NFL

Hűtve maradt a pezsgő Miamiban

  • VNA
Címkék:

Bár a Giants végig szorongatta, továbbra is veretlen idén a Green Bay Packers - így a ’72-es Miami Dolphins játékosai még mindig nem pezsgőzhetnek.

Az NFL egyik leginkább kedvelt - és évről-évre előkapott - sztorija szerint az 1972-ben veretlen szezont produkáló Miami Dolphins játékosai minden évben összejönnek ünnepelni azon a napon, amikor az alapszakaszban az utolsó veretlen csapat is elvérzik és kikap. Bár többek szerint ez csak amolyan városi legenda, amennyiben igaz, akkor az egykoron tökéletes évet produkáló Dolphins játékosok vasárnap még kénytelenek voltak behűtve tartani a pezsgőt, hiszen nem volt mit ünnepelniük. A bajnok Green Bay Packers ugyan közel volt a vereséghez, de végül Aaron Rodgers klasszisának köszönhetően megmenekült a New York Giants elleni meccsen. Kevesebb mint egy perccel a találkozó vége előtt még döntetlen volt ugyan az állás (35-35), de Rodgers 24, 27 majd 18 yardos sikeres passzokkal (öt próbálkozásból) eljutott az ellenfél end-zone-jának közelébe, Mason Crosby mezőnygólja pedig a sorozatban 18. NFL meccsét megnyerő Packers javára döntötte el a pontokban gazdag New York-i rangadót. Érdekesség, hogy az előző bajnokságban a Green Bay szériája éppen egy Giants elleni idegenbeli sikerrel indult útjára.

A Green Bay már 18. mérkőzés óta veretlen az NFL-ben
„Igazán élvezem az ilyen találkozókat, amelyek hasonló végjátékot hoznak” - nyilatkozta mosolyogva Rodgers a találkozó után, aki szezonbeli 12. sikerére vezette a Packerst, amely ezzel a győzelemmel - veretlensége megőrzése mellett - megnyerte az NFC északi csoportját és egyben hivatalosan is bejutott a rájátszásba. A szinte végig remekül támadó Eli Manning vezette Giants (6-6) ugyanakkor zsinórban negyedszer kapott ki, így komolyan veszélybe került a play-off szereplése. Rodgerst ugyan folyamatosan támadták a meccs alatt a Giants fal-emberei (három sack, egy interception), de a Packers irányítója így is 369 yardot passzolt (46-ból viszont csak 28 passza volt sikeres). A nagy szériák megtörésében jártas Giants (amely 1998-ban a Denver 11 meccses sorozatát törte meg és 2008-ban a Patriots tökéletes szezonját zúzta porrá a SuperBowlban) most is odatette magát, de mégsem tudott nyerni.

A 49ers is révbe ért
A Packershez hasonlóan a 13. fordulóban a San Francisco 49ers is megszerezte a play-off helyet, miután a St. Louis Rams (2-10) elleni 26-0-s sikerrel megnyerte az NFC nyugati csoportját. Az utóbbi években gyengélkedő csapat 2002 óta először tudta megnyerni saját csoportját és jut be ismét a rájátszásba. A 10-2-es mérleggel álló San Francisconál az irányító, Alex Smith a második félidőben 52 és 56 yardos touchdown átadást dobott, míg a biztos lábú David Akers ezúttal is bevágott négy mezőnygólt, így a 49ers sima találkozón győzött. A hazai csapat számára egyetlen rossz hír csupán, hogy a linebacker Patrick Willis az első félidőben combizom sérülés miatt elhagyta a pályát. Azt nem állítjuk, hogy a Jerry Rice és Joe Montana által fémjelzett aranykorszak visszatért San Franciscóba, de a csapat a bajnok Packers mögött másodikként már biztos play-off résztvevő, első lépésnek pedig ez is megteszi. A 49ers utoljára két éve a tudta aktuális ellenfelét szerzett pont nélkül tartani, akkor szintén a Rams távozott nagy (35-0) vereséggel a Candlestick Parkból.

Tebow megint sikerre vezette a Broncost
Bár finoman szólva sem a passzjátékáról híres a Denver irányítója, Tim Tebow mégis ismeri a győzelem tudományát. A Broncos quarterbackje sorozatban ötödik sikerére vezette a csapatot, ezúttal a Minnesota Vikings ellen győztek 35-32-re. A már-már hagyományosan gyengén kezdő Denver újra csak a második félidőben hozta a meccset, Tebow a harmadik harmadban adott két touch-downt érő átadást, ráadásul szezonbeli legtöbb passzolt (202) yardjával jelezte, hogy nem csak a futójátékra építve lehet sikeres a jövőben. A Broncos ezzel a győzelemmel utolérte az AFC Nyugati csoportjának élén az Oaklandet. A Vikingsnél hiába dobott Christian Ponder az újonc irányítók között rekordnak számító 381 yardot, csapata így is zsinórban negyedik vereségét szenvedte el, így Donovan McNabb elküldése ellenére is csak 2-10-es mérleggel szerénykedik.

Őrzi hazai veretlenségét a Saints
Az NFL vasárnap esti találkozóján a New Orleans Saints továbbra is megőrizte hazai veretlenségét (6-0) ebben a szezonban. Drew Brees ezúttal 342 passzolt yarddal és 3 TD átadással segítette csapatát a Detroit Lions elleni 31-17-es sikerhez. Az idén remekül passzoló Brees ezzel már 4031 yardnál jár a szezonban és ezzel ő lett az NFL történetének első olyan irányítója, aki a szezon első 12 meccsén átlépte a bűvös 4000-es határt. A Matthew Stafford vezette Lions (7-5) ugyan a legutóbbi hét találkozójából ötöt is elbukott, de még így is maradt esélye a hátralévő fordulókban a rájátszásba kerülésre.

NFL alapszakasz eredmények
13. forduló
New England Patriots - Indianapolis Colts 31-24
Minnesota Vikings - Denver Broncos 32-35
Buffalo Bills - Tennessee Titans17-23
Miami Dolphins - Oakland Raiders 34-14
Washington Redskins - New York Jets 19-34
Houston Texans - Atlanta Falcons 17-10
Chicago Bears - Kansas City Chiefs 3-10
Pittsburgh Steelers - Cincinnati Bengals 35-7
Tampa Bay Buccaneers - Carolina Panthers 19-38
Cleveland Browns - Baltimore Ravens10-24
New York Giants – Green Bay Packers 35-38
Arizona Cardinals – Dallas Cowboys 19-13
San Francisco 49ers – St. Louis Rams 26-0
New Orleans Saints – Detroit Lions31-17
Seattle Seahawks – Philadelphia Eagles 31-14
Jacksonville Jaguars – San Diego Chargers - kedd