Profi boksz

Szó sem lehet visszavonulásról - Erdei Zsolt

  • MTI

Szó sincs visszavonulásról, továbbra is világbajnok akar lenni Erdei Zsolt - derült ki a magyar ökölvívó hétfői sajtótájékoztatóján, néhány nappal azután, hogy kézsérülése miatt kénytelen volt lemondani az amerikai Tavoris Cloud elleni félnehézsúlyú világbajnoki címmérkőzést.

Erdei Zsolt nem adja fel

A 37 éves sportolónak Németországban, egy edzés után gyulladt be jobb kezének középső ujja, amellyel már a tavaly novemberi, Samson Onyango elleni meccse óta voltak problémái. Mint elmondta, az akkori meccs után feldagadt a keze, s még hónapokkal később is fájt, de pihentetés után gond nélkül fel tudott készülni a júniusi, Byron Mitchell elleni meccsére. Azon a találkozón aztán ismét nyilalló fájdalmat érzett egy ütést követően már a második menetben, s az összecsapás végére még a korábbinál is csúnyább állapotba került a keze. Kortizon-injekciókkal gyógyították a kezét, a mostani felkészülés pedig egészen a másfél hete történt sparringolásig tökéletesen haladt, ám akkor ellenfele könyökét találta el egy jobb felütés közben, ami Erdei számára "végzetesnek bizonyult".

"Már akkor, a ringben éreztem, hogy nagy baj van, féltem, hogy ez a december 31-i meccsembe kerül - mondta Erdei, hozzátéve, hogy letargikus állapotban volt a fejlemények miatt. - Vártunk, pihentettük, de nem javult. Ezek után döntenem kellett, hogy vállalom a harcot és hősi halált halok, vagy az észérveknek engedek, s nem kockáztatok. Azt hiszem, minden épeszű ember megértheti, miért kértük a meccs halasztását. Nem lett volna értelme 50 százalékosan, jobb kéz nélkül beállni Cloud ellen. Ez volt az okos döntés."

A sajtótájékoztatón elhangzott, az orvosok most úgy gondolják, hogy a probléma foggyulladással hozható összefüggésbe, ezért a bokszoló jobb felső ötös fogát már Németországban kihúzták, de csak 6-8 hét múlva derül ki, hogy valóban az okozta-e a gondokat. Erdei, akinek már a Magyarországról Kölnbe vezető úton fájt a foga, nagyon bízik benne, hogy az orvosoknak igazuk lesz, s a jelek valóban erre mutatnak, mivel a fogával is tavaly november óta voltak gondok.

Erdei szerint a legkorábban március végére, áprilisra lesz újra harcra kész, s nagyon bízik benne, hogy az eredetileg december 31-re, Anaheimbe tervezett Cloud elleni találkozó nem marad el végleg, csak elhalasztják.

"Azért is fáj ez most, mert kirobbanó erőben érzem magam még mindig, ugyanakkor az a rengeteg munka nem fog elveszni, szinten tartom magam, s tulajdonképpen, ha a kezem rendbe jön, s a kondim ilyen marad, akkor már hat hét közvetlen felkészülés elég lenne a következő meccsre" - mondta az amatőrök között is világbajnok Erdei.

A mind a 33 profi meccsét megnyerő, korábban a Boksz Világszervezet (WBO) félnehéz- és a Boksz Világtanács (WBC) cirkálósúlyú vb-övét is megkaparintó magyar bokszoló számára nem tudni, mit hoz a jövő. A Cloud elleni csata sorsa az anaheimi gálát közvetítő Showtime csatorna kezében van, ha ragaszkodnak a Cloud-Erdei meccshez, akkor az lehet a következő, ellenkező esetben Cloud mással fog bokszolni, s Erdeiéknek másik lehetőség után kell nézniük.

A találkozó nem csupán profi pályafutása talán eddigi legnagyobb meccse lett volna Erdeinek, de karrierje szempontjából is fontos állomás, ugyanis jelezte, hogy a Cloud elleni meccs után dönt majd
arról is, folytatja-e még egyáltalán a bokszot. Ez a kérdés azonban eldőlt, most nem fejezi be pályafutását.