Sportpolitika

A MOB-nak a civilekkel és az állammal is együtt kell működnie a főtitkár szerint

  • MTI

Többek között a hétfőn este módosított sporttörvény részleteiről hallgathattak meg tájékoztatót a sportszövetségek tisztségviselői a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) sportért felelős államtitkársága és a Nemzeti Sportszövetség (NSSZ) kétnapos értekezletének keddi napján.

A NEFMI tájékoztatása szerint "A magyar sport szervezeti, strukturális és koncepcionális kérdései" címet viselő szakmai összejövetelt a szövetségek főtitkárainak szervezték, de a sportszakma civil oldalának vezetői is meghívást kaptak. A zártkörű szimpóziumon Szekeres Pál, a NEFMI helyettes államtitkára kiemelte, hogy hétfőn pont került egy hosszú folyamat végére, amely alapjaiban változtatja meg a hazai sportéletet.

"Az új struktúra kialakítását hosszas munkafolyamatok előzték meg, melyeket a sport köztestületekkel, valamint a magyar sportélet különféle ágazatainak irányításában, koordinálásában szerepet vállaló szakmai szervezetekkel közösen tekintett át az állami sportvezetés" – hangsúlyozta a helyettes államtitkár a minisztériumi közlemény szerint. Szekeres Pál arról is szólt, hogy a közel másfél éve zajló társadalmi egyeztetések során kialakított sporttörvény egyszerűsíti, átláthatóbbá, hatékonyabbá, összességében várhatóan eredményesebbé teszi a hazai sportélet működését.

"A módosítások hozzájárulnak a sportszakmai érdekek erőteljesebb érdekérvényesítéséhez és áttekinthetőbbé teszik a sport finanszírozási rendszerét is" - mondta, kitérve arra is: "A szakmai szervezetekkel közösen kialakított új rendszer megszünteti az indokolatlan szervezeti túltagoltságot, az abból fakadó átfedéseket és a sportszakmán belüli információ áramlás javításával segíti a sportszakmai elveken alapuló döntéshozatalt is. Az új dokumentum eredményeképp a jövőben követhetőbbé válik a sport támogatási és finanszírozási rendszere, a sportingatlan- és infrastruktúra területe, a sporttudomány, a sportegészségügy, a doppingellenes küzdelem."

Molnár Zoltán, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) főtitkára az átvett feladatokkal kapcsolatban megjegyezte, hogy az új sporttörvény szerint a közeljövőben bővül a MOB feladat- és hatásköre. Az eddigi öt helyett január 1-jétől egyetlen köztestület, a Magyar Olimpiai Bizottság irányítja a magyar sportéletet, állami feladatokat ellátó civil szervezetként.

"A siker kulcsa az lehet, ha a MOB nagy hangsúlyt fektet a civil szakszervezetekkel és az állami sportirányítással történő együttműködésre" – mondta a főtitkár.

A sporttörvény módosítását, a fideszes Bánki Erik és Szalay Ferenc javaslatát 275 igen szavazattal, 42 ellenében, 5 tartózkodás mellett hagyta jóvá hétfőn az Országgyűlés. Eszerint megszűnik a Magyar Paralimpiai Bizottság, a Nemzeti Sportszövetség, a Nemzeti Szabadidősport Szövetség és Fogyatékosok Nemzeti Sportszövetsége. Jelenlegi feladataikat a MOB veszi át úgy, hogy az eddig önálló szövetségek által irányított területek a MOB szakmai tagozataiként tovább működhetnek, vezetőik pedig az olimpiai bizottság alelnökei lesznek.

A MOB kompetenciája lesz az is, hogy a szakmai tagozatok működésére és feladataikra tekintettel döntsön az állami támogatás elosztásáról.