Forma-1

2011 legszebb előzései az F1-ben - szavazás

  • Kele János

Igaz-e a pletyka, hogy Vettel nem is tud előzni? És vajon Webbernek volt értékelhető momentuma a szezonban? Alonsótól Buttonon át Schumacherig, a 2011-es szezon legszebb előzéseit gyűjtöttük össze.

Előzések az F1-ben
Hála a DRS-nek és az egy éves önkéntes száműzetés után visszatérő KERS-nek, idén valósággal tobzódtunk az előzésekben, annyi látványos akció és manőver maradt meg az emlékezetünkben, hogy igencsak kemény meló volt összeállítani a legjobb tízet tartalmazó listát. Mi mégis megpróbáltuk, titeket pedig arra kérünk, szavazzátok meg a legszebbet.

Lewis Hamilton-Jenson Button; Kínai Nagydíj

Két csapattárs csatája mindig parázs izgalmakat ígér, nem volt ez másként a McLaren párosával sem az idény elején Kínában. Az egyes kanyarban Hamilton előbb bebújt a szélárnyékba, majd klasszikus előzést mutatott be a márkatárson. Sima.

Lewis Hamilton-Sebastian Vettel; Kínai Nagydíj

A távol-keleti országban igencsak elemében volt Hamilton, a csapattárs után az addig magasan vezető Vettel nyomába eredt, hogy megszerezze szezonbeli első győzelmét. A hosszú utolsó etap, és a meghibásodott KERS miatt a címvédő világbajnok sebezhetőnek bizonyult, Hamilton pedig játszi könnyedséggel hajtott el mellette. Kikerülés.

Michael Schumacher-Lewis Hamilton; Monacói Nagydíj

Monacóban már 2010-ben is bemutatott egy vakmerő előzést a hétszeres világbajnok, annak akkor büntetés és szabálymódosítás lett a vége - a szurkolók egyöntetű elismerése ellenére is. Schumacher zsenijére azonban bizonyíték az idei futam, ahol csakazértis is összehozott egy újabb megdöbbentően optimista mutatványt. A Loews hajtűkanyarban eleve ritka az előzés, az első körben meg aztán pláne, ha pedig azt is hozzávesszük, hogy egy világbajnokot sikerült megtréfálnia a mercedesesnek, máris látjuk, a manővernek listánkon a helye. Vakmerő.

Michael Schumacher-Kamui Kobajasi és Felipe Massa; Kanadai Nagydíj

A Kanadai Nagydíj Michael Schumacher idei legnagyszerűbb produkcióját hozta el, a német rekordbajnok kis híján dobogóra kormányozta ugyanis a gyengécske Mercedest, jó ideig maga mögött tartva nálánál jóval gyorsabb versenyzőket is. Előbb azonban produkált egy varázslatos előretörést, melynek fénypontjaként egyszerre hajtott el Kamui Kobajasi és Felipe Massa mellett is. Pofátlan.

Lewis Hamilton-Fernando Alonso; Német Nagydíj

Újabb Hamilton-manőver, egy újabb Hamilton-győzelem alkalmával. A Német Nagydíj egy igen hosszú rossz sorozatát szakította meg a brit világbajnoknak, ráadásul a sikerért keményen küzdenie is kellett, itt például kívülről előzi meg régi nagy riválisát. Létfontosságú.

Mark Webber-Fernando Alonso; Belga Nagydíj

Az évad legkeményebb és legkockázatosabb előzése a versenynaptár talán leggyorsabb és legkiszámíthatatlanabb kanyarjában - Alonso megint a dolog rosszabbik végén, miközben Webber egyetlen értékelhető momentumát hajtja végre a szezonban. Életveszély.

Sebastian Vettel-Nico Rosberg; Belga Nagydíj

Ritkán látni, hogy valaki kívülről előzzön a legendás Blanchimont-kanyarban, főleg nem úgy, hogy előtte kanyarokon keresztül riválisa mellett hajt. Sebastian Vettel idén ezt is megcsinálta, a videót pedig azoknak küldjük szeretettel, akik szerint a kétszeres világbajnok képtelen versenyben előzni. Könyörtelen.

Sebastian Vettel-Fernando Alonso; Olasz Nagydíj

Fernando Alonso csodás rajtjának köszönhetően örömmámorban tört ki a tifosi Monzában, alig öt kör elteltével azonban lelolahdt a lelkesedés: érkezett a nyári pihenője után a teljes mezőnyt a földbe döngölő Sebastian Vettel, és fél kerékkel a fűre hajtva, jó szokásához híven kívülről nekirugaszkodva könyörtelenül elhajtott Alonso mellett. Bátor. 

Mark Webber-Fernando Alonso; Szingapúri Nagydíj

Mark Webber ismét lecsap, ismét Fernando Alonsora. A Ferrari spanyoljának elfogytak az abroncsai, az ausztrál VB-bronzérmes pedig nem hezitált, azonnal elhajtott mellette. Vérszag. (A videón 1:01-től)

Fernando Alonso-Jenson Button; Brazil Nagydíj

A végére érkezzen egy manőver, ahol Alonso végre nem szenvedő félként, hanem akaratos kiskakasként jelenik meg: az idényzáró Brazil Nagydíj rajtja után nem sokkal megérezte, hogy Button feltűnően lassú a lágy abroncsokon, majd ha már így esett, kívülről meg is előzte őt. Más kérdés, hogy a futam végén Button kamatostól fizette vissza a kölcsönt… Hiábavaló.

A lista természetesen nem teljes, hála az előzésekben bővelkedő évadnak, volt miből válogatnunk. Így eshetett meg, hogy kimaradt több nagyszerű jelenet, nem fért be például Lewis Hamilton előzése Fernando Alonsóval szemben Silverstone-ból, de hasonlóképpen kimaradtak Vettel manőverei Buttonon Ausztráliában vagy épp Hamiltonon Koreában. A kiegészítéseket nagyon szívesen várjuk a kommentek között.