Öttusa

Kovács Sarolta a legjobb nyolc közé szeretne jutni Londonban

A fehérvári öttusázónő további magyar kvótákra számít

Kovács Sarolta a magyar öttusa küldöttség két női olimpiai kvótája közül az egyiket megszerezte az Európa-bajnokságon, azonban mégsem teljesen biztos abban, hogy ő indulhat Londonban, hiszen erős ellenfelei vannak, akik 2012-ben szintén kivívhatják az olimpiai szereplés jogát. Egy igazi sportcsaládból származó öttusázónővel a mob.hu készített interjút.

Kovács Sarolta, magyar öttusázónő
Tulajdonképpen szerencsésnek is mondhatja magát a pillanatnyilag legeredményesebb magyar női öttusázó, Kovács Sarolta (képünkön), hiszen egy edzői tanács is belejátszott abba, hogy átállt jelenlegi sportágára, amelynek egyik női kvótáját ő szerezte meg az idei Európa-bajnokságon.

- 1998-ban költöztünk Tapolcáról Székesfehérvárra, ahol egy évnyi úszás után az edzőm, Szűcs Tamás tanácsára pártoltam át az öttusázókhoz - emlékezett a kezdetre a mindig vidám Saci. - Az úszás kicsit monoton volt számomra, itt viszont egészen más a helyzet!

- Az első próbálkozástól kezdve hány esztendőnek kellett eltelnie az első sikerig?
- 2007-ben az ifjúsági Európa-bajnokság A-korcsoportjában a győztes váltó tagja lehettem. Azt követően rengeteg sikerben volt részem, amelyek közül az augusztusban volt kontinensbajnokság a kvótaszerzés miatt nagyon fontos számomra. A később következett, moszkvai világbajnokságon pedig az eredmények túl szépen alakultak számomra, hiszen egyéniben és csapatban egyaránt Vb-ezüstérmet szereztem, majd a váltóval győzni tudtunk.

- Egy öttusázónak számos edzője van. Kiket kell felsorolnia, akik szakmai támogatásukkal hozzásegítették az idei nagy sorozatához?
- Klubunk, az Alba Volán vezetőedzője évek óta Korponai István, aki a vívótudásomat igyekszik javítani. Demeter Józseftől is veszek vívóleckéket, az úszó- és kombinált edzéseimet Szloboda József irányítja, de úszásban számíthatok Vörös Zsuzsa olimpiai bajnokunk tanácsaira is. A lovakkal való gyakorlásban pedig Varga Domokos van segítségemre. 

- Vörös Zsuzsa nevének felemlítésére bizonyára sokan felkapják a fejüket...
- Zsuzsával egészen speciális a kapcsolatunk, hiszen kezdő éveimben ő volt a példaképem, majd idővel odáig jutottam, hogy együtt edzhettem, később pedig versenyezhettem is vele, ezt az időszakot követően pedig mostanra ő is az edzőim közé tartozik. Tanácsai mindig különös súllyal esnek nálam latba; már a puszta jelenléte is rendkívül jó hatást tett rám, például a moszkvai világbajnokságon is.

- Mi a legerősebb száma és melyekben érzi, hogy számottevő fejlődési lehetőségei vannak?
- Úszásban vagyok a legstabilabb, vívásban viszont elég labilis a formám, bár az idei év elég jól sikerült. A jó futóforma kialakítása elég sok gondot okoz, míg a lövészetet elsősorban stabilizálnom kell a jövőben. A lézeres változat előbb nagyon nem tetszett, de mostanra már megbarátkoztam vele.

- Az olimpián milyen eredménnyel lenne elégedett?
- Mivel még 2012-ben is szerezhetnek magyar öttusázók további kvótákat, Londonban pedig csak két női versenyző indulhat, így az idei sikereim ellenére sem mehetek biztosra. Ha rajthoz állhatok, úgy az első nyolcba mindenképpen be szeretnék kerülni. Ha olyan napot fognék ki, mint az idei vb-n, akkor még előbbre is kerülhetnék. Egyébként a legtöbb a sikeres mentális felkészüléstől függ. Szerencsémre 2012-ben legalább hat, komoly nemzetközi versenyen indulhatok majd, amelyek nagyban szolgálhatják felkészülésem ezen részét is.

- Családja mennyiben támogatja a nehéz és rendkívül időigényes sportága gyakorlásában?
- Szerencsémre édesapám kerékpározik és focizik, anyukám mostanában kezd rászokni a futásra, a bátyám vízilabdázik, a húgom pedig atletizál. Jómagam kikapcsolódásként az Alba Volán jégkorong meccseire megyek legszívesebben. Az olimpiát megelőző időszakban elsősorban azért drukkolok, hogy az ólomsúlyú súlyemelő, Nagy Péter kijusson a játékokra.

Forrás és fotó: mob.hu / Jocha(Press) Károly