányát a hollandokhoz képest. Ennek megfelelően Gourcuff révén aktívan kezdte a mérkőzést a lyoni gárda,de hiába játszott nagy mezőnyfölényben a vendég alakulat, a megnyugtató vezetőgól nem akart összejönni neki. Aztán a 27. percben Jerko Leko begyűjtötte második sárga lapját is, így a hátralévő több, mint egy órában emberelőnyben futballozhatott az Olimpique Lyon. Ennek ellenére hatalmas meglepetésre az első félidő hajrájában Kovacic révén a hazaiak szereztek vezetést (1-0) - elszállni látszottak ekkor a francia remények. Még a szünet előtt azonban egyenlített a Lyon: Aly Cissokho gyönyörű átadása után Gomis hűtötte le a hazai közönséget (1-1).

A Lyon hatalmas tettet hajtott végre

A fordulás után valódi mészárlást rendezett az OL, köszönhetően Jimmy Briandnak: a fiatal szélső előbb Gonalonsnak, majd Gomisnak adott egy-egy aszisztot, így a 49. percben máris kétgólos volt a vendégek fórja (1-3). Újabb három perc elteltével Aly Cissokho rúgatott újabb gólt Gomisszal, aki 7 perc alatt ért el mesterhármast - ezzel pedig a sorozat rekoderei közé lépett (1-4). A 65. percben tovább növelte előnyét a Lyon: Lacazatte passzából Lisandro Lopez is feliratkozott a gólszerzők közé (1-5), majd újabb öt perc múlva Gomis immáron a negyedik gólját szerezte meg (1-6). Itt még nem volt vége a gólparádénak: a 76. percben Jimmy Briand Gueida Fofana passzából megszerezte a Lyon hetedik gólját is (1-7). A 7-1-es győzelem, valamint az Ajax 3-0-s veresége azt jelentette, hogy a Real Madrid mögött a francia együttes jutott tovább a nyolcaddöntőbe.

Bajnokok Ligája
D-csoport, 6. forduló
Dinamo Zagreb (horvát)-Olympique Lyon (francia) 1-7 (1-1)
gól: Kovacic (40.), illetve Gomis (45., 49., 52., 70.), Gonalons (48.), Lopez (65.), Briand (76.)
piros lap: Leko (28., Dinamo Zagreb)
Ajax Amsterdam (holland)-Real Madrid (spanyol) 0-3 (0-2)
gól: Callejon (14., 91.), Higuain (42.)
Bajnokok Ligája D-csoport
végeredmény
1. Real Madrid 6 6 0 0 19 2 18 p
2. Lyon 6 2 2 2 9 7 8 p
3. Ajax 6 2 2 2 6 6 8 p
4. Dinamo Zágráb 6 0 0 6 3 22 0 p